Business & Finance Τετάρτη 14/08/2024, 16:02
BUSINESS & FINANCE

Στο ΤΑΙΠΕΔ σειρά μεταρρυθμίσεων και έργων

Στο ΤΑΙΠΕΔ σειρά μεταρρυθμίσεων και έργων

Η ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και την ανάθεση στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υπηρεσιών ωρίμανσης, μίας σειράς μεταρρυθμίσεων και έργων ήταν το αντικείμενο της 9ης συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, υπό την προεδρία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, που διεξήχθη, την Παρασκευή 9 Αυγούστου.

Ποια έργα αφορά

Δημιουργία Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών: 

Πρόκειται για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου θα γίνεται πλήρης και ολοκληρωμένη καταγραφή κάθε δάσους, με μία σειρά δεδομένων όπως: πλήθος διαχειριστικών μελετών και δραστηριοτήτων κ.α., με στόχο να υπάρχει άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και όλη η παραγωγικότητα του δάσους σε προϊόντα και είδη να είναι διαθέσιμη.
Το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα σε εφαρμογή της δασικής μεταρρύθμισης έχει ως κύριο στόχο την ολιστική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, που εκτός των άλλων, θα συντελέσει στον καθαρισμό των δασών από την υπερβάλλουσα βιομάζα, με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς. Επιπλέον, η συστηματική απόληψη της δασικής βιομάζας, θα οδηγήσει στην αύξηση της αλυσίδας προϊόντων και, κατά συνέπεια, στην αύξηση της εθνικής παραγόμενης αξίας, καθώς και στην στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 8.872.200 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. 

Δασοπονικές μελέτες διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων: 

Οι μελέτες αυτές θα συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην εξασφάλιση της προστασίας, συντήρησης και ανάπτυξης των δασών και στην αναγνώριση των ειδικότερων σκοπών διαχείρισης των περιοχών και στην διασφάλιση της συμβατότητας της άσκησης της διαχείρισης με την εθνική πολιτική και τις εθνικές στρατηγικές, τη νομοθεσία, τον περιφερειακό σχεδιασμό, τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις διεθνείς συμβάσεις.
Το έργο προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), χρηματοδοτείται από πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Έργα ορεινής υδρονομίας – πρόγραμμα AQUA MONTIS: 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την υλοποίηση έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα στις ορεινές κοίτες των ρεμάτων από ανάντη προς κατάντη, με τη χρήση μεθόδων και υλικών συμβατών με το φυσικό περιβάλλον. 
Λαμβάνοντας υπόψη την ένταση και τις συνέπειες των ακραίων φυσικών φαινομένων Daniel και Elias που έπληξαν τη Θεσσαλία το φθινόπωρο του 2023 κρίνεται αναγκαίο, κατά προτεραιότητα, να υλοποιηθούν τα έργα φυσικής συγκράτησης υδάτων στα ορεινά της συγκεκριμένης περιοχής, ενώ παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης του εν λόγω προγράμματος στην Αττική, με έργα στη Μάνδρα, την Πάρνηθα ή την κοίτη του Κηφισού, καθώς και στο σύνολο των κρίσιμων ορεινών λεκανών της χώρας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός για το πρόγραμμα Έργα Ορεινής Υδρονομίας ανέρχεται στο ποσό των 200 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για τη Θεσσαλία και συγχρηματοδοτείται από το «Πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021 – 2027» και από το Πράσινο Ταμείο.

Ταμείο Εκσυγχρονισμού (Modernisation Fund):

Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού (ΤE) στην Ελλάδα, συστήνεται με σκοπό αφενός να εκπληρώνει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της ως δικαιούχο κράτος – μέλος και αφετέρου να διαχειρίζεται τους αντίστοιχους διαθέσιμους πόρους του Ταμείου με σκοπό την συγχρηματοδότηση δράσεων απανθρακοποίησης εντός της επικράτειάς της. 

Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού (Modernisation Fund) θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021 στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ε.Ε. να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Στόχος του είναι να στηρίξει επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών συστημάτων και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κράτη μέλη της Ε.Ε. με χαμηλότερο εισόδημα, διευκολύνοντας έτσι τη μετάβαση σε πιο πράσινες οικονομίες. 

Το Ταμείο χρηματοδοτείται από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων ανθρακικών εκπομπών ρύπων στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Ε.Ε. (2003/87/ΕΚ). Για την λειτουργία του, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει επενδυτικές προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σε μία Επενδυτική Επιτροπή, οι οποίες θα αξιολογούνται με σκοπό την εκταμίευση των εσόδων αυτού του Ταμείου, το οποίο θα υπόκειται πάντα σε άδεια κρατικής ενίσχυσης. Το εν λόγω έργο προβλέπει την σύσταση της διαχειριστικής αρχής για τους σκοπούς του Ταμείου Εκσυγχρονισμού, την υποβολή νέων προτάσεων έργων προς χρηματοδότηση και παρακολούθηση υλοποίησης ήδη εγκεκριμένων έργων και την παρακολούθηση της υλοποίησης αυτών.

