Business & Finance Δευτέρα 26/08/2024, 17:06
BUSINESS & FINANCE

Καναδάς: Σχέδιο για νέους δασμούς σε EV, χάλυβα και αλουμίνιο από Κίνα

Καναδάς: Σχέδιο για νέους δασμούς σε EV, χάλυβα και αλουμίνιο από Κίνα

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζαστίν Τριντό ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι μελετά την επιβολή νέων δασμών, συντασσόμενος με τις ΗΠΑ, στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, αλουμινίου και χάλυβα από την Κίνα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δασμοί που θα επιβάλλει ο Καναδάς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αντιστοιχούν στο επίπεδο των ΗΠΑ, που τετραπλασιάστηκαν τον Μάιο, στο 100%, με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.

Η Οτάβα θα προχωρήσει επίσης στην αντιστοίχιση με τις ΗΠΑ με δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου κινεζικής κατασκευής, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Οκτωβρίου.

Επιπλέον η καναδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς σε άλλα κινεζικά προϊόντα, όπως ημιαγωγούς, μπαταρίες και εξαρτήματα μπαταριών και σπάνιες γαίες, όπως έχει κάνει η Ουάσινγκτον. 

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για τα αντίποινα της κινεζικής κυβέρνησης στις καναδικές εξαγωγές προς τη χώρα αυτή, ο Τριντό είπε ότι είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της Κίνας «δεν παίζει με τους ίδιους κανόνες όπως άλλες χώρες» όσον αφορά τα εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα. «Το σημαντικό σε αυτό είναι ότι το κάνουμε σε ευθυγράμμιση και παράλληλα με άλλες οικονομίες σε όλο τον κόσμο που αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι και … πρέπει να αντισταθούμε» στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας, τόνισε.

Ο νέος δασμός 100% για τα ηλεκτρικά και ορισμένα υβριδικά επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία και φορτηγά διανομής, έρχεται να προστεθεί στον δασμό 6,1% που εφαρμόζει σήμερα ο Καναδάς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγονται στην Κίνα και εισάγονται στον Καναδά. 

Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα αφότου ένας κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τον Καναδά να ενωθεί με τους Αμερικανούς και την ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων στα φθηνά κινεζικά κρατικά επιδοτούμενα προϊόντα που κατακλύζουν τις παγκόσμιες αγορές. 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ενθάρρυνε τον Καναδά να εξετάσει τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα όχι μόνο ως οικονομική απειλή αλλά και ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πεκίνο: Tο σχέδιο της ΕΕ για δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δημιουργεί «τεράστιους κινδύνους»

Tesla: Η ΕΕ ψαλιδίζει τους πρόσθετους δασμούς για εισαγωγές από Κίνα

Σεισμός Trump στην κινεζική οικονομία: Δασμοί 60% θα έριχναν την ανάπτυξη στο μισό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News