Business & Finance Σάββατο 17/08/2024, 21:21
BUSINESS & FINANCE

Elon Musk: Το Χ διακόπτει τις δραστηριότητες στη Βραζιλία λόγω «εντολών λογοκρισίας» από δικαστή

Elon Musk: Το Χ διακόπτει τις δραστηριότητες στη Βραζιλία λόγω «εντολών λογοκρισίας» από δικαστή

Η πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης X δήλωσε το Σάββατο ότι θα κλείσει τις δραστηριότητές της στη Βραζιλία «με άμεση ισχύ» λόγω των «εντολών λογοκρισίας», όπως τις αποκάλεσε, του Βραζιλιάνου δικαστή Alexandre de Moraes.

Η X, η οποία ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Elon Musk, ισχυρίζεται ότι ο Moraes απείλησε κρυφά έναν από τους νομικούς εκπροσώπους της εταιρείας στη χώρα της Νότιας Αμερικής με σύλληψη εάν δεν συμμορφωθεί με τις νομικές εντολές να κατεβάσει ένα μέρος του περιεχομένου από την πλατφόρμα της.

Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσε φωτογραφίες ενός εγγράφου που φέρεται να έχει υπογραφεί από τον Moraes και το οποίο αναφέρει ότι θα επιβληθεί ημερήσιο πρόστιμο 20.000 ρεάις (3.653 δολάρια) και διάταγμα σύλληψης κατά της εκπροσώπου της X, Rachel Nova Conceicao, εάν η πλατφόρμα δεν συμμορφωθεί πλήρως με τις εντολές του Moraes.

«Για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του προσωπικού μας, πήραμε την απόφαση να διακόψουμε τη λειτουργία μας στη Βραζιλία, με άμεση ισχύ», δήλωσε η X.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, στο οποίο έχει θέση ο Moraes, δήλωσε στο Reuters ότι δεν θα μιλήσει για το θέμα και δεν θα επιβεβαιώσει ούτε θα διαψεύσει τη γνησιότητα του εγγράφου που μοιράστηκε η X.

Η υπηρεσία X παραμένει διαθέσιμη στους πολίτες της Βραζιλίας, δήλωσε η πλατφόρμα το Σάββατο.

Νωρίτερα φέτος, ο Moraes διέταξε το X να μπλοκάρει ορισμένους λογαριασμούς, καθώς ερευνά τις λεγόμενες «ψηφιακές πολιτοφυλακές» που έχουν κατηγορηθεί για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και μηνυμάτων μίσους κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του ακροδεξιού πρώην προέδρου Jair Bolsonaro.

Ο Moraes ξεκίνησε έρευνα νωρίτερα φέτος για τον δισεκατομμυριούχο, αφού ο Musk δήλωσε ότι θα ενεργοποιήσει εκ νέου λογαριασμούς στο X που ο δικαστής είχε διατάξει να μπλοκαριστούν. Ο Musk αποκάλεσε τις αποφάσεις του Moraes σχετικά με το X «αντισυνταγματικές».

Μετά τις αντιδράσεις του Musk, οι εκπρόσωποι του X άλλαξαν πορεία και δήλωσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ότι ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούσαν τη X στη Βραζιλία τον Απρίλιο δήλωσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι «λειτουργικά σφάλματα» επέτρεψαν σε χρήστες που είχαν διαταχθεί να μπλοκαριστούν να παραμείνουν ενεργοί στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αφού ο Moraes είχε ζητήσει από τη X να εξηγήσει γιατί φέρεται να μην είχε συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του.

Ο Musk, σε αναρτήσεις στο X το Σάββατο, αποκάλεσε τον Moraes «απόλυτη ντροπή για τη δικαιοσύνη» και δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα μπορούσε να έχει συμφωνήσει με τις απαιτήσεις του δικαστή για «μυστική λογοκρισία και παράδοση ιδιωτικών πληροφοριών».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News