Business & Finance Τετάρτη 21/08/2024, 15:02
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Πρόεδρος ΕΛΓΑ: Αρχές Σεπτεμβρίου οι αποζημιώσεις κτηνοτρόφων στα πυρόπληκτα

Πρόεδρος ΕΛΓΑ: Αρχές Σεπτεμβρίου οι αποζημιώσεις κτηνοτρόφων στα πυρόπληκτα

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους που έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο στις πρόσφατες πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Η στενή μας αρμοδιότητα είναι το ζωικό κεφάλαιο, το οποίο ήδη έχει εκτιμηθεί η ζημία. Αναφερόμαστε σε έναν περιορισμένο αριθμό ζώων περί τα 400 και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του ενταφιασμού, διότι αυτό επιβάλλουν οι κανόνες» σημείωσε, τονίζοντας ότι ο ΕΛΓΑ καταβάλλει το σύνολο του ποσού των αποζημιώσεων.

Επιπλέον είπε ότι το ίδιο θα γίνει για τους κτηνοτρόφους στην πυρκαγιά στο Ρέθυμνο πριν από μερικές εβδομάδες όπου υπήρξαν ανάλογες ζημιές.

Ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε επίσης πως τα θερμοκήπια είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο διότι θα αντιμετωπιστούν ως επιχειρήσεις και θα αποζημιωθούν από τις πρόνοιες της κρατικής αρωγής.

Ερωτηθείς αν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για τις προηγούμενες καταστροφές, για παράδειγμα στη Θεσσαλία μετά την κακοκαιρία Daniel ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι έχουν δοθεί σε περιοχές στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες σε ποσοστό άνω του 90%, πλην μιας περιπτώσεως, της Περιφερειακής Ενότητας της Λάρισας που υπήρχε μια υστέρηση σε ένα ποσοστό 20-25% των πορισμάτων λόγω του τεράστιου όγκου.

«Είχαμε 33.000 δηλώσεις ζημιάς και παρόλα αυτά, όχι σε 4 χρόνια που μας ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως χρονικό όριο περάτωσης των αποζημιώσεων, αλλά σε 10 μήνες έχουμε επιτύχει αυτούς τους στόχους και μέχρι 25 Σεπτεμβρίου, όπως είναι ο προγραμματισμός μας, θα έχει εξοφληθεί και το υπόλοιπο 20-25% των πορισμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας», είπε. Σημείωσε τέλος, πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση που βαίνει προς ολοκλήρωση, οι δικαιούχοι είχαν λάβει προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ, ενώ αναμένονται και κάποιες ενστάσεις από τους παραγωγούς, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν στη συνέχεια.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News