Business & Finance Παρασκευή 16/08/2024, 22:23
BUSINESS & FINANCE

H OpenAI κλείνει δίκτυο ιρανικών λογαριασμών που είχε στόχο τις αμερικανικές εκλογές

H OpenAI κλείνει δίκτυο ιρανικών λογαριασμών που είχε στόχο τις αμερικανικές εκλογές

Η OpenAI αφαίρεσε ένα δίκτυο ιρανικών λογαριασμών που χρησιμοποιούσε το chatbot ChatGPT για να προσπαθήσει να διεξάγει μια εκστρατεία επιρροής από το εξωτερικό με στόχο τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, δημιουργώντας άρθρα μεγάλου μήκους και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή. 

Οι λογαριασμοί δημιούργησαν περιεχόμενο που φαινόταν να προέρχεται από φιλελεύθερους και συντηρητικούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένων αναρτήσεων που υπονοούσαν ότι ο πρώην πρόεδρος Donald Trump λογοκρίθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ήταν έτοιμος να αυτοανακηρυχθεί βασιλιάς των ΗΠΑ.  Ένας άλλος περιέγραψε την επιλογή της αντιπροέδρου Kamala Harris να επιλέξει τον Tim Walz για υποψήφιο αντιπρόεδρο ως «υπολογισμένη επιλογή για την ενότητα». 

Η εκστρατεία επιρροής, η οποία περιλάμβανε επίσης αναρτήσεις σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και θέματα μόδας και ομορφιάς, δεν φαίνεται να έχει λάβει σημαντική εμπλοκή του κοινού, δήλωσε ο Ben Nimmo, επικεφαλής ερευνητής στην ομάδα Intelligence and Investigations του OpenAI, σε ενημέρωση Τύπου την Παρασκευή. «Η επιχείρηση προσπάθησε να παίξει και με τις δύο πλευρές, αλλά δεν φάνηκε να έχει εμπλοκή από καμία», είπε. 

Η ιρανική επιχείρηση σηματοδοτεί την πιο πρόσφατη ύποπτη προσπάθεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη μόνο και μόνο για να αποτύχει να αποκτήσει μεγάλη έλξη, μια πιθανή ένδειξη ότι οι ξένοι πράκτορες εξακολουθούν να υπολογίζουν πώς να επωφεληθούν από μια νέα σοδειά εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να βγάλουν γρήγορα πειστικά γραπτά και εικόνες με ελάχιστο έως καθόλου κόστος.  Η Microsoft Corp. δήλωσε τον Ιούνιο ότι εντόπισε φιλορωσικούς λογαριασμούς που προσπαθούσαν να ενισχύσουν ένα κατασκευασμένο βίντεο που έδειχνε βία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και η Meta Platforms Inc. νωρίτερα φέτος δήλωσε ότι είχε αφαιρέσει εκατοντάδες λογαριασμούς στο Facebook που σχετίζονταν με επιχειρήσεις επιρροής από το Ιράν, την Κίνα και τη Ρωσία, ορισμένες από τις οποίες βασίζονταν σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τη διάδοση της παραπληροφόρησης. 

Η OpenAI την Παρασκευή δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των λογαριασμών που αφαίρεσε. Η startup δήλωσε ότι εντόπισε επίσης δώδεκα λογαριασμούς στο X, πρώην Twitter, και έναν στο Instagram που εμπλέκονται στην προσπάθεια. Το Instagram αφαίρεσε τον εν λόγω λογαριασμό, ο οποίος γενικά επικεντρωνόταν στη Σκωτία και δημοσίευε για φαγητό. Η X δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. 

Η αποκάλυψη έρχεται μετά την υποψία ότι Ιρανοί χάκερς έθεσαν σε κίνδυνο την πολιτική εκστρατεία του Trump, προκαλώντας ομοσπονδιακή έρευνα για πιθανή ξένη ανάμειξη ενόψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου. Η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποιεί σταθερά ότι ξένες κυβερνήσεις προσπαθούν να επηρεάσουν τις απόψεις των Αμερικανών. Το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δήλωσε τον Ιούλιο ότι το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα στρατολογούσαν ανθρώπους στις ΗΠΑ για να προσπαθήσουν να διαδώσουν την προπαγάνδα τους.

Η OpenAI τον Μάιο δήλωσε ότι δίκτυα από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και το Ισραήλ είχαν επιχειρήσει να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας για να ενισχύσουν τις προσπάθειες προπαγάνδας τους. Εκείνη την εποχή, η OpenAI δήλωσε ότι τα δίκτυα που διέκοψε είχαν χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν κείμενο και εικόνες σε μεγαλύτερο όγκο από ό,τι θα ήταν δυνατό από ανθρώπινους δημιουργούς, βοηθώντας το περιεχόμενο να φαίνεται πιο αυθεντικό. Ωστόσο, οι εκστρατείες απέτυχαν ακόμα να δημιουργήσουν σημαντικά μεγαλύτερη εμπλοκή, σύμφωνα με την startup.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News