BUSINESS & FINANCE

Ελληνικοί Χυμοί: Υπερδιπλασιασμός καθαρών κερδών το 2023

Ελληνικοί Χυμοί: Υπερδιπλασιασμός καθαρών κερδών το 2023

Το φράγµα των 30 εκατ. ευρώ ξεπέρασε το 2023 για πρώτη φορά ο τζίρος της «Ελληνικοί Χυµοί», της βιοµηχανίας χυµών που βρίσκεται στη Λάρισα και η οποία από το 2022 έχει περάσει στον έλεγχο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και του πρώην τραπεζίτη Απόστολου Ταµβακάκη, επικεφαλής του fund EOS Capital Partners. Μάλιστα, παρά την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της αύξησης της διεθνούς τιµής του χυµού πορτοκαλιού, η εταιρεία κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα κέρδη της.

Καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω ανάπτυξή της θα διαδραµατίσουν τόσο οι πρόσφατες επενδύσεις που πραγµατοποίησε όσο κι αυτές που αναµένεται να υλοποιήσει το αµέσως επόµενο διάστηµα, αλλά και η µεγαλύτερη διεύρυνση του πελατολογίου της, µε την «Ελληνικοί Χυµοί» πάντως να συνεργάζεται και µε µεγάλες αεροπορικές, οι οποίες στα γεύµατά τους έχουν συµπεριλάβει τους επώνυµους χυµούς Viva, αλλά και µε µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ, για λογαριασµό των οποίων παράγει χυµούς ιδιωτικής ετικέτας.

O κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 35,12 εκατ. ευρώ από 29,78 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 17,9%. Αξίζει να σηµειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο τζίρος της υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ, καθώς πριν από το 2022 κυµαινόταν στη ζώνη των 22-26 εκατ. ευρώ. Τα µεικτά κέρδη ανήλθαν σε 7,9 εκατ. ευρώ από 5,96 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 32,5%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,45 εκατ. ευρώ από 2,013 εκατ. ευρώ το 2022, ενισχυµένα κατά 21,7%. Τα κέρδη µετά από φόρους υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς έφτασαν το 2023 τα 3,49 εκατ. ευρώ από 1,44 εκατ. ευρώ το 2022.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας µειώθηκε αισθητά, στα 23,53 εκατ. ευρώ στις 31 ∆εκεµβρίου 2023 από 35,08 εκατ. ευρώ στις 31 ∆εκεµβρίου 2012. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στην τρέχουσα χρήση αποπλήρωσε ποσό 2 εκατ. ευρώ, µειώνοντας τον µακροπρόθεσµο δανεισµό της από 13,5 εκατ. ευρώ σε 11,5 εκατ. ευρώ. Εξασφάλισε δε τη µείωση του κόστους δανεισµού µέσω µείωσης του περιθωρίου επιτοκίου. Εντός του 2023 εγκρίθηκε η πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για νέο µηχανολογικό εξοπλισµό, επένδυση που είχε υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόµο πριν από την αλλαγή ιδιοκτησίας. Φέτος η εταιρεία προχώρησε σε σηµαντική επένδυση για την αναβάθµιση του ERP της (σύστηµα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασµού), επένδυση η οποία εκτιµάται ότι θα συµβάλει στην απλοποίηση των διαδικασιών, στη βελτίωση του εταιρικού σχεδιασµού και στην ταχύτερη και τεκµηριωµένη λήψη αποφάσεων.

Φέτος η διοίκηση της εταιρείας, στη σκιά των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, εστιάζει στη διαχείριση του κόστους, στην ορθολογική τιµολόγηση και τη συνεχιζόµενη ανανέωση του χαρτοφυλακίου προκειµένου να αντισταθµίσει όποιες αρνητικές τάσεις.

Η εταιρεία «Ελληνικοί Χυµοί» ιδρύθηκε στη Λάρισα το 2002 και εδρεύει στη ΒΙΠΕ Λάρισας, µε τις εγκαταστάσεις της να βρίσκονται σε ιδιόκτητο χώρο 20 στρεµµάτων. Πρόκειται για εγκαταστάσεις 13.500 τ.µ., ενώ το εργοστάσιο καλύπτει επιφάνεια 5.600 τ.µ. Η απόκτηση της εταιρείας «Ελληνικοί Χυµοί», η οποία πλέον αποτελεί θυγατρική της Bespoke SGA Holdings (σ.σ. του οµίλου που έχει δηµιουργήσει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος) ήταν ουσιαστικά η πρώτη εξαγορά στην οποία προέβη ο γνωστός επιχειρηµατίας και πρόεδρος του ΣΕΒ µετά την ολοκλήρωση πώλησης της Chipita. Σε ό,τι αφορά τον Απόστολο Ταµβακάκη, η συµµετοχή στην «Ελληνικοί Χυµοί» αποτελεί µία από τις 5 επενδύσεις του Eos Capital Partners στον κλάδο τροφίµων – ποτών.

Διαβάστε επίσης:

Η Bespoke SGA του Σπ. Θεοδωρόπουλου επεκτείνεται στις ΗΠΑ

Εξαγορές αξίας άνω των 5 δισ. από τις αρχές του έτους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News