Business & Finance Δευτέρα 26/08/2024, 22:46
BUSINESS & FINANCE

Mary Daly, Fed: Δεν θέλουμε η αυστηρή νομισματική πολιτική να βλάψει την αγορά εργασίας

Mary Daly, Fed: Δεν θέλουμε η αυστηρή νομισματική πολιτική να βλάψει την αγορά εργασίας

Η πρόεδρος της Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι σκόπιμο για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

«Η ώρα για την προσαρμογή της πολιτικής είναι μπροστά μας», δήλωσε η Daly τη Δευτέρα σε συνέντευξή της στον Michael McKee του Bloomberg Television.

Τα σχόλια της Daly απηχούν τα σχόλια του προέδρου της Fed Jerome Powell, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο συμπόσιο του Jackson Hole ότι έχει αποκτήσει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πορεία επιστροφής στο 2% και «έχει έρθει η ώρα για την προσαρμογή της πολιτικής». 

Η επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την ακριβή πορεία της πολιτικής και αρνήθηκε να πει αν θα υποστηρίξει μείωση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο ή μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 17-18 Σεπτεμβρίου. Τόνισε ότι η Fed πρέπει να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, αλλά και ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της θα επιδιώξουν να αποτρέψουν την αυστηρή νομισματική πολιτική από το να βλάψει την αγορά εργασίας.

«Δεν θέλουμε να περιέλθουμε σε μια κατάσταση όπου διατηρούμε την πολιτική ιδιαίτερα περιοριστική σε μια οικονομία που επιβραδύνεται», δήλωσε η Daly.

 

Mary Daly, Fed: Δεν θέλουμε η αυστηρή νομισματική πολιτική να βλάψει την αγορά εργασίας-1

 

Η επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο σημείωσε ότι καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, τα επιτόκια της Fed -τα οποία βρίσκονται σε υψηλό 23 ετών για περισσότερο από ένα χρόνο- ασκούν αυξανόμενη πίεση στην οικονομία. «Αυτή είναι μια συνταγή για υπερβολική σύσφιξη και βλάπτει την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη», είπε.

Ενώ η αγορά εργασίας δεν παρουσιάζει ακόμη σημάδια επιδείνωσης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παρακολουθούν στενά μια σειρά δεικτών για να διασφαλίσουν ότι οι προσλήψεις δεν θα υποχωρήσουν, δήλωσε η Daly. Εάν υπάρχουν σημάδια πραγματικής αδυναμίας, θα ήταν σκόπιμο να γίνουν πιο επιθετικοί, είπε. 

Η αγορά εργασίας έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τους τελευταίους μήνες, με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται στο 4,3% τον Ιούλιο. Οι αγορές προβλέπουν τώρα περικοπές περίπου 100 μονάδων βάσης φέτος. Η Fed έχει τρεις συνεδριάσεις πολιτικής που απομένουν το 2024.

Η Daly τόνισε ότι δεν θέλει να δηλώσει ότι η Fed βρίσκεται σε πορεία προς την ουδέτερη κατεύθυνση, διότι παραμένει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας. Εκτίμησε ότι το ουδέτερο επιτόκιο θα μπορούσε να είναι έως και 1%, σε βάση προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό. Έτσι, ακόμη και αν η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, θα παραμείνει σε περιοριστικό έδαφος για κάποιο χρονικό διάστημα, είπε.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα θα στηρίξουν την πρόθεση της Fed να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News