Business & Finance Τετάρτη 28/08/2024, 20:37
BUSINESS & FINANCE

Η «βασίλισσα των crypto», η βουλγαρική μαφία και η απάτη των 4 δισ. δολαρίων

Η Βρετανίδα Ρούτζα Ιγκνάτοβα εικάζεται ότι δολοφονήθηκε στην Ελλάδα, όμως στις ΗΠΑ την έχουν επικηρύξει για 5 εκατ. δολάρια. Δικαστήριο του Λονδίνου εξέδωσε εντολή δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων, ενώ τα θύματά της ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια

Η «βασίλισσα των crypto», η βουλγαρική μαφία και η απάτη των 4 δισ. δολαρίων

Βρετανικό δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί ομάδα επενδυτών στο κρυπτονόμισμα του OneCoin δήλωσε ότι δικαστήριο του Λονδίνου εξέδωσε εντολή δέσμευσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, των περιουσιακών στοιχείων της Ρούτζα Ιγκνάτοβα και ορισμένων συνεργατών της. 

Οι αρχές έχουν κατηγορήσει την (φερόμενη ως) δολοφονημένη «βασίλισσας των κρυπτονομισμάτων», Ιγκνάτοβα, ότι υπήρξε ο ιθύνων νους μίας απάτης «πυραμίδας» ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια θύματα σε όλο τον κόσμο, από το 2014.

Η Ιγκνάτοβα, με καταγωγή από τη Βουλγαρία, εξαφανίστηκε το 2018, αφότου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ της απήγγειλε κατηγορίες για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

«Δολοφονήθηκε κατά παραγγελία αφεντικού της μαφίας»

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Bird, το οποίο συνεργάζεται με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), τα αρχεία που κατασχέθηκαν από την αστυνομία της Σόφιας κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι ενός δολοφονημένου αστυνομικού, φαίνεται να δείχνουν ότι η Ιγκνάτοβα δολοφονήθηκε σε ένα γιοτ στην Ελλάδα με εντολή ενός Βούλγαρου αφεντικού της μαφίας. Ωστόσο, ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν αμφισβητήσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Παρά τα όσα λέγονται για το σενάριο δολοφονίας της, η Ιγκνάτοβα παραμένει στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων φυγάδων του FBI. Η αμερικανική υπηρεσία τη θεωρεί ζωντανή «έως ότου υπάρξουν τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι είναι νεκρή», δήλωσε εκπρόσωπος στο ICIJ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αύξησε πρόσφατα την αμοιβή που προσφέρει «για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη ή/και την καταδίκη της Ρούτζα Ιγκνάτοβα» στα 5 εκατομμύρια δολάρια.

Η τωρινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου ήταν μέρος μιας αγωγής που υποβλήθηκε από ομάδα πλέον των 400 επενδυτών του OneCoin, οι οποίοι ζητούν αποζημίωση για τις απώλειες που υπέστησαν ως αποτέλεσμα της απάτης, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους στην Mishcon de Reya LLP.

«Είναι ένα πραγματικά σημαντικό βήμα για τα θύματα που αναζητούν δικαιοσύνη για την απάτη που διαπράχθηκε εις βάρος τους», δήλωσε δικηγόρος της Mishcon de Reya. «Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι οι φερόμενοι ως υπεύθυνοι για τη διενέργεια αυτών των παράνομων πράξεων θα λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές πάντως αν η απόφαση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, θα έχει άμεσο αποτέλεσμα. Η διαταγή δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν οι δικαστικές αρχές στις χώρες όπου βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία (μεταξύ των οποίων και το Ντουμπάι) δεν την αποδεχτούν επίσημα.

Ο Τζόναθαν Λεβί, δικηγόρος που εκπροσωπεί άλλα θύματα απάτης του OneCoin, δήλωσε στο ICIJ ότι είναι επιφυλακτικός ως προς τα αποτελέσματα της διαταγής, δεδομένου ότι «κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η Ιγκνάτοβα». Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με το OneCoin και δεν έχουν ακόμη «αποκαλυφθεί». 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνονται και πληθύνονται οι millionaires των κρυπτονομισμάτων – Ψάχνουν νέες πατρίδες

Η γερμανική κυβέρνηση διακρατεί 2 δισ.δολάρια σε bitcoin και τρομάζει τους επενδυτές

Η αποκέντρωση και η ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων: Η περίπτωση του Monero

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News