Business & Finance Τετάρτη 21/08/2024, 21:19
BUSINESS & FINANCE

Fed (πρακτικά): Θετικοί σε μία μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο οι αξιωματούχοι της

Fed (πρακτικά): Θετικοί σε μία μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο οι αξιωματούχοι της

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve τον περασμένο μήνα έτειναν έντονα προς μια μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση πολιτικής του Σεπτεμβρίου και αρκετοί από αυτούς θα ήταν πρόθυμοι ακόμη και να μειώσουν το κόστος δανεισμού άμεσα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 30ης-31ης Ιουλίου.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον περασμένο μήνα, αλλά άνοιξαν την πόρτα για μείωση στη συνεδρίαση της 17ης-18ης Σεπτεμβρίου.

Με τις πληθωριστικές πιέσεις να υποχωρούν, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της τον επόμενο μήνα κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας από το σημερινό εύρος 5,25%-5,50%, όπου έχει καθοριστεί για περισσότερο από ένα χρόνο.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται χαλάρωση κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα.

Κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου, «η συντριπτική πλειοψηφία» των φορέων χάραξης πολιτικής «παρατήρησε ότι, εάν τα στοιχεία συνέχιζαν να έρχονται περίπου όπως αναμενόταν, θα ήταν πιθανότατα σκόπιμο να χαλαρώσει η πολιτική στην επόμενη συνεδρίαση», αναφέρεται στα πρακτικά, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Σημειώνεται επίσης ότι «πολλοί» αξιωματούχοι της Fed θεωρούσαν τη στάση των επιτοκίων περιοριστική και «μερικοί συμμετέχοντες» υποστήριξαν ότι εν μέσω της συνεχιζόμενης υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων, η μη αλλαγή των επιτοκίων θα σήμαινε ότι η νομισματική πολιτική θα αύξανε την αντίσταση στην οικονομική δραστηριότητα.

Τα πρακτικά ανέφεραν ότι ενώ όλοι οι αξιωματούχοι της Fed ήταν σύμφωνοι με τη διατήρηση των επιτοκίων σταθερών τον Ιούλιο, «αρκετοί» υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού εν μέσω της αύξησης της ανεργίας «είχε παράσχει μια εύλογη υπόθεση για τη μείωση του εύρους στόχου κατά 25 μονάδες βάσης σε αυτή τη συνεδρίαση ή ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια τέτοια απόφαση».

Οδηγός της άποψης για μείωση των επιτοκίων της Fed είναι η υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές πίσω στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας και η αυξημένη ανησυχία για την κατάσταση της αγοράς εργασίας στον απόηχο των πρόσφατων στοιχείων που δείχνουν αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

Η ταχύτητα του εκτίναξης του ποσοστού ανεργίας, το οποίο έπιασε πάτο στο 3,4% στις αρχές του περασμένου έτους και έκτοτε σκαρφάλωσε στο 4,3% από τον περασμένο μήνα, έχει προσθέσει επείγοντα χαρακτήρα στη συζήτηση για μειώσεις των επιτοκίων και έχει ωθήσει ορισμένους αναλυτές να πουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον επόμενο μήνα.

Ισορροπία των κινδύνων

Οι ανησυχίες της Fed για την αγορά εργασίας ενδέχεται να επιδεινωθούν από την εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας την Τετάρτη ότι τον Μάρτιο υπήρχαν 818.000 λιγότερες θέσεις εργασίας στο μισθολόγιο από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως. Η αλλαγή αυτή ήταν μέρος της ετήσιας διαδικασίας αναθεώρησης των στοιχείων αναφοράς.

Στα πρακτικά σημειώνεται ότι η «πλειοψηφία» των αξιωματούχων της Fed θεωρεί ότι οι κίνδυνοι για την αγορά εργασίας έχουν αυξηθεί, ενώ οι κίνδυνοι για το στόχο του πληθωρισμού έχουν μειωθεί.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell προϊδέασε για τις πιθανές προοπτικές λέγοντας ότι «εάν λάβουμε τα στοιχεία που… ελπίζουμε να λάβουμε, τότε μια μείωση του επιτοκίου πολιτικής μας θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου”.

Το σημερινό επίπεδο ανεργίας είναι ήδη υψηλότερο από το 4% που είχαν προβλέψει οι αξιωματούχοι της Fed για φέτος στις επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις τους τον Ιούνιο και από το 4,2% που προέβλεπαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για το τέλος του επόμενου έτους.

Αλλά ακόμη και καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για μια μείωση των επιτοκίων, ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed παρέμειναν επιφυλακτικοί όσον αφορά μια χαλάρωση, έχοντας υπόψη τους τις πρόσφατες ψευδείς ενδείξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Η Διοικητής της Fed Michelle Bowman δήλωσε την Τρίτη ότι, όταν πρόκειται για τον Σεπτέμβριο, «θα πρέπει να εξετάσουμε ένα εύρος πιθανών σεναρίων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν» στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό».

Οι αγορές είναι πιθανό να ενημερωθούν για τις απόψεις του Powell την Παρασκευή, όταν θα μιλήσει στο ετήσιο ερευνητικό συνέδριο της Kansas City Fed στο Jackson Hole του Wyoming. Ορισμένοι άλλοι αξιωματούχοι της Fed είναι επίσης πιθανό να τοποθετηθούν σχετικά με τις προοπτικές, ενώ θα παρευρίσκονται στο συνέδριο.

 Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News