Business & Finance Πέμπτη 22/08/2024, 21:15
BUSINESS & FINANCE

Υπέρ της σταδιακής και μεθοδικές μείωσης των επιτοκίων αξιωματούχοι της Fed – Πού το στηρίζουν

Υπέρ της σταδιακής και μεθοδικές μείωσης των επιτοκίων αξιωματούχοι της Fed – Πού το στηρίζουν

Δύο αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν ότι θεωρούν σκόπιμο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια και ότι ο ρυθμός των επόμενων μειώσεων θα πρέπει να είναι «σταδιακός» και «μεθοδικός».

Η πρόεδρος της Fed της Βοστώνης Susan Collins χρησιμοποίησε αυτή την έκφραση σε συνεντεύξεις στο Bloomberg News και στο Fox Business, ενώ ο επικεφαλής της Fed της Φιλαδέλφειας Patrick Harker χρησιμοποίησε παρόμοια διατύπωση σε συνεντεύξεις στο Reuters και στο CNBC στο Jackson Hole του Wyoming. Κανείς από τους δύο δεν έδωσε μεγαλύτερη ακρίβεια σχετικά με το τι σημαίνουν οι συγκεκριμένοι όροι για τη συχνότητα των περικοπών.

Οι επενδυτές αναμένουν εδώ και πολλές εβδομάδες ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και έχουν στρέψει την προσοχή τους στο τι θα συμβεί μετά από αυτό. Τα στοιχήματα στα προθεσμιακά συμβόλαια Fed Fund προβλέπουν επί του παρόντος ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μειώσουν κατά 75 ή 100 μονάδες βάσης, συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να κινηθούν σταδιακά όταν αρχίσουν τη χαλάρωση, δήλωσε η Collins, τονίζοντας ότι δεν βλέπει «έντονα ανησυχητικά σημάδια» στην οικονομία. Η επικεφαλής της Fed της Βοστώνης δήλωσε ότι επικεντρώνεται στη «διατήρηση αυτής της υγιούς αγοράς εργασίας, ενώ συνεχίζουμε να μειώνουμε τον πληθωρισμό».

«Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο βλέπω ότι σύντομα θα είναι σκόπιμο να αρχίσουμε την πολιτική χαλάρωσης», δήλωσε η Collins στο Bloomberg News πριν από το ετήσιο συμπόσιο της Fed του Κάνσας Σίτι στο Εθνικό Πάρκο Γκραντ Τέτον.

«Τον Σεπτέμβριο πρέπει να ξεκινήσουμε μια διαδικασία μείωσης των επιτοκίων», δήλωσε ο Harker στο CNBC. «Πρέπει να αρχίσουμε να τα οδηγούμε προς τα κάτω μεθοδικά».

Ο Harker πρόσθεσε ότι θέλει περισσότερες πληροφορίες προτού αποφασίσει αν μια κίνηση 25 ή 50 μονάδων βάσης θα ήταν κατάλληλη τον επόμενο μήνα.

Αντίθετα, ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Fed του Κάνσας Σίτι, Jeffrey Schmid, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος να υποστηρίξει μια μείωση. 

«Έχει νόημα για μένα να εξετάσω πραγματικά κάποια από τα δεδομένα που θα έρθουν τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε στον Michael McKee του Bloomberg TV σε συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε την Τετάρτη και μεταδόθηκε την Πέμπτη. «Πριν δράσουμε -τουλάχιστον πριν δράσω εγώ ή προτείνω να δράσουμε- νομίζω ότι πρέπει να δούμε λίγο περισσότερα».

Τα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στις 30-31 Ιουλίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη αποκάλυψαν ότι «αρκετοί» αξιωματούχοι της Fed είδαν μια πιθανή περίπτωση μείωσης των επιτοκίων τον περασμένο μήνα, ενώ η «συντριπτική πλειοψηφία» θεώρησε ότι θα ήταν σκόπιμο να αρχίσει η χαλάρωση στην επόμενη συνεδρίασή της στις 17-18 Σεπτεμβρίου. 

Κανένας από τους τρεις αξιωματούχους δεν δήλωσε ότι η άποψή του για την οικονομία άλλαξε πολύ από την προκαταρκτική αναθεώρηση των στοιχείων μισθοδοσίας του υπουργείου Εργασίας για το έτος έως τον Μάρτιο του 2024. Ο αριθμός των καθαρών νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν την περίοδο αυτή στις ΗΠΑ είναι πιθανό να αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 818.000, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας.

«Αν και είναι ένας μεγάλος αριθμός, δεν αλλάζει πραγματικά την πορεία του τρόπου με τον οποίο σκέφτομαι τα πράγματα όταν σκέφτομαι τη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Schmid.

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια οικονομία που εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλή κατάσταση συνολικά, δήλωσε ο Collins. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά και τα στοιχεία παρέχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι βρίσκεται σε πορεία προς τον στόχο της Fed για το 2%, είπε. 

Και ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται – φτάνοντας το 4,3% τον Ιούλιο – εξακολουθεί να είναι ιστορικά χαμηλό και η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού είναι ισχυρή. Οι προσλήψεις έχουν επιβραδυνθεί, αλλά οι απολύσεις δεν έχουν ανέβει, δίνοντας την εικόνα μιας αγοράς εργασίας που υποχωρεί με ομαλό τρόπο, δήλωσε ο Collins. 

«Νομίζω ότι η αναπροσαρμογή αρχίζει να είναι σημαντική, αλλά θα οραματιζόμουν να γίνει σταδιακά», είπε, προσθέτοντας «δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία». 

Οι επενδυτές θα ακούσουν προσεκτικά για τυχόν υποδείξεις σχετικά με το πόσο γρήγορα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν να κινηθούν όταν ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell μιλήσει την Παρασκευή.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News