BUSINESS & FINANCE

Καθυστερεί η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων

Καθυστερεί η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων

Δύσκολο στοίχηµα αποτελεί η έγκαιρη ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του συνόλου των αρχείων 390 υποθηκοφυλακείων, δηλαδή περίπου 1 δισ. σελίδων, έως το τέλος του 2025, πραγµατικότητα που απειλεί τα περισσότερα ψηφιακά έργα που χρηµατοδοτούνται µε πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης. Το συγκεκριµένο έργο, καθαρής αξίας 192,2 εκατ. ευρώ (αρχικού προϋπολογισµού µε δικαιώµατα προαίρεσης 309,8 εκατ. ευρώ) υλοποιείται σε πέντε τµήµατα από ισάριθµα σχήµατα εταιρειών. Ωστόσο, όπως προκύπτει από απάντηση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκη σε κοινοβουλευτική ερώτηση, µόνο το δεύτερο τµήµα του έργου είναι δυνατό να ολοκληρωθεί έως το τέλος του επόµενου έτους.

Ο λόγος; Για το εν λόγω κοµµάτι, που αφορά την Κρήτη και περιοχές της Αττικής, υιοθετήθηκαν, µε στόχο την επιτάχυνσή του, δύο λύσεις που έχουν προβλεφθεί µε νόµο. Αφορούν δηλαδή τη µεταφορά των υπό ψηφιοποίηση αρχείων σε ειδικά προσδιορισµένα κέντρα ψηφιοποίησης εκτός των κτηµατολογικών γραφείων και υποκαταστηµάτων της Ελληνικό Κτηµατολόγιο. Οπως και για την αποκοπή των ραχών ορισµένων τόµων συµβολαίων, που περιέχουν αντίγραφα και όχι πρωτότυπα, προκειµένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σάρωσης.

Ως αποτέλεσµα, το δεύτερο τµήµα του έργου στο οποίο τα αρχεία σαρώνονται µε ρυθµό υπερδιπλάσιο των υπολοίπων τεσσάρων τµηµάτων, διαθέτει χρονοδιάγραµµα ολοκλήρωσης τον Ιανουάριο του 2025.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαµβάνει η απάντηση του υφυπουργού, η ψηφιοποίηση των αρχείων του πρώτου τµήµατος (υποθηκοφυλακεία Καλλιθέας, Νέας Σµύρνης, Πειραιώς και Νήσων και Αθηνών) θα ολοκληρωθεί εκπρόθεσµα, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2026. Το ίδιο αναµένεται για τα υπόλοιπα τρία κοµµάτια (3ο, 4ο και 5ο), τα οποία αναµένεται να έχουν ψηφιοποιηθεί σταδιακά από τον Μάιο του 2026 βάσει των υφιστάµενων ρυθµών σαρώσεων σελίδων.

Σηµειώνεται ότι την υλοποίηση του πρώτου τµήµατος έχει αναλάβει η κοινοπραξία Netcompany Intrasoft – Profile Systems & Software. Τα υπόλοιπα τέσσερα τµήµατα έχουν αναλάβει τα σχήµατα Wind – Iron Mountain Hellas το δεύτερο, Unisystems – Αρχειοθήκη – Onex – Business Solutions το τρίτο, ο ΟΤΕ το τέταρτο και το πέµπτο η κοινοπραξία Vodafone – Cosmos Business Systems – Geoanalysis – Q&R.

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγές στο Κτηματολόγιο: Πιο εύκολες οι μεταβιβάσεις

Αγορά ακινήτου: Οι ευκαιρίες και οι παγίδες που κρύβονται στους πλειστηριασμούς

Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες αγοραπωλησίες ακινήτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News