Business & Finance Κυριακή 18/08/2024, 23:02
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Τα επιχειρήματα των Trump, Harris για τον πληθωρισμό είναι αμφιλεγόμενα, λέει ο πρόεδρος της Chicago Fed

ΗΠΑ: Τα επιχειρήματα των Trump, Harris για τον πληθωρισμό είναι αμφιλεγόμενα, λέει ο πρόεδρος της Chicago Fed

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο Austan Goolsbee προειδοποίησε την Κυριακή κατά της παραποίησης των πληθωριστικών επιπτώσεων των αυξήσεων των εταιρικών τιμών και των δασμών, οι οποίες έχουν γίνει κεντρικά σημεία των οικονομικών προγραμμάτων των εκστρατειών των Trump και Harris.

Ο Goolsbee απέφυγε να μιλήσει άμεσα για την προεδρική κούρσα, δεδομένης της δέσμευσης της Fed να παραμείνει ανεξάρτητη και πολιτικά ουδέτερη. Αλλά τα σχόλιά του έρχονται κατά τη διάρκεια ενός εκλογικού κύκλου στον οποίο οι ψηφοφόροι έχουν κατατάξει σταθερά την οικονομία και το υψηλό κόστος ζωής ως τις κορυφαίες προτεραιότητές τους.

Ως αποτέλεσμα, η αντιπρόεδρος Kamala Harris και ο πρώην πρόεδρος Donald Trump έχουν αμφότεροι καταστήσει τη μείωση του κόστους κινητήρια δύναμη των οικονομικών τους προτάσεων.

Η Harris έχει προτείνει την ομοσπονδιακή απαγόρευση της «εταιρικής αύξησης των τιμών στις βιομηχανίες τροφίμων και ειδών παντοπωλείου». Η κυβέρνηση Biden έχει επανειλημμένα κατηγορήσει για τις επίμονα υψηλές τιμές τις εταιρείες που διατηρούν τις τιμές τους τεχνητά υψηλές, ακόμη και όταν το κόστος παραγωγής τους μειώνεται.

Αν και ο Goolsbee δεν θέλησε να σχολιάσει ρητά τις προτάσεις της προεκλογικής εκστρατείας της Harris, δήλωσε ότι οι υψηλές τιμές δεν μπορούν να εξηγηθούν αποκλειστικά από τα εταιρικά κίνητρα κέρδους.

«Η διαφορά μεταξύ του τι συμβαίνει στις τιμές και του τι συμβαίνει στο κόστος, μπορεί να ποικίλλει πολύ κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού κύκλου», δήλωσε ο Goolsbee στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS. «Οπότε προειδοποιώ όλους να μην βγάζουν συμπεράσματα από οποιαδήποτε παρατήρηση σχετικά με τις προσαυξήσεις».

Ο Goolsbee διευκρίνισε επίσης τον πληθωριστικό αντίκτυπο των υψηλότερων δασμών, έναν από τους βασικούς πυλώνες του προτεινόμενου οικονομικού σχεδίου του Trump.

«Οι δασμοί αυξάνουν τις τιμές», είπε. «Μια εφάπαξ αύξηση του κόστους θα αυξήσει τις τιμές, αλλά δεν είναι ένα εκτεταμένο πληθωριστικό φαινόμενο».

Ο Trump έχει επανειλημμένα υποσχεθεί ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές οριζόντια, μεταξύ άλλων εφαρμόζοντας έναν υψηλότερο συντελεστή ειδικά για τις κινεζικές εισαγωγές.

Οι οικονομολόγοι έχουν αναφέρει αυτή τη σκληρή πρόταση για τους δασμούς ως έναν σημαντικό λόγο για τον οποίο η προτεινόμενη ατζέντα του Trump θα μπορούσε να απειλήσει με αναθέρμανση του πληθωρισμού, αλλά ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία έχει απορρίψει κατηγορηματικά αυτή την ιδέα.

«Ένας δασμός είναι ένας φόρος σε μια ξένη χώρα… Είναι ένας φόρος σε μια χώρα που μας κλέβει και κλέβει τις θέσεις εργασίας μας, και είναι ένας φόρος που δεν επηρεάζει τη χώρα μας», δήλωσε ο Trump στη συγκέντρωση του στην Πενσυλβάνια το Σάββατο.

Ο Goolsbee δήλωσε ότι οι δασμοί δεν οδηγούν αναγκαστικά σε μακροπρόθεσμο πληθωρισμό, αλλά καθιστώντας το κόστος παραγωγής ακριβότερο, αυξάνουν βραχυπρόθεσμα τις τιμές καταναλωτή.

«Είτε θέλετε να το αποκαλέσετε αυτό πληθωριστικό είτε όχι, αυξάνουν το κόστος και επομένως αυξάνουν τις τιμές», είπε.

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει ελαφρώς τους τελευταίους μήνες, αφού έφτασε σε δυσθεώρητα επίπεδα το καλοκαίρι του 2022. Την περασμένη Τετάρτη, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021.

Αλλά καθώς ο Trump και η Harris εργάζονται για να προωθήσουν τα οικονομικά τους σχέδια στους ψηφοφόρους που έχουν κουραστεί από τον πληθωρισμό, τα μάτια των επενδυτών είναι στραμμένα στη Fed. Πολλοί ελπίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, ιδίως καθώς οι φόβοι για ύφεση εντείνονται.

Η Fed προετοιμάζεται για την ετήσια συνεδρίασή της στο Jackson Hole του Wyoming, την ερχόμενη εβδομάδα, όπου οι αγορές θα αναζητήσουν ενδείξεις για μείωση των επιτοκίων.

Ο Goolsbee, ο οποίος δεν είναι επί του παρόντος μέλος με δικαίωμα ψήφου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, τόνισε ότι η Fed εξακολουθεί να σκέφτεται την απόφασή της για τα επιτόκια.

«Όλα είναι πάντα στο τραπέζι – υπάρχει πιθανότητα ύφεσης», δήλωσε. «Ο τελευταίος απολογισμός της αύξησης του ΑΕΠ ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου, οπότε αυτό ήταν ένα από τα φωτεινά σημεία, αλλά πάντα πρέπει να ανησυχείτε για κάθε ενδεχόμενο. Αυτή είναι η δουλειά του κεντρικού τραπεζίτη».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News