BUSINESS & FINANCE

Η Bespoke SGA του Σπ. Θεοδωρόπουλου επεκτείνεται στις ΗΠΑ

Η Bespoke SGA του Σπ. Θεοδωρόπουλου επεκτείνεται στις ΗΠΑ

Ετοιµος να περάσει ξανά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού φαίνεται ότι είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, καθώς ο νέος επιχειρηµατικός όµιλος που έχει δηµιουργήσει, µετά την πώληση της Chipita στη Mondelez, έχει πλέον και θυγατρική στις ΗΠΑ και συγκεκριµένα στο Νιου Τζέρσεϊ. Στόχος τής κατά 51% θυγατρικής της Bespoke SGA Holdings στις ΗΠΑ, της Bespoke USA LLC, όπως ονοµάζεται, είναι η εµπορία προϊόντων του οµίλου στη χώρα. Η αµερικανική αγορά κάθε άλλο παρά άγνωστη είναι στον εµβληµατικό επιχειρηµατία –και πλέον πρόεδρο του Συνδέσµου Επιχειρήσεων και Βιοµηχανιών (ΣΕΒ)–, καθώς η Chipita πραγµατοποιούσε εξαγωγές εκεί. Ο σχεδιασµός, άλλωστε, του κ. Θεοδωρόπουλου, πριν τελικά η Chipita καταλήξει στον έλεγχο της Mondelez, περιλάµβανε τη δηµιουργία εργοστασίου στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ενώ η εταιρεία είχε αποκτήσει το 2019 το 51% της EPTA America που είχε την έδρα της επίσης στο Νιου Τζέρσεϊ και ήταν από το 2012 αποκλειστικός αντιπρόσωπος και διανοµέας των προϊόντων της Chipita στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η εξωστρέφεια του οµίλου Bespoke SGA Holdings εκτιµάται ότι πέρα από την ενίσχυση των πωλήσεων και κερδών θα συµβάλει καθοριστικά στην εισαγωγή στο Χρηµατιστήριο Αθηνών, στόχος που από τον κ. Θεοδωρόπουλο τοποθετείται χρονικά τη διετία 2027-2028. Η εισαγωγή στο Χ.Α. εντάσσεται στο όραµα της Bespoke SGA Holdings, που είναι να κατακτήσει θέση µεταξύ των κορυφαίων οµίλων στον κλάδο των τροφίµων µέσω επενδύσεων σε ελληνικές βιοµηχανίες που δραστηριοποιούνται σε βασικούς τοµείς τροφίµων. Τον όµιλο Bespoke αποτελούν η µητρική, καθώς και οι θυγατρικές της, ΙΟΝ Α.Ε., Νίκας ΑBEE, Αµβροσία Α.Ε., Ελληνικοί Χυµοί ΑΕΒΕ, αλλά και οι θυγατρικές αυτών. ∆εν συµπεριλαµβάνονται στον όµιλο οι συµµετοχές του κ. Θεοδωρόπουλου στη Wonderplant, στη ΜΕΒΓΑΛ και στη «Σ. Μεντεκίδης».

Το 2023 ο κύκλος εργασιών του οµίλου ανήλθε σε 199,86 εκατ. ευρώ έναντι 54,83 εκατ. ευρώ το 2022, λόγω βεβαίως της αύξησης του χαρτοφυλακίου του. Τα µεικτά κέρδη ανήλθαν σε 39,4 εκατ. ευρώ έναντι 5,84 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηµατοοικονοµικών αποτελεσµάτων και συνολικών αποσβέσεων έφτασαν τα 10,94 εκατ. ευρώ από ζηµίες 2,49 εκατ. ευρώ το 2022. Το καθαρό αποτέλεσµα ήταν ζηµίες 16,49 εκατ. ευρώ από 10,72 εκατ. ευρώ το 2022. Πάντως, ο κ. Θεοδωρόπουλος αναµένει ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει µε ελαφρώς καλύτερα αποτελέσµατα από το 2023, ενώ το 2025 µε σηµαντικά καλύτερες επιδόσεις.

Αλλωστε, τόσο πέρυσι όσο και µέσα στο πρώτο εξάµηνο του 2024 έχουν γίνει κινήσεις µε στόχο τη βελτίωση των αποτελεσµάτων της εταιρείας µέσα από διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της και βελτίωση του δανεισµού της, ενώ στο ραντάρ της Bespoke υπάρχουν κι άλλες εταιρείες τροφίµων. Κατ’ αρχάς, πλέον η Βespoke κατέχει το 66,1% της σοκολατοβιοµηχανίας ΙΟΝ, ενώ πλέον έχουν συγχωνευθεί η ΙΟΝ µε την εταιρεία Αφοί Κωτσιόπουλοι Α.Ε. Μέσα στο έτος αναµένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της καραµελοποιίας «Λάβδας», µε την Bespoke να αποκτάει το 75% της εταιρείας. Υπενθυµίζεται ότι το υπόλοιπο 25% κατέχει ήδη από το 2009 ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Τον Ιούνιο του 2023 η Αµβροσία Α.Ε. εξόφλησε το σύνολο των δανειακών της υποχρεώσεων, ενώ η εταιρεία Ελληνικοί Χυµοί αποπλήρωσε µέρος του οµολογιακού δανείου συνολικού ποσού 11,5 εκατ. ευρώ, µειώνοντας τον δανεισµό από 24,8 εκατ. ευρώ σε 13,3 εκατ. ευρώ. Μέσα στο 2024 η εταιρεία αποπλήρωσε άλλα 2 εκατ. ευρώ µειώνοντας τον µακροπρόθεσµο δανεισµό της σε 11,5 εκατ. ευρώ. Πάντως, τον Μάρτιο του 2024 η Bespoke προέβη σε νέο τραπεζικό δανεισµό ύψους 40,7 εκατ. ευρώ για την εξαγορά συµµετοχών και την αναχρηµατοδότηση δανεισµού των θυγατρικών της.

Το 2023 πραγµατοποιήθηκε η µεταφορά του συνόλου της παραγωγής αλλαντικών της εταιρείας «Εδεσµα» από τη Θεσσαλονίκη στο εργοστάσιο της «Νίκας» στον Αγιο Στέφανο Αττικής. Τον Ιούνιο του 2024 εγκρίθηκε από το διοικητικό συµβούλιο της «Νίκας» η πώληση δύο ακινήτων στη Θέρµη και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:

Εξαγορές αξίας άνω των 5 δισ. από τις αρχές του έτους

ΣΕΒ: Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος – Οι εκλογές και η επόμενη ημέρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News