Business & Finance Πέμπτη 22/08/2024, 16:12
BUSINESS & FINANCE

Σολτς: Δεσμεύεται για το μέλλον ναυπηγείου πολυτελών πλοίων

Σολτς: Δεσμεύεται για το μέλλον ναυπηγείου πολυτελών πλοίων

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε να διατηρήσει τη βιωσιμότητα την εταιρεία κατασκευής πολυτελών πλοίων, Meyer Werft.

Η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μια συμφωνία που θα διασφαλίσει το μέλλον της του ναυπηγείου 229 ετών, που ανήκει σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο, όπως διαβεβαίωσε ο σολτς τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην εταιρεία σήμερα Πέμπτη.

Πηγές με γνώση των συνομιλιών δήλωσαν στο Reuters ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναλάβει προσωρινά πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στο ναυπηγείο.

Η εταιρεία λέει ότι έκλεισε παραγγελίες αξίας 11 δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες, μεταξύ άλλων, από τον αμερικανικό όμιλο ψυχαγωγίας Disney.

Αλλά η ναυπηγική εταιρεία, της οποίας οι πελάτες πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους μόνο κατά την παράδοση, έχει χρηματοδοτικό κενό σχεδόν 2,8 δισ. ευρώ λόγω των καθυστερημένων επιπτώσεων της ύφεσης της ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους στο ναυπηγείο, ο Scholz δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση αποκτήσει μερίδιο στη Meyer Werft, αυτό δεν θα είναι για πάντα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «δεν είναι ναυπηγός», αλλά ενδιαφέρεται για ένα επιτυχημένο μέλλον σε ιδιωτικά χέρια.

Μια δήλωση των ιδιοκτητών ανέφερε ότι οι εργασίες για την αναδιοργάνωση της εταιρείας γίνονται με πλήρη ταχύτητα, αλλά δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί η κυβερνητική στήριξη.

«Η λύση που βρέθηκε τώρα δεν είναι εύκολη, αλλά πάντα λέγαμε ότι τα συμφέροντα της εταιρείας υπερισχύουν των συμφερόντων της οικογένειας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Bernard Meyer.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας θέλουν να συνεισφέρουν 400 εκατ. ευρώ σε μετοχικό κεφάλαιο, να εξασφαλίσουν τραπεζικά δάνεια με εγγυήσεις και να αναλάβουν προσωρινά τουλάχιστον το 80% του ναυπηγείου, ανέφεραν οι πηγές.

Μέρος της συμφωνίας περιλαμβάνει δικαίωμα πρώτης άρνησης για την οικογένεια Meyer σε περίπτωση αποχώρησης του κράτους τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσαν.

Ο Σολτς δεν σχολίασε τις λεπτομέρειες του σχεδίου, αλλά δήλωσε ότι οποιαδήποτε λύση θα χρειαστεί έγκριση από το κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περιέγραψε τη Meyer Werft ως «βιομηχανικό κόσμημα του στέμματος» για τη Γερμανία και εξήρε τα πλοία της εταιρείας ως «μικρές πόλεις» που απαιτούν μια σειρά πολύπλοκων δεξιοτήτων για την κατασκευή τους.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι εξετάζει τρόπους για να στηρίξει την εταιρεία, η οποία σχεδιάζει να περικόψει 340 θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, αφήνοντάς την με ένα εργατικό δυναμικό τουλάχιστον 3.100 ατόμων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News