Business & Finance Πέμπτη 22/08/2024, 16:37
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας

Ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα, αλλά το επίπεδο εξακολουθεί να υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας ψύχεται σταδιακά, χωρίς μεταβολές.

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 4.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 232.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 17 Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 230.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Τα τελευταία στοιχεία θα πρέπει να συνεχίσουν να διασκεδάζουν τους φόβους ότι η αγορά εργασίας επιδεινώνεται ραγδαία, που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά μετά την πολύ πιο έντονη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της αύξησης των θέσεων εργασίας τον Ιούλιο, η οποία είδε επίσης το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται σε μεταπανδημικό υψηλό 4,3%.

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι παρακολουθούν έντονα την αγορά εργασίας, γνωρίζοντας ότι η πολύωρη αναμονή για τη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημία.

Οι απολύσεις παραμένουν ιστορικά χαμηλές, ωστόσο, μεγάλο μέρος της επιβράδυνσης στην αγορά εργασίας προέρχεται από τις επιχειρήσεις που μειώνουν τις προσλήψεις, ακολουθώντας μια αύξηση της προσφοράς εργασίας που προκλήθηκε από τη μετανάστευση.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 525 μονάδες βάσης το 2022 και το 2023 περιορίζουν τη ζήτηση. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ξεκινήσει έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στις 17-18 Σεπτεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News