Business & Finance Τρίτη 20/08/2024, 22:01
BUSINESS & FINANCE

Ξεκινά η κατασκευή του εργοστασίου της TSMC αξίας 10 δισ. ευρώ στη Γερμανία

Ξεκινά η κατασκευή του εργοστασίου της TSMC αξίας 10 δισ. ευρώ στη Γερμανία

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. έβαλε τα θεμέλια στην ανατολική Γερμανία για το πρώτο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο, καθώς η ήπειρος προσπαθεί να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της με τσιπ εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. 

«Εξαρτόμαστε από τους ημιαγωγούς για τις βιώσιμες μελλοντικές τεχνολογίες μας, αλλά δεν πρέπει να εξαρτόμαστε από άλλες περιοχές του κόσμου για την προμήθεια ημιαγωγών», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, ο οποίος παρευρέθηκε σε τελετή την Τρίτη για να σηματοδοτήσει την έναρξη της κατασκευής του εργοστασίου αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στην πόλη της Δρέσδης. Περίπου το ήμισυ της χρηματοδότησης θα καλυφθεί από κρατικές επιδοτήσεις. 

Η Γερμανία ηγείται της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράγει το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ημιαγωγών έως το 2030, με το μπλοκ να επιδιώκει να ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα μετά τις διαταραχές της εποχής του Covid και καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου επιδεινώνονται. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και άλλες χώρες επιχορηγούν επίσης τη βιομηχανία τσιπ για να αυξήσουν την τοπική παραγωγή των εξαρτημάτων που ελέγχουν τα πάντα, από την πρωτοποριακή τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τις καθημερινές συσκευές. 

Η TSMC είναι ο μεγαλύτερος εργολαβικός κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, με την Apple Inc. και την Nvidia Corp. να βασίζονται σε αυτήν για τα πιο σημαντικά προϊόντα τους. Θα επενδύσει στο έργο της Δρέσδης με μερίδιο 70% στο εργοστάσιο, το οποίο θα παράγει τσιπ για την αυτοκινητοβιομηχανία και τον βιομηχανικό τομέα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TSMC C.C. Wei συμμετείχε στην εκδήλωση μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τους επικεφαλής της Infineon Technologies AG, της NXP Semiconductors NV και της Robert Bosch GmbH, οι οποίες κατέχουν μερίδιο 10% στην επιχείρηση. 

Ο Scholz έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της βιομηχανίας ημιαγωγών στην Ευρώπη, καθώς επιδιώκει να προωθήσει τον τεχνολογικό τομέα της Γερμανίας και να εξασφαλίσει προμήθειες κρίσιμων εξαρτημάτων για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας. 

Η κυβέρνησή του σχεδιάζει να δαπανήσει 20 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής τσιπ. Αυτό περιλαμβάνει το εργοστάσιο της TSMC και 10 δισ. ευρώ σε ενίσχυση για ένα σχεδιαζόμενο εργοστάσιο της Intel Corp. στο Μαγδεμβούργο. 

Η ΕΕ ενέκρινε την επιχορήγηση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας για το εργοστάσιο της Δρέσδης, δήλωσε η von der Leyen στην εκδήλωση. 

Ξεκινά η κατασκευή του εργοστασίου της TSMC αξίας 10 δισ. ευρώ στη Γερμανία-1
φωτ.: Bloomberg

 

Η νέα εγκατάσταση θα βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από την Ασία για την εισαγωγή ζωτικής σημασίας τεχνολογίας και έρχεται μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen AG και η Porsche AG, για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής τσιπ.

Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2027. 

Η παραγωγή ημιαγωγών έγινε κορυφαία προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο όταν το lockdown του Covid-19 αποκάλυψε πόσο ευάλωτες είναι οι οικονομίες σε διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι ελλείψεις τσιπ έκλεισαν εργοστάσια αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο και χρειάστηκαν χρόνια για να αντιμετωπιστούν. 

Το αυξανόμενο γεωπολιτικό ρήγμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου έχει αυξήσει τον κίνδυνο. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά ημιαγωγών και επιδιώκει να παράγει περισσότερα και πιο εξελιγμένα τσιπ στο εσωτερικό της χώρας. Οι ΗΠΑ απάντησαν προσπαθώντας να περιορίσουν την ανάπτυξή της με ελέγχους εξαγωγών και δασμούς, επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.  

Οι εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν, όπου εδρεύει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της TSMC, συνέβαλαν στην επέκταση της εταιρείας στο εξωτερικό. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς του και ένας οικονομικός αποκλεισμός ή μια σύγκρουση για το νησί θα διατάρασσε μαζικά την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. 

Φέτος η TSMC άνοιξε το πρώτο της εργοστάσιο στην Ιαπωνία και έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει τρία προηγμένα εργοστάσια στην πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ με συνολικές επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News