Business & Finance Κυριακή 25/08/2024, 16:21
BUSINESS & FINANCE

Χατζηδάκης στην «Κ»: Δεν αδιαφορώ όταν δηλώνουν 268 ευρώ τον μήνα

Χατζηδάκης στην «Κ»: Δεν αδιαφορώ όταν δηλώνουν 268 ευρώ τον μήνα

Δίκαιο μέτρο απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους χαρακτηρίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης το τεκμήριο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, που εφαρμόστηκε στις φετινές φορολογικές δηλώσεις για πρώτη φορά.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που έδειξαν ότι 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν μέσο μηνιαίο εισόδημα 268 ευρώ, απαντούν προφανώς από μόνα τους στην κριτική που δέχθηκε και εξακολουθεί να δέχεται. Ο κ. Χατζηδάκης επιμένει: συνειδησιακά δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα στέκω αδιάφορος απέναντι σε τέτοιες φορολογικές δηλώσεις, λέει στη συνέντευξή του.

Σχετικά με τις «σημειακές» αλλαγές, στις οποίες έχει αναφερθεί και ο πρωθυπουργός, ο κ. Χατζηδάκης προαναγγέλλει επέκταση της περιμέτρου έκπτωσης 50% που ισχύει στους οικισμούς έως 500 κατοίκους και τα νησιά έως 3.100 κατοίκους.

Ενόψει ΔΕΘ, τι απολογισμό της οικονομικής σας πολιτικής κάνετε; Σας επικρίνουν για καθυστερήσεις, ολιγωρίες, ανεπίλυτα ακόμη προβλήματα της κοινωνίας.

Η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά δεν έχει γίνει ούτε Ελβετία ούτε Σουηδία. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με σοβαρότητα, συνδυάζοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία με μια φιλoεπενδυτική πολιτική. Τα τελευταία 5 χρόνια το μείγμα αυτό λειτούργησε και η Ελλάδα ανέβηκε πολλά σκαλιά. Φαίνεται αυτό στη σημαντική μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων, στην αύξηση των εξαγωγών, στην αύξηση των μισθών. Τον τελευταίο χρόνο κατακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα, που σημαίνει ότι μόνο για τα δάνεια που πήραμε φέτος θα έχουμε όφελος 800 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας. Ψηφίσαμε μια φορολογική μεταρρύθμιση, προωθήσαμε μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ολοκληρώθηκαν 10 αποκρατικοποιήσεις. Οι τράπεζές μας έχουν περάσει σε νέα φάση με την αποεπένδυση και την είσοδο ιδιωτών επενδυτών. Η χώρα είναι μεταξύ των πρώτων στην απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Υιοθετήσαμε μια σειρά από εκσυγχρονιστικές πρωτοβουλίες για το Υπερταμείο, με στόχο να μετατρέψουμε τις θυγατρικές του σε «μικρές ΔΕΗ» και να δημιουργήσουμε το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Αυξήσαμε τα φορολογικά έσοδα χωρίς αύξηση των φόρων και στείλαμε το μήνυμα ότι θέλουμε νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτό είναι η φοροδιαφυγή είτε η εφαρμογή του νόμου στις παραλίες. Με αυτό το πνεύμα θα προχωρήσουμε από δω και πέρα.

Εκφράζονται φόβοι από σοβαρές πηγές για μεταρρυθμιστική κόπωση της κυβέρνησης…

Η κατεύθυνσή μας εδώ στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως άλλωστε και η κατεύθυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μεταρρυθμίσεις. Με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Στο δίλημμα, δηλαδή, μεταρρυθμίσεις ή «μη μιλάς, μη γελάς», εμείς απαντάμε ξεκάθαρα: μεταρρυθμίσεις! Η φιλοσοφία της πολιτικής μας συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: ελευθερία, δημιουργικότητα, δικαιοσύνη. Με άλλα λόγια, ενθαρρύνουμε την οικονομική ελευθερία. Προωθούμε τη δημιουργικότητα, τις επενδύσεις, την καινοτομία, την εξωστρέφεια. Και επιδιώκουμε να ασκούμε μία πολιτική από την οποία ωφελούνται αυτοί που πραγματικά έχουν περισσότερη ανάγκη. Δεν μας νοιάζουν οι πιέσεις των συντεχνιών. Βάζουμε πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα των πολλών ανυπεράσπιστων Ελλήνων.

Διαβάστε περισσότερα στο kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Επιβράβευση από την εφορία για τους συνεπείς φορολογουμένους

ΑΑΔΕ: Νέο «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής – Ερχονται σαρωτικές ψηφιακές διασταυρώσεις

Σχέδιο έξι παρεμβάσεων για την αύξηση της προσφοράς κατοικίας και την συρρίκνωση των ενοικίων – Τι εξετάζεται

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News