Business & Finance Δευτέρα 26/08/2024, 21:39
BUSINESS & FINANCE

Ο Καναδάς θα επιβάλει δασμό 100% στα κινεζικής κατασκευής EVs και 25% στον κινεζικό χάλυβα

Οι δασμοί ισχύουν για όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αποστέλλονται από την Κίνα, στα οποία θα περιλαμβάνονται και αυτά που κατασκευάζει η Tesla, δήλωσε αξιωματούχος της καναδικής κυβέρνησης.

Ο Καναδάς θα επιβάλει δασμό 100% στα κινεζικής κατασκευής EVs και 25% στον κινεζικό χάλυβα

Δασμό 100% στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων ανακοίνωσε ο Καναδάς, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμό 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο από την Κίνα.

Οι δασμοί ισχύουν για όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αποστέλλονται από την Κίνα, στα οποία θα περιλαμβάνονται και αυτά που κατασκευάζει η Tesla, δήλωσε αξιωματούχος της καναδικής κυβέρνησης. Οι μετοχές της πολυτιμότερης παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησαν κατά 3%.

Οι καναδικές εισαγωγές αυτοκινήτων από την Κίνα στο μεγαλύτερο λιμάνι του, το Βανκούβερ, σημείωσαν άλμα 460% σε ετήσια βάση το 2023, όταν η Tesla άρχισε να στέλνει στον Καναδά EVs κατασκευασμένα στη Σαγκάη.

Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau δήλωσε ότι η Οτάβα ενεργεί για να αντιμετωπίσει αυτό που αποκάλεσε σκόπιμη, κρατικά κατευθυνόμενη πολιτική της Κίνας για υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα. «Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η Κίνα δεν παίζει με τους ίδιους κανόνες», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Οι δασμοί θα επιβληθούν από την 1η Οκτωβρίου.

«Το σημαντικό σε αυτό είναι ότι το κάνουμε σε ευθυγράμμιση και παράλληλα με άλλες οικονομίες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Trudeau στο περιθώριο τριήμερης κλειστής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Halifax της Νέας Σκωτίας.

Η κινεζική πρεσβεία στην Οτάβα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καναδά, αν και υπολείπεται κατά πολύ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Tesla δεν γνωστοποιεί τις κινεζικές εξαγωγές της στον Καναδά. Ωστόσο, οι κωδικοί αναγνώρισης οχημάτων έδειξαν ότι τα μοντέλα Model 3 compact sedan και Model Y crossover εξάγονται από τη Σαγκάη στον Καναδά.

«Πρόκειται για πρόσθετο φόρο 100% σε όλα τα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Εάν οι εταιρείες που κατασκευάζουν σήμερα οχήματα στην Κίνα επιλέξουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε άλλη χώρα, δεν θα καταλαμβάνονται πλέον από αυτόν τον δασμό», δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Tesla δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αποτελούν εναλλακτική λύση

«Ως απάντηση στους δασμούς, θα περίμενα ότι η Tesla θα μετατοπίσει τα logistics της και ενδεχομένως θα εξάγει αυτοκίνητα στον Καναδά από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Seth Goldstein, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Morningstar.

«Η αγορά πιθανότατα αντιδρά στους δασμούς και ζυγίζει μια πιθανή επίπτωση στα κέρδη, αν η Tesla πρέπει να εξάγει οχήματα στον Καναδά από τη βάση παραγωγής της με υψηλότερο κόστος στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Goldstein αναφερόμενος στην πτώση των μετοχών.

Η ΕΕ χαλάρωσε τη στάση της απέναντι στην Tesla αυτόν τον μήνα, όταν επέβαλε δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά οχήματα και επέβαλε συντελεστή 9% για την Tesla, χαμηλότερο από το έως και 36,3% που είχε επιβάλει σε άλλες κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων.

Περαιτέρω μέτρα

Η Οτάβα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους για να διασφαλίσει ότι οι πελάτες σε όλο τον κόσμο δεν θα τιμωρούνται άδικα από μη αγοραίες πρακτικές χωρών όπως η Κίνα, δήλωσε ο Trudeau.

Η Οτάβα εξετάζει περαιτέρω τιμωρητικά μέτρα, όπως δασμούς σε τσιπ και ηλιακά στοιχεία, δήλωσε ο Trudeau, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε τον Μάιο τον τετραπλασιασμό των δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα στο 100%, τον διπλασιασμό των δασμών στους ημιαγωγούς και των φωτοβολταϊκών στο 50%, καθώς και νέους δασμούς 25% στις μπαταρίες ιόντων λιθίου και σε άλλα προϊόντα στρατηγικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα, για να θωρακίσει τις επιχειρήσεις από την κινεζική υπερπαραγωγή.

Η Οτάβα προσπαθεί να τοποθετήσει τον Καναδά ως κρίσιμο μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων και είχε δεχθεί πιέσεις από την εγχώρια βιομηχανία να δράσει κατά της Κίνας.

Ο Καναδάς έχει συνάψει συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προσελκύσει κορυφαίες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλα τα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού EV.

«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι και παρακινούμενοι. Ας ασχοληθούμε τώρα με την υπεράσπιση της αγοράς μας με την καλύτερη δυνατή καναδική καινοτομία και αποφασιστικότητα», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Flavio Volpe, πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Ανταλλακτικών Αυτοκινήτων.

Η εφαρμογή των αμερικανικών δασμών έχει καθυστερήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο και υπάρχει πιθανότητα οι προγραμματισμένοι δασμοί να μετριαστούν αυτή την εβδομάδα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πεκίνο: Tο σχέδιο της ΕΕ για δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δημιουργεί «τεράστιους κινδύνους»

Tesla: Η ΕΕ ψαλιδίζει τους πρόσθετους δασμούς για εισαγωγές από Κίνα

Κίνα: Αυτοκινητοβιομηχανία διεκδικεί την ταχύτερα φορτιζόμενη μπαταρία EV

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News