Business & Finance Τρίτη 27/08/2024, 12:09
BUSINESS & FINANCE

Ακίνητα: Διέξοδος στην ακριβή στέγη η συγκατοίκηση

Ακίνητα: Διέξοδος στην ακριβή στέγη η συγκατοίκηση

«Εκτοξεύεται» η ζήτηση για συγκατοίκηση στην Αθήνα, με τα σχετικά στοιχεία να δείχνουν ότι η τάση αυτή, από «αναγκαίο κακό», καθιερώνεται σταδιακά ως βιώσιμη επιλογή για την αντιμετώπιση της έλλειψης προσιτής στέγης.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, φοιτητές, εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης ή και χαμηλόμισθοι εργένηδες αποτελούν τους βασικούς ενδιαφερομένους προς το παρόν. Ωστόσο, η σχετική «δεξαμενή» ζήτησης συνεχίζει να εμπλουτίζεται και με νέες κατηγορίες ανθρώπων, ιδίως νέους και νέες που δεν έχουν κατορθώσει να αναρριχηθούν στη μισθολογική κλίμακα ώστε να μπορούν να καλύψουν μόνοι τους τις δαπάνες στέγασης.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. ∆ομίνικος Πρίτης, ιδρυτής και επικεφαλής της ψηφιακής πλατφόρμας συγκατοίκησης Myroomie, «ο αριθμός των χρηστών έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φτάνοντας στους 13.000, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφεται αύξηση κατά 30%». Η άνοδος αυτή οφείλεται στη συνειδητοποίηση ότι η λύση της συγκατοίκησης αρχίζει να εξελίσσεται σε μια βολική επιλογή, π.χ. για φοιτητές ή χαμηλόμισθους, που επιθυμούν να μειώσουν τις δαπάνες για τη στέγασή τους.

Σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και το στεγαστικό επίδομα που δίνεται στους φοιτητές και το οποίο «πριμοδοτεί» τη συγκατοίκηση. Συγκεκριμένα, όσοι επιλέξουν τη συγκατοίκηση μπορούν να εισπράξουν 2.000 ευρώ έκαστος, δηλαδή 4.000 ευρώ για το σύνολο μιας ακαδημαϊκής χρονιάς, έναντι 1.500 ευρώ χωρίς συγκάτοικο. Αυτήν την περίοδο, η Myroomie επιχειρεί να αυξήσει και την προσφορά ακινήτων, που σήμερα αριθμούν 2.000, δηλαδή μπορούν να καλύψουν μικρό μέρος της ζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια η Myroomie, μέσω της υπηρεσίας Myroomie Safe Rent, προχωράει στην ενοικίαση ακινήτων τα οποία διαχειρίζεται και διαθέτει η ίδια μέσω της πλατφόρμας. Μέχρι στιγμής, έχουν μισθωθεί 20 ακίνητα με τον τρόπο αυτό, με τον κ. Πρίτη να σημειώνει ότι «όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες δείχνουν να προτιμούν τη λύση τού να έχουν σταθερό ενοίκιο και μακρόχρονες ενοικιάσεις από το να διαχειρίζονται οι ίδιοι τις ενοικιάσεις».

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Spitogatos.gr για τη φοιτητική κατοικία, το μέσο κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσματος, επιφανείας 65 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, αγγίζει πλέον τα 600 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται άλλες δαπάνες, όπως κοινόχρηστα, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, πρόσβαση στο ∆ιαδίκτυο, που αυξάνουν πολύ περισσότερο το μηνιαίο κόστος, φτάνοντας ακόμα και στο 80% του μέσου μισθού ενός μισθωτού του ιδιωτικού τομέα, που κυμαίνεται πέριξ των 1.000 ευρώ καθαρών απολαβών. Κάπως έτσι, όπως καλείται να μισθώσει ακίνητο ως εργένης ή φοιτητής, είναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώσει.

Αν, αντιθέτως, το κόστος αυτό επιμεριστεί με κάποιον συγκάτοικο, η κατάσταση γίνεται πολύ πιο βιώσιμη. Παράλληλα, η μίσθωση μεγαλύτερων διαμερισμάτων, π.χ. 80 τ.μ., προσφέρει και μεγαλύτερη αξία, με δεδομένο ότι το κόστος/τ.μ. είναι χαμηλότερο, συγκριτικά με ένα μικρότερο ακίνητο. Συγκεκριμένα, ακίνητα των 30-40 τ.μ. (με ένα υπνοδωμάτιο) εκμισθώνονται αντί ενοικίων 10-15 ευρώ/τ.μ. (ή και παραπάνω), ενώ όσο μεγαλώνει η επιφάνεια, τόσο μειώνεται η τιμή ανά τ.μ., με αποτέλεσμα το σχετικό κόστος να διαμορφώνεται σε πιο προσιτό επίπεδο, π.χ. 7-12 ευρώ/τ.μ. Μπορεί δηλαδή το μικρότερο ακίνητο να μισθωθεί αντί 400 ευρώ, αλλά ένα μεγαλύτερο ακίνητο, που θα επιτρέψει και έναν συγκάτοικο, θα απαιτήσει 600 ευρώ, μειώνοντας έτσι το κόστος ανά άτομο.

Ασφαλώς αυτό δεν είναι πάντα εύκολο ή απλό ως διαδικασία, καθώς τίθενται διάφορα ζητήματα, όπως το επίπεδο της συμβίωσης, η ασφάλεια, ακόμη και η ασυνέπεια κάποιου εκ των δύο. Αυτό το απαραίτητο «φιλτράρισμα» επιχειρεί να προσφέρει στην αγορά το Myroomie, που πρόσφατα προχώρησε και σε ριζική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μέσω της υπηρεσίας Myroomie Plus, που προσφέρει αυξημένες παροχές, όπως για παράδειγμα η πρόσβαση του χρήστη σε περισσότερες αγγελίες, αλλά και επιβεβαιωμένους χρήστες και ακίνητα (δηλαδή όχι ψεύτικα και παραπλανητικά προφίλ).

Παράλληλα, επιχειρείται και μια κατηγοριοποίηση των ενδιαφερομένων συγκατοίκων, με βάση τα ενδιαφέροντά τους, προκειμένου να αυξηθεί η συμβατότητα μεταξύ τους (με τη βοήθεια και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης). Μεταξύ άλλων, έχει ενσωματωθεί ένας έξυπνος αλγόριθμος ταιριάσματος, ώστε να βελτιωθεί ο εντοπισμός συμβατών συγκατοίκων, ενώ έχει λανσαριστεί και μια εξατομικευμένη αξιολόγηση προσωπικότητας, ειδικά σχεδιασμένη για καταστάσεις συγκατοίκησης, ώστε να βοηθάει τους χρήστες να βρουν τον ιδανικό συγκάτοικο.

Διαβάστε επίσης: 

Έρευνα: Κερδίζει έδαφος η συγκατοίκηση στην Ελλάδα

Ακίνητα: Αναζητούν συγκάτοικο για να αντέξουν το ενοίκιο

Φοιτητικά διαμερίσματα: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε 10 χρόνια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News