BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ο «κακός» Ιανουάριος μπορεί να στερήσει την ανοδική τάση;

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών

Χρηματιστήριο: Ο «κακός» Ιανουάριος μπορεί να στερήσει την ανοδική τάση;

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά γενική ομολογία, δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιώσει τις αυξημένες προσδοκίες του Δεκεμβρίου για ένα ισχυρό rebound μέσα στο 2021. Ο πρώτος μήνας του νέου έτους είναι απολύτως ενδεικτικός. Ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το 7% της αξίας του, ενώ από τις 820 μονάδες στα τέλη του 2020 σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα των 750 μονάδων. 

Μπορεί αυτό το -αν μη τι άλλο- «πισωγύρισμα» να αλλάξει τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής αγοράς; Η πρώτη απάντηση των αναλυτών είναι «προς ώρας, όχι». Οι εκτιμήσεις παραμένουν θετικές για την πορεία της Λεωφόρου Αθηνών, αν και ελαφρώς λιγότερο ευοίωνες σε σχέση με τις τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου. 

Οπωσδήποτε, σημαντικό ρόλο σ’ αυτό το αρνητικό ξεκίνημα διαδραματίζει η εξέλιξη της πανδημίας, καθώς η αισιοδοξία για επιστροφή στην κανονικότητα εντός του α’ τριμήνου του 2021 φαίνεται ότι αποτελεί σενάριο «επιστημονικής φαντασίας». Τα προβλήματα στην παραγωγή και τη διανομή των εμβολίων έχουν αναγκάσει τις εθνικές κυβερνήσεις να παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα. Ως αποτέλεσμα, οι καθοδικές πιέσεις στο ΑΕΠ της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών παραμένουν ισχυρές, αναβάλλοντας την ισχυρή εκτιμώμενη ανάκαμψη για το β’ εξάμηνο του 2021. 

Ο ρόλος του τουρισμού

Επίσης, δεν πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι αρκετοί αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες και για τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, η οποία θεωρείται κρίσιμης σημασίας μέγεθος για την επίδοση της ελληνικής οικονομίας. Η αναθεωρημένη πρόβλεψη κάνει λόγο για μια μικρότερη σεζόν, η οποία θα περιοριστεί στους μήνες του γ’ τριμήνου, χάνοντας ως εκ τούτου ένα μεγάλο μέρος των παραδοσιακών εσόδων του Μαΐου – Ιουνίου. 

Δεν είναι τυχαίο ότι μια σειρά διεθνών επενδυτικών οίκων έχουν σπεύσει να αναθεωρήσουν επί τα χείρω την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σημαντικά κάτω του στόχου της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8%. Σ’ αυτόν ακριβώς τον παράγοντα φαίνεται ότι αποδίδεται και η υποαπόδοση του Γενικού Δείκτη σε σχέση με τα διεθνή χρηματιστήρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε κατά 7% τον Ιανουάριο, την ίδια ώρα ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1%, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο κατά 2%, ενώ ο δείκτης MSCI Emerging Europe σημείωσε κέρδη κατά 1%. Στη δε, Wall Street, o δείκτης S&P 500 αυξήθηκε κατά 2,5%.

Εν αναμονή των τραπεζών

Ένα μέρος της χαμένης δυναμικής αποδίδεται και στην «προβληματική» πορεία των ελληνικών τραπεζών. Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν στο ξέφρενο ράλι του Νοεμβρίου, δεν έχουν επανεμφανιστεί στην αγορά, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός κλάδος να απέχει παρασάγγας από το τεχνικό σημείο των 550 μονάδων, το οποίο θεωρείται αναγκαία συνθήκη για τη συνέχιση του ανοδικού κύκλου. 

Οι λόγοι αυτής της απουσίας είναι προφανείς. Η αβεβαιότητα για τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης δημιουργεί αμφιβολίες για το ακριβές ύψος της «νέας γενιάς» μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι τα νέα NPLs θα φθάσουν το 2021 στα 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτή η εκτίμηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια της οικονομικής αναταραχής. 

Μόνο όταν λήξουν τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα μπορέσουμε να γνωρίζουμε την επακριβή ζημιά της πανδημίας στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι αρμόδιες αρχές ήδη ετοιμάζουν τα «όπλα» τους, βάζοντας στις ράγες τον «Ηρακλή 2», ο οποίος στην πρώτη φάση κατάφερε να περιορίσει τα NPLs των ελληνικών τραπεζών κατά 27 δισ. ευρώ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Παρά τις παραπάνω αβεβαιότητες, η πλειονότητα των επενδυτών παραμένει αισιόδοξη για την πορεία του Χ.Α., αν και σε πιο συγκρατημένα επίπεδα. Η βασική εκτίμηση προβλέπει ότι ο Γενικός Δείκτης, μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα κατορθώσει να ανακτήσει τις 800 μονάδες και να κινηθεί σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα, φθάνοντας έως και τις προ-κρίσης αντιστάσεις των 900 – 950 μονάδων 

«Έχει ίσως δημιουργηθεί ένας καταλύτης, ο οποίος θα πρέπει να συμπαρασύρει το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια του 2021 αρκετά πιο πάνω από τις 800 μονάδες με την προσέλκυση νέων επενδυτών» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager της XSpot Wealth.

Φυσικά, προϋπόθεση για την επιβεβαίωση της παραπάνω πρόβλεψης θεωρείται τόσο η ανάκαμψη της οικονομίας στο β’ ή έστω, στο γ’ τρίμηνο του έτους, αλλά και η εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης εντός του β’ εξαμήνου. Κρίσιμης σημασίας πεδίο συνιστά και η διατήρηση της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής, η οποία παρέχει σημαντικές στηρίξεις, όπως αντικατοπτρίστηκε και στην πρόσφατη έκδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News