Business & Finance Πέμπτη 29/08/2024, 11:18
BUSINESS & FINANCE

Google: Σχεδιάζει την κατασκευή μεγάλου κέντρου δεδομένων στο Βιετνάμ

Google: Σχεδιάζει την κατασκευή μεγάλου κέντρου δεδομένων στο Βιετνάμ

Η Google σχεδιάζει την κατασκευή ενός μεγάλου data centre στο Βιετνάμ, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγή που έχει ενημερωθεί για τα σχέδια. Θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επένδυση στη χώρα αυτή της Νοτιοανατολικής Ασίας, από μεγάλη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας.

Ειδικότερα η Google φέρεται να εξετάζει τη δημιουργία κέντρου δεδομένων «υπερκλίμακας» κοντά στην πόλη Χο Τσι Μινχ, το νότιο οικονομικό κέντρο του Βιετνάμ. Το κεφάλαιο που θα επενδυθεί δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ωστόσο θα είναι μια «τονωτική ένεση» στο Βιετνάμ που δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό, εξαιτίας των αποσπασματικών υποδομών του. 

Στη Νοτιοανατολική Ασία, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη βρίσκονται μπροστά στον κλάδο και έχουν προσελκύσει πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις από παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Δεν κατέστη σαφές πόσο γρήγορα η Google θα καταλήξει σε απόφαση για την εν λόγω επένδυση, αλλά η πηγή δήλωσε ότι οι εσωτερικές συνομιλίες συνεχίζονται και το κέντρο δεδομένων θα μπορούσε να είναι έτοιμο το 2027.

Τα hyperscale data centres είναι τα μεγαλύτερα στον κλάδο, με κατανάλωση ενέργειας συνήθως παρόμοια με αυτή μιας μεγάλης πόλης. Ένα κέντρο δεδομένων υπερκλίμακας με ικανότητα κατανάλωσης ενέργειας 50 μεγαβάτ (MW) θα μπορούσε να κοστίσει μεταξύ 300 και 650 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις με βάση στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Jones Lang LaSalle σε μια έκθεση για τα κέντρα δεδομένων στο Βιετνάμ.

Η κίνηση της Google έχει στόχο έναν μεγάλο αριθμό εγχώριων και ξένων πελατών σε υπηρεσίες cloud στο Βιετνάμ και την αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία της χώρας, δήλωσε η πηγή, σημειώνοντας ότι η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές για το YouTube, τη δημοφιλή πλατφόρμα online διαμοιρασμού βίντεο της Google.

Επί του παρόντος, οι κορυφαίοι φορείς εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων στο Βιετνάμ είναι η εταιρεία βιομηχανικών επενδύσεων IDC Becamex και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών VNPT, αμφότερες βιετναμέζικες κρατικές επιχειρήσεις.

Τον Μάιο υπήρξαν αναφορές και για την κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba ως προς το ενδεχόμενο κατασκευής κέντρου δεδομένων στο Βιετνάμ, ωστόσο η εταιρεία δεν έκανε κανένα σχόλιο επ’ αυτού. Τον ίδιο μήνα η Google είχε δηλώσει ότι θα επενδύσει 2 δισ. δολάρια στη Μαλαισία για να αναπτύξει το πρώτο της κέντρο δεδομένων και Google Cloud στη χώρα.

Άλλες κινήσεις της Google στο Βιετνάμ

Το Βιετνάμ έχει αυστηρούς κανόνες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και συγκρούεται εδώ και καιρό με τις ξένες εταιρείες τεχνολογίας σχετικά με την αποθήκευση δεδομένων στη χώρα, μια απαίτηση την οποία, ωστόσο, δεν εφαρμόζει τακτικά.

Απτόητη, η Google ανοίγει αντιπροσωπεία στο Βιετνάμ και ήδη προσλαμβάνει δεκάδες μηχανικούς, ειδικούς μάρκετινγκ και άλλους επαγγελματίες, σύμφωνα με αγγελίες στο LinkedIn.

«Έχουμε πλέον μια ομάδα επί τόπου για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους διαφημιστικούς πελάτες μας με έδρα το Βιετνάμ και να υποστηρίξουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας», δήλωσε εκπρόσωπος της Google στο Reuters.

Η Google προσφέρει επίσης 40.000 υποτροφίες στο Βιετνάμ για βασικά μαθήματα Τεχνητής Νοημοσύνης και 350.000 δολάρια σε καθεμία από 20 επιλεγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις Τεχνητής νοημοσύνης, είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Google Vietnam Marc Woo στο LinkedIn τον περασμένο μήνα.

Η εταιρεία διαθέτει ήδη ένα μεγάλο δίκτυο προμηθευτών στο Βιετνάμ που συναρμολογούν τα προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένων των smartphones Pixel.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κόμβος για data centers η Ελλάδα από ξένες εταιρείες

Nvidia: Εμπόδια στην παραγωγή των νέων τσιπ ΑΙ

Η τεχνητή νοημοσύνη καθορίζει την ισχύ των κρατών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News