BUSINESS & FINANCE

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των διεθνών αεροπορικών αφίξεων

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των διεθνών αεροπορικών αφίξεων

Ηπια άνοδο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων τον Ιούλιο εµφανίζουν τα περιφερειακά αεροδρόµια, παραπέµποντας σε µια βελτιωµένη σε σχέση µε πέρυσι χρονιά, παρά το γεγονός πως το 2023 αποτέλεσε έτος-ρεκόρ. Ωστόσο η εικόνα δεν είναι οµοιόµορφη, µε προορισµούς όπως τα Χανιά, η Ζάκυνθος, η Ρόδος και η Μυτιλήνη να εµφανίζουν ισχυρότερη δυναµική από αυτή του συνόλου της χώρας, ενώ άλλοι προορισµοί να παραµένουν στάσιµοι και κάποιοι να υποχωρούν.

Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη Ρόδο τον Ιούλιο ξεπέρασαν το 1,147 εκατ., σηµειώνοντας αύξηση της τάξης του 14% σε σχέση µε τον αντίστοιχο περυσινό µήνα, καθώς το νησί ανακάµπτει δυναµικά ύστερα και από τις πυρκαγιές του Ιουλίου του 2023 που είχαν οδηγήσει σε σηµαντική διαταραχή των τουριστικών ροών από το εξωτερικό. Το νησί εµφανίζει βελτιωµένη επίδοση και για το σύνολο του πρώτου επταµήνου φέτος µε περισσότερους από 2,76 εκατ. τουρίστες και άνοδο της τάξης του 13,3%. Κατά 5,6% αυξήθηκαν οι διεθνείς αφίξεις και στα Χανιά τον Ιούλιο, ενώ η Ζάκυνθος είδε ενίσχυση των αφίξεων από το εξωτερικό κατά 4,6%. Οριακά υψηλότερα, κατά 1,9%, κινήθηκαν οι ροές στη Σκιάθο. Τις πιο εντυπωσιακές επιδόσεις ωστόσο συνεχίζει να καταγράφει φέτος η Μυτιλήνη, µε τις διεθνείς αφίξεις τον Ιούλιο αυξηµένες κατά 47,6% και από την αρχή του χρόνου κατά 48,4%. Το άνοιγµα της αγοράς της Τουρκίας µετά τη θεσµοθέτηση του καθεστώτος έκδοσης βίζας-εξπρές για τους Τούρκους, η αύξηση των πτήσεων µε τσάρτερ από ευρωπαϊκές χώρες και η ανταγωνιστικά τιµολογηµένη διαµονή στο νησί, σε συνδυασµό µε σηµαντικές προωθητικές ενέργειες που έχουν πραγµατοποιήσει ο δήµος και η περιφέρεια αλλά και η Fraport Greece, πιστώνονται τη δυναµική αυτή. Ωστόσο σε απόλυτους αριθµούς η Μυτιλήνη παραµένει ακόµα ιδιαίτερα χαµηλά αγγίζοντας οριακά τους 100.000 ξένους επισκέπτες από την αρχή του έτους. Ακόµα και έτσι όµως είναι σχεδόν διπλάσια από ό,τι κατά τα προ πανδηµίας ρεκόρ της. Η έλλειψη υποδοµών φιλοξενίας 4 και 5 αστέρων εκτιµάται πως θέτει όριο στο περιθώριο ανάκαµψης του νησιού που χτυπήθηκε ιδιαίτερα από το µεταναστευτικό και την κακή δηµοσιότητα της διαχείρισής του την προηγούµενη δεκαετία.

Στα ∆ωδεκάνησα η Κως κινείται σταθεροποιητικά µε οριακά θετικό πρόσηµο, ενώ η Σαντορίνη εµφανίζεται πρακτικά αµετάβλητη µε 341,4 χιλ. αφίξεις από το εξωτερικό τον Ιούλιο, που ανεβάζουν το σύνολο των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν το νησί αεροπορικά από την αρχή του έτους στις 795,6 χιλ., ακριβώς όσοι και πέρυσι το ίδιο διάστηµα. Η Θεσσαλονίκη είναι οριακά χαµηλότερα, όπως και το Ακτιο και η Σάµος τον Ιούλιο, ενώ συνεχίζεται η «διόρθωση» στη Μύκονο. Η ναυαρχίδα του τουρισµού των Κυκλάδων είδε φέτος τον Ιούλιο µείωση 5,2% των ξένων ταξιδιωτών που την επισκέφθηκαν αεροπορικώς, στις 285.000 από 300.000 πέρυσι, διαµορφώνοντας την επίδοση των ξένων αφίξεων από την αρχή του έτους στις 544.000, 5% λιγότερες από το αντίστοιχο διάστηµα του 2023.

Διαβάστε επίσης:

Βλέπουν Ελλάδα τα πολυτελή ξενοδοχεία – Ενδιαφέρον για νέα πεντάστερα

Αυξημένος τζίρος σε καταλύματα και εστίαση – Βουτιά στη Μύκονο

Νέος γύρος αναβαθμίσεων των ελληνικών αεροδρομίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News