Business & Finance Πέμπτη 22/08/2024, 20:48
BUSINESS & FINANCE

Nestle: Ο Laurent Freixe νέος CEO

Nestle:  Ο Laurent Freixe νέος CEO

Η Nestle αντικαθιστά τον διευθύνοντα σύμβουλο Mark Schneider με τον βετεράνο της εταιρείας Laurent Freixe, δήλωσε την Πέμπτη ο ελβετικός όμιλος τροφίμων, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στην ηγεσία καθώς αντιμετωπίζει μια πρόκληση για την αύξηση των πωλήσεων.

Ο Schneider αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου μετά από οκτώ χρόνια στην ηγεσία της μεγαλύτερης εταιρείας συσκευασμένων τροφίμων στον κόσμο. Ο 58χρονος Γερμανός απομάκρυνε την εταιρεία από την επί δεκαετίες δομή της, στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, δημιουργώντας πέντε γεωγραφικές επιχειρήσεις για να την οδηγήσει πέρα από μια κρίση κόστους ζωής.

Ωστόσο, μετά από μια ισχυρή επίδοση μετά την πανδημία, η εταιρεία δυσκολεύτηκε πρόσφατα, μειώνοντας τον περασμένο μήνα τις προοπτικές της για τις πωλήσεις του έτους και λέγοντας ότι έπρεπε να επιβραδύνει τις αυξήσεις των τιμών της, καθώς οι πελάτες που στερούνται μετρητών γίνονται πιο συνειδητοποιημένοι ως προς τις τιμές.

Οι μετοχές της κατασκευάστριας εταιρείας των σοκολατοειδών KitKat και του στιγμιαίου καφέ Nescafe έχουν υποχωρήσει κατά 8% το 2024, υποαποδίδοντας έναντι ανταγωνιστών όπως η Unilever, η οποία έχει κερδίσει 29%.

Ενώ η Unilever, η Danone και άλλες εταιρείες παραγωγής τροφίμων κατάφεραν τα τελευταία τρίμηνα να μειώσουν ορισμένες τιμές προϊόντων και να αυξήσουν τον όγκο πωλήσεων, η Nestle δυσκολεύεται να ανακτήσει την αφοσίωση των αγοραστών που έχασε με τις αυξήσεις τιμών στις οποίες αναγκάστηκε να προβεί μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα διαφέρει η στρατηγική του από εκείνη του Schneider, ο Freixe δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μια διαφοροποίηση θα είναι η εστίασή του στα βασικά εμπορικά σήματα.

«Θα δώσω μεγάλη έμφαση στον πυρήνα. Δεν θα αποκλείσω, φυσικά, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές», δήλωσε ο Freixe. «Αλλά… το μεγάλο μήνυμα είναι η εστίαση στον πυρήνα».

Ο Freixe, του οποίου ο νέος ρόλος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, εντάχθηκε στην εταιρεία στη Γαλλία το 1986.

Έκτοτε, έχει αναλάβει διάφορες θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Nestle κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Στη συνέχεια ήταν επικεφαλής της μονάδας της Nestle στην Αμερική και, τελικά, ηγήθηκε της επιχείρησης της Λατινικής Αμερικής από το 2022.

«Ένας βετεράνος, που γνωρίζει τη Nestlé μέσα και έξω, καθώς και τις αγορές, αναλαμβάνει», δήλωσε ο αναλυτής της Bank Vontobel Jean-Philippe Bertschy με αφορμή την αλλαγή.

Η τοποθέτηση του Freixe αποτελεί επιστροφή στη συνήθη πρακτική της Nestle να προωθεί διευθύνοντες συμβούλους από το εσωτερικό της εταιρείας.

« Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεχίσω να χτίζω και να ενισχύω τη Nestlé», δήλωσε ο Freixe.

Ο Schneider, πρώην επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης Fresenius, ήταν η πρώτη εξωτερική πρόσληψη της Nestle για την ανώτατη θέση της εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, όταν ανέλαβε το 2016.

«Έχοντας τον Laurent, δεν υπήρχε ανάγκη να κοιτάξουμε έξω», δήλωσε ο πρόεδρος Paul Bulcke.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News