Business & Finance Παρασκευή 23/08/2024, 21:29
JACKSON HOLE

A. Bailey (BOE): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη, αλλά υπάρχουν θετικά σημάδια

A. Bailey (BOE): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη, αλλά υπάρχουν θετικά σημάδια

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη» επί του πληθωρισμού, αλλά οι κίνδυνοι επίμονου πληθωρισμού φαίνεται να υποχωρούν, ένα σημάδι ότι αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων.

Ο Bailey δήλωσε ότι «οι επιπτώσεις του πληθωρισμού του δεύτερου γύρου φαίνεται να είναι μικρότερες από ό,τι περιμέναμε» και ότι «βλέπουμε τώρα μια αναθεώρηση προς τα κάτω στην εκτίμησή μας για την εγγενή εμμονή, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο», σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας που πρόκειται να εκφωνήσει την Παρασκευή στο Jackson Hole του Wyoming.

Τα σχόλιά του φάνηκε να υποδηλώνουν ότι η BOE αισθάνεται όλο και πιο άνετα με τις προοπτικές του πληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου μείωσε το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς της κατά ένα τέταρτο της μονάδας νωρίτερα αυτό το μήνα στο 5%, την πρώτη μείωση από την έναρξη της πανδημίας. 

Τα λόγια του δεν προσέφεραν καμία καθοδήγηση σχετικά με το αν οι αξιωματούχοι της BOE θα κινηθούν ξανά τον Σεπτέμβριο, όταν η Federal Reserve αναμένεται να ακολουθήσει τη διαδικασία χαλάρωσης. Οι επενδυτές αναμένουν νέα μείωση από την BOE τον Νοέμβριο στο 4,75%, τιμολογώντας τις πιθανότητες μιας κίνησης τον επόμενο μήνα σε μόλις ένα προς πέντε. 

Αντ’ αυτού, επανέλαβε την καθοδήγηση της BOE από τον Νοέμβριο ότι κάποιος βαθμός περιοριστικής πολιτικής θα πρέπει να παραμείνει μέχρι να υποχωρήσει πλήρως ο πληθωρισμός. Πριν από την τελευταία μείωση, η BOE δήλωσε ότι τα επιτόκια είναι αρκετά σφιχτά ώστε θα επιβαρύνουν την οικονομία ακόμη και αν μειωθούν. Τα σχόλια αφήνουν την εντύπωση ότι οι αξιωματούχοι θα κινηθούν αργά στις μειώσεις και θα παρακολουθούν πώς ανταποκρίνονται τα δεδομένα.

«Δεν έχουμε ακόμη επιστρέψει στο στόχο σε σταθερή βάση», δήλωσε ο Bailey. «Η χάραξη πολιτικής θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου διαλυθούν περαιτέρω οι κίνδυνοι για τη διατήρηση του πληθωρισμού σε διατηρήσιμο επίπεδο γύρω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Επομένως, η πορεία θα είναι σταθερή».

Η στερλίνα είχε αυξηθεί κατά 1% αφού ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε την Παρασκευή ότι «έχει έρθει η ώρα για την προσαρμογή της πολιτικής», επιβεβαιώνοντας σχεδόν ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ. 

Η στερλίνα διατήρησε τα κέρδη της μετά τα σχόλια του Bailey, διαπραγματευόμενη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών και σκαρφαλώνοντας πάνω από τα 1,32 δολάρια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο και αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση τον Σεπτέμβριο. 

Έχοντας μειώσει τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου από την κορύφωσή του στο 11,1% στα τέλη του 2022, η BOE αναμένει ότι θα ανακάμψει μέχρι το τέλος του έτους. Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο στόχο του 2% τον Μάιο, όπου παρέμεινε τον Ιούνιο. 

Τον Ιούλιο αυξήθηκε στο 2,2% και η BOE βλέπει ότι θα επιστρέψει στο 2,8% μέχρι τον Δεκέμβριο λόγω των υψηλότερων λογαριασμών ενέργειας. Την Παρασκευή, η ρυθμιστική αρχή Ofgem ανακοίνωσε ότι οι λογαριασμοί των νοικοκυριών θα αυξηθούν κατά 10% τον Οκτώβριο σε 1.717 λίρες (2.271,2 δολάρια) για το τυπικό νοικοκυριό.

Παρά την αναμενόμενη αναθέρμανση της αύξησης των τιμών, ο Bailey εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Το οικονομικό κόστος της μείωσης του επίμονου πληθωρισμού – το κόστος σε όρους χαμηλότερης παραγωγής και υψηλότερης ανεργίας – θα μπορούσε να είναι μικρότερο από ό,τι στο παρελθόν», ανέφερε στο κείμενο. Η BOE αναμένει μια διαρκή πτώση του πληθωρισμού πίσω στον στόχο του 2% το 2025.

«Αυτό συνάδει με μια διαδικασία αποπληθωρισμού που είναι σταθερή και ταιριάζει περισσότερο με μια ήπια προσγείωση παρά με μια διαδικασία που προκαλείται από την ύφεση», πρόσθεσε ο Bailey. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αποδείχθηκε πιο ανθεκτική φέτος από ό,τι αναμενόταν και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό «φαίνεται να έχουν εδραιωθεί καλύτερα», είπε.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από  Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Fed: Ήρθε η ώρα για μείωση των επιτοκίων – Εδωσε σήμα ο Powell

Θετικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Ανοδικά ευρώ και στερλίνα

Jackson Hole: Τι περιμένει η αγορά από την ομιλία του Jerome Powell

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News