Business & Finance Δευτέρα 26/08/2024, 11:30
BUSINESS & FINANCE

Αυστραλία: «Δικαίωμα στην αποσύνδεση» έχουν από σήμερα οι εργαζόμενοι

Αυστραλία: «Δικαίωμα στην αποσύνδεση» έχουν από σήμερα οι εργαζόμενοι

«Δικαίωμα στην αποσύνδεση» έχουν από σήμερα οι εργαζόμενοι σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στην Αυστραλία, χάρη στον νέο νόμο που τίθεται σε ισχύ. Βάσει του νέου νόμου, δεν είναι υποχρεωμένοι να απαντούν σε μηνύματα του προϊσταμένου ή πελάτη τους το Σαββατοκύριακο ή σε mail ενώ έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους από τη δουλειά.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τους εργαζόμενους», δήλωσε η Μισέλ Ο’ Νιλ πρόεδρος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Συνδικάτων.

Οι Αυστραλοί θα μπορούν «να περνούν χρόνο με τους δικούς τους χωρίς να έχουν το άγχος ότι είναι υποχρεωμένοι να απαντούν συνεχώς σε παράλογα επαγγελματικά τηλεφωνήματα και μηνύματα», πρόσθεσε.

Με βάση τον νέο νόμο, που είχε ψηφιστεί τον Φεβρουάριο, οι εργαζόμενοι μπορούν «να αρνούνται να ελέγχουν, να διαβάζουν ή να απαντούν» σε ενδεχόμενη προσπάθεια επικοινωνίας των εργοδοτών τους ή κάποιου τρίτου, όπως ενός πελάτη, εκτός του ωραρίου εργασίας τους αν δεν πρόκειται για ένα «λογικό» αίτημα.

Αντιδράσεις από εργοδότες και φορείς

Η ένωση εργοδοτών Australian Industry Group εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, χαρακτηρίζοντας «τους νόμους για το ‘δικαίωμα στην αποσύνδεση’ βιαστικούς, κακοσχεδιασμένους και πολύ δυσνόητους». Ως παράδειγμα φέρνει το γεγονός ότι δεν θα μπορούν να προτείνουν υπερωριακή εργασία.

«Ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους να ενημερωθούν για το δικαίωμα στην αποσύνδεση και να υιοθετήσουν μια λογική προσέγγιση για την εφαρμογή του», σχολίασε η Άνα Μπουθ του Fair Work Ombudsman (FWO), ενός ανεξάρτητου θεσμού αρμόδιου να ελέγχει την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Το ποια αιτήματα είναι «λογικά» «εξαρτάται από τις συνθήκες», διευκρίνισε ο FWO σε ανακοίνωσή του. Οι παράγοντες που μπορούν να το κρίνουν είναι, μεταξύ άλλων, ο λόγος της επικοινωνίας, η φύση της εργασίας και το αν οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται για τις υπερωρίες που κάνουν ή για να είναι πάντα σε επικοινωνία με τη δουλειά τους.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι, όπως οι άνθρωποι δεν πληρώνονται 24 ώρες το 24ωρο, δεν θα χρειάζεται να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο», υπογράμμισε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για ζήτημα ψυχικής υγείας το να αποσυνδέονται από την εργασία και να συνδέονται με την οικογένειά τους για παράδειγμα.

Οι μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν λιγότερους από 15 εργαζόμενους έλαβαν επιπλέον διορία και θα πρέπει να εφαρμόσουν τον νόμο έναν χρόνο μετά, από τις 26 Αυγούστου 2025.

Το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία το 2017, στην Ισπανία το 2018 και στο Βέλγιο το 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Workcation: Ποιες είναι οι 10 καλύτερες πόλεις στον κόσμο για «εργασία και χαρά»

Αυξημένη ζήτηση για γραφεία στην Ευρώπη – Τράπεζες και ασφαλιστικές λένε τέλος η τηλεργασία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News