Business & Finance Πέμπτη 15/08/2024, 17:58
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Άλμα στις καταναλωτικές δαπάνες – Αύξηση 1% στη λιανική

ΗΠΑ: Άλμα στις καταναλωτικές δαπάνες – Αύξηση 1% στη λιανική

Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ σημείωσαν άλμα τον Ιούλιο, καθώς οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1%, ποσοστό πολύ ανώτερο του αναμενόμενου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,3%. Οι πωλήσεις του Ιουνίου αναθεωρήθηκαν σε μείωση 0,2%, αφού αρχικά είχαν αναφερθεί ως αμετάβλητες.

Οι πληθωριστικές πιέσεις έδειξαν περισσότερα σημάδια χαλάρωσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

Εξαιρουμένων των στοιχείων που σχετίζονται με τα αυτοκίνητα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4%, επίσης καλύτερα από την πρόβλεψη του 0,1%.

Υπήρχαν επίσης καλά νέα στο μέτωπο της αγοράς εργασίας: Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 10 Αυγούστου ανήλθαν σε 227.000, μειωμένες κατά 7.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και χαμηλότερες από την εκτίμηση για 235.000.

Τα κέρδη στις πωλήσεις έλαβαν ώθηση από τις αυξήσεις στην εμπορία μηχανοκίνητων οχημάτων και ανταλλακτικών (3,6%), στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και συσκευών (1,6%) και στα καταστήματα τροφίμων και ποτών (0,9%). Τα πρατήρια βενζίνης είδαν τις εισπράξεις να ανεβαίνουν μόλις 0,1% ενώ τα καταστήματα ένδυσης σημείωσαν πτώση 0,1%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των χρηματιστηριακών αγορών αυξήθηκαν σημαντικά μετά τις ανακοινώσεις των στοιχείων το πρωί της Πέμπτης, ομοίως και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

«Για άλλη μια φορά, αυτό ήταν μια ακόμη απόδειξη ότι ο Αμερικανός καταναλωτής εξακολουθεί να έχει την ικανότητα να εκπλήσσει», έγραψε ο Richard de Chazal, μακροοικονομικός αναλυτής της William Blair.

Τα στοιχεία για την καταναλωτική δαπάνη έρχονται την ίδια εβδομάδα με στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρώς τον Ιούλιο. Οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές για αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,2% τον μήνα και ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,9%, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2021.Παράλληλα, οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν μόλις 0,1% σε σχέση με τον μήνα και 2,2% σε σχέση με το έτος.

Ενώ οι αριθμοί του πληθωρισμού παραμένουν πάνω από τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα στοιχεία δείχνουν συνεχή χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές που είχαν κορυφωθεί πριν από δύο χρόνια. 

Σε μια άλλη ανακοίνωση στοιχείων σήμερα Πέμπτη, το Υπουργείο Εργασίας δήλωσε ότι οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν 0,1% τον Ιούλιο, ελαφρώς πάνω από την πρόβλεψη για μηδενική μεταβολή. Σε ετήσια βάση, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 1,6%, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι η Fed θα ανταποκριθεί με την πρώτη μείωση επιτοκίων της μετά από περισσότερο από τέσσερα χρόνια, όταν θα συνεδριάσει το Σεπτέμβριο.

Η Walmart νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσε ισχυρά κέρδη και πωλήσεις για το προηγούμενο τρίμηνο και αύξησε τις προοπτικές της, αν και κράτησε κάποιες επιφυλάξεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Εκτός από την αναζήτηση χαμηλότερων επιτοκίων, οι επενδυτές περιμένουν επίσης όλο και περισσότερο από τη Fed να στρέψει την προσοχή της στις συνθήκες στην αγορά εργασίας και αλλού.

Οι αριθμοί των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας από το Υπουργείο Εργασίας έδειξαν επίσης ότι οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, οι οποίες τρέχουν με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, μειώθηκαν ελαφρώς σε 1,864 εκατομμύρια. Μια ασθενέστερη του αναμενόμενου έκθεση για τις μισθοδοσίες του Ιουλίου είχε προκαλέσει ανησυχίες ότι η αγορά εργασίας θα μπορούσε να αποδυναμωθεί.

Άλλα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι η εικόνα της μεταποίησης ταλαντεύεται. 

Πάντως τα καλά νέα για τη λιανική και την ανεργία, οδήγησαν σε ράλι ανόδου τις μετοχές στο άνοιγμα της Wall Street.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Ράλι ανόδου με φόντο τη λιανική

ΗΠΑ: Τράβηξε φρένο στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Ermotti (UBS): Πολύ πρόωρο να μιλάμε για ύφεση στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News