Business & Finance Πέμπτη 29/08/2024, 11:43
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Με διπλάσιους ρυθμούς αυξάνονται οι θέσεις εργασίας στην πράσινη ενέργεια

ΗΠΑ: Με διπλάσιους ρυθμούς αυξάνονται οι θέσεις εργασίας στην πράσινη ενέργεια

Η πολιτική της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, επέφερε μεγάλη αύξηση των θέσεων εργασίας στη λεγόμενη καθαρή ενέργεια στις ΗΠΑ, πέρυσι.

Οι θέσεις «πράσινης» ενέργειας αυξήθηκαν το 2023 με διπλάσιο ρυθμό από όλες τις υπόλοιπες στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα κατά 142.000 από το 2022 ή κατά 4,2% ενώ ενώ οι θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκαν κατά 2%. 

Αυτές οι θέσεις εργασίας αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις εργασίας στην ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ, ανέφερε το Υπουργείο Ενέργειας σε έκθεσή του χθες Τετάρτη. 

Οι τομείς των ηλεκτρικών οχημάτων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και τα logistics αυτών, παρουσίασαν «σημαντική» ανάπτυξη, σύμφωνα με την έκθεση. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια – τομείς που αντιμετώπισαν προκλήσεις καθώς τα υψηλά επιτόκια επιβάρυναν τη χρηματοδότηση – είδαν τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται κατά 5,3% και 4,5% αντίστοιχα. 

Για πρώτη φορά, η ετήσια έκθεση για την ενέργεια και την απασχόληση στις ΗΠΑ παρακολούθησε τις θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών που σχετίζονται με την κατασκευή και τις αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας. Εντόπισε 28.000 θέσεις εργασίας που αφορούσαν την κατασκευή εργοστασίων ηλιακής ενέργειας και μπαταριών, λιμένων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και αποθηκών για προϊόντα καθαρής ενέργειας.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022 συνέβαλε στην «έκρηξη» των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών και μπαταριών σε όλες τις ΗΠΑ, προκάλεσε σημαντικές επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενώ έδωσε κίνητρα για άλλες προσεγγίσεις ως προς τη μείωση των εκπομπών, όπως η δέσμευση του άνθρακα και η ενεργειακή απόδοση των σπιτιών.

Το Αϊντάχο θα ηγηθεί της απασχόλησης στην καθαρή ενέργεια το 2023 με ρυθμό αύξησης 7,7%, ακολουθούμενο από το Τέξας (6%) και το Νέο Μεξικό (5,9%).

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το πράσινο θαύμα της Γερμανίας: Το μυστικό της πίσω από το ρεκόρ ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News