Business & Finance Τετάρτη 14/08/2024, 21:10
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Πρόστιμο 0,5 εκατ. δολ. στη Vitol

ΗΠΑ: Πρόστιμο 0,5 εκατ. δολ. στη Vitol

Η Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων των ΗΠΑ (CFTC) επέβαλε πρόστιμο μισού εκατομμυρίου δολαρίων στην Vitol Group για παραβίαση των ορίων θέσεων σε χρηματιστήρια που διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για βοοειδή και αργό πετρέλαιο.

Οι παραβιάσεις, οι οποίες αφορούσαν στην κατοχή μεγαλύτερης ποσότητας συμβολαίων για τα εμπορεύματα από ό,τι επιτρέπεται από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, έλαβαν χώρα το 2022, ανακοίνωσε η CFTC την Τετάρτη.

Στα βοοειδή, η Vitol κατείχε 771 συμβόλαια CME Live Cattle Futures Δεκεμβρίου 2022, που ισοδυναμούν με περισσότερα από 30 εκατομμύρια κιλά μοσχαριών ή δαμάλεων,171 περισσότερα από το ομοσπονδιακό κερδοσκοπικό όριο των 600 συμβολαίων για τον μήνα spot, σύμφωνα με την CFTC.

Η Vitol, που θεωρείται ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος ενέργειας στον κόσμο, διακίνησε 349 εκατομμύρια τόνους όγκου αργού και προϊόντων πετρελαίου κατά τη διάρκεια του 2023, αλλά η έκθεσή της σε γεωργικά εμπορεύματα είναι πολύ μικρότερη. 

Η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

«Τα ομοσπονδιακά όρια θέσεων είναι σημαντικά και υπάρχουν για να αποτρέπουν αυτού του είδους τη χειραγώγηση», δήλωσε ο διευθυντής της CFTC για την επιβολή του νόμου Ian McGinley. «Η σημερινή ενέργεια δείχνει ότι η CFTC θα χρησιμοποιήσει την δυνατότητά της να εξετάζει τις θέσεις στα χρηματιστήρια και σε όλα τα χρηματιστήρια για να επιβάλει τη συμμόρφωση και να προστατεύσει την ακεραιότητα των προθεσμιακών αγορών».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News