BUSINESS & FINANCE

Επένδυση 300 εκατ. για τη ριζική ανάπλαση της ΔΕΘ

Επένδυση 300 εκατ. για τη ριζική ανάπλαση της ΔΕΘ

Στις ίδιες γνώριµες εγκαταστάσεις, που χρήζουν πλέον εκτενών αναβαθµίσεων, ανοίγει τις πύλες της στις 7 Σεπτεµβρίου η ∆ιεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (∆ΕΘ). Ωστόσο σε τρία χρόνια από σήµερα, στην επέτειο της συµπλήρωσης 100 ετών από την έναρξη της διοργάνωσης το 1926, αναµένεται να ξεκινήσουν τα έργα ριζικής ανακατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεών της, όπως νωρίτερα θα γίνει και µε το Κυβερνείο στη Θεσσαλονίκη.

Ανάπλαση που συζητείται επί πολλά έτη, ωστόσο οι µελέτες και ο σχεδιασµός του διαγωνισµού ξεκίνησαν πλέον, εξηγούν πηγές του Υπερταµείου, της µητρικής εταιρείας της ∆ΕΘ.

Το Υπερταµείο φιλοδοξεί να καταστήσει τον διαγωνισµό για την ανάπλαση της ∆ΕΘ πρότυπο αστικής ανάπλασης µε την εκ βάθρων ανακατασκευή των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου της ∆ΕΘ.

Στόχος είναι η διατήρηση της συνεδριακής δραστηριότητας στο κέντρο της πόλης για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, ενώ παράλληλα θα δηµιουργηθεί και ένα σύγχρονο µητροπολιτικό πάρκο που θα είναι ελεύθερα επισκέψιµο 365 µέρες τον χρόνο.

Η λειτουργία, διαχείριση και εκµετάλλευση του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου θα γίνεται από τη ∆ΕΘ-HELEXPO. Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης, η οποία θα πραγµατοποιείται σταδιακά, υπολογίζεται ότι η επίδραση στη συνολική οικονοµική δραστηριότητα της πόλης θα ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο και θα υποστηρίζει 1.500 θέσεις εργασίας. H περίοδος παραχώρησης έχει προσδιοριστεί στα 35 χρόνια και θα ξεκινήσει µε την υπογραφή της σύµβασης. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, για το έργο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον µεταξύ άλλων η Dimand, η Redex και άλλοι.

Επειτα από δύο δεκαετίες συζητήσεων, δροµολογήθηκε σχέδιο το οποίο οδήγησε, έπειτα από διαβούλευση, στην έκδοση του Προεδρικού ∆ιατάγµατος το 2021. Στο Προεδρικό ∆ιάταγµα συνδυάζονται χρήσεις που ισορροπούν µεταξύ της δηµιουργίας ενός ανοικτού χώρου πρασίνου που θα αποδοθεί ξανά στους κατοίκους της πόλης, της δηµιουργίας εκθεσιακού και συνεδριακού χώρου που θα συµβάλει στην αναβάθµιση της Θεσσαλονίκης ως προορισµού για συνέδρια και εκθέσεις, και χώρου ξενοδοχείου και επιχειρηµατικού κέντρου, που συµβάλλουν στην οικονοµική βιωσιµότητα του έργου.

Το τελικό µοντέλο χρηµατοδότησης έχει συγκεκριµενοποιηθεί και προβλέπει µια σύµβαση παραχώρησης µε τη µορφή σύµπραξης δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα (Σ∆ΙΤ), όπου υπολογίζεται πως η συµµετοχή του ∆ηµοσίου θα καλύψει περίπου το 30% του προϋπολογισµού. Τα υπόλοιπα θα προέλθουν από ιδιωτικές πηγές χρηµατοδότησης και τραπεζικό δανεισµό κατόπιν διαγωνισµού.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον προϋπολογισµό του έργου θα απαιτηθούν συνολικές επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ. Η δηµόσια συµµετοχή έχει εξασφαλισµένους πόρους έως 120 εκατ. ευρώ (αθροιστικά από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων και το Περιφερειακό Πρόγραµµα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας). Η καταβολή του ποσού της δηµόσιας συµµετοχής θα πραγµατοποιηθεί κατά την περίοδο κατασκευής του έργου.

Ο δηµόσιος χαρακτήρας της ∆ΕΘ-HELEXPO διασφαλίζεται οριστικά, καθώς η εταιρεία παραµένει 100% θυγατρική του Υπερταµείου.

Η σύµβαση παραχώρησης θα προβλέπει πως ο ιδιώτης που θα οριστεί ανάδοχος µετά τον διαγωνισµό, θα κληθεί να παρέχει υπηρεσίες στη ∆ΕΘ-HELEXPO, η οποία είναι ο αναθέτων φορέας του έργου. Εντός του 2025 αναµένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι µελέτες και να έχει δηµοσιευθεί το τεύχος του διαγωνισµού. Εως το πρώτο εξάµηνο του 2026 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισµός και να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος, ενώ το δεύτερο εξάµηνο του 2026 θα ξεκινήσει το έργο το οποίο θα υλοποιείται και θα παραδίδεται τµηµατικά, ώστε να µη διακοπεί η λειτουργία του διεθνούς εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News