Ταμείο Απανθρακοποίησης:

Το Ταμείο Απανθρακοποίησης (ΤΑ), συστήνεται με σκοπό να διαχειριστεί η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της Ε.Ε. τα έσοδα από την διάθεση έως και 25 εκατομμυρίων δικαιωμάτων, μέσω πλειστηριασμού, με σκοπό την συγχρηματοδότηση δράσεων για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών. 

Για την σύσταση και τη λειτουργία του Ταμείου θα υπογραφεί τριμερής σύμβαση μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα έχει και την ευθύνη για την διενέργεια των εν λόγω πλειστηριασμών και την εκταμίευση των αντίστοιχων εσόδων προς την Ελλάδα για τους σκοπούς του Ταμείου Ανθρακοποίησης μέχρι το 2030. 

Δημοτικά Σχέδια Εκπομπών (ΔηΣΜΕ) και Σχέδια Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑΚ) για την υποστήριξη των ΟΤΑ: 

Το έργο αφορά στην καθολική υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κάλυψη των εξειδικευμένων νομοθετικών υποχρεώσεων που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση των ΟΤΑ Α’ βαθμού.

Στόχος της δράσης α) η εκπόνηση Δημοτικών Σχεδίων Εκπομπών (ΔηΣΜΕ) και Σχεδίων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑΚ), β) η ανεξάρτητη επαλήθευση του ανθρακικού αποτυπώματος που εμπεριέχονται στα ΔηΣΜΕ και στα ΣΕΑΚ για την διασφάλιση της ποιότητας των στοιχείων, γ) η ανάπτυξη δεικτών επίδοσης (ΚΡΙs) των ΟΤΑ στις θεματικές ενότητες που σχετίζονται με το ΥΠΕΝ και η δημιουργία πλατφόρμας παρακολούθησης των στόχων μείωσης εκπομπών των ΟΤΑ και δ) η διαχείριση όλων των παραπάνω δράσεων από το ΤΑΙΠΕΔ.
Το έργο εκτιμώμενου προϋπολογισμού 25.557.069 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. 

Παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού, βελτίωσης και αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, παρεμβάσεις ψηφιακής αναβάθμισης, ασφάλειας – προστασίας, προσβασιμότητας από άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Ειδικότερα αφορά έργα σε 17 λιμενικές εγκαταστάσεις ανά την επικράτεια:

⦁ Επέκταση λιμενικών και κτιριακών εγκαταστάσεων λιμένα Αγίου Νικολάου Κρήτης
⦁ Αναβάθμιση λιμενικών εγκαταστάσεων λιμένα Καταπόλων Αμοργού και περιφερειακή οδός λιμένα Καταπόλων (συνοδό έργο)
⦁ Επέκταση προβλήτα λιμένα Φολεγάνδρου
⦁ Βελτίωση των λιμενικών υποδομών του Αγίου Ευστρατίου.
⦁ Επέκταση προσήνεμου μώλου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας
⦁ Κατασκευή υπήνεμου μώλου λιμένα Ευδήλου Ικαρίας
⦁ Επισκευή κρηπιδώματος επί πασσάλων στον κεντρικό λιμένα νήσου Φούρνων
⦁ Επισκευή και επέκταση λιμενοβραχίονα Ποταμού Αντικυθήρων
⦁ Αναβάθμιση λιμενικών εγκαταστάσεων – επέκταση κρηπιδωμάτων στο Λιμάνι Καμαριώτισσας Νήσου Σαμοθράκης
⦁ Ανακατασκευή κρηπιδωμάτων λιμένος Μεγίστης Καστελόριζου
⦁ Επέκταση λιμένα Λειψών
⦁ Ολοκλήρωση λιμένα «Αυλάκια Οθωνών»
⦁ Επέκταση – βελτίωση λιμένα Μαθρακίου
⦁ Βελτίωση υποδομών και εγκαταστάσεων λιμένα Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών
⦁ Λιμενική εγκατάσταση από-επιβιβάσεως επιβατών στο δυτικό άκρο της Αγίας Ρούμελης Σφακίων
⦁ Βελτίωση – επέκταση λιμένα Μαύρης Λιμνώνας Σφακίων
⦁ Επέκταση – βελτίωση υποδομών λιμένα Παλαιοχώρας.

Επίσης, υπήρξε τροποποίηση προηγούμενων αποφάσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας για μια σειρά από έργα και δράσεις, Αυτά είναι τα εξής:

Ανακαίνιση ΟΑΚΑ: 

Από τα παραδοτέα της σύμβασης «Εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των στεγάστρων των εγκαταστάσεων του Ο.Α.Κ.Α.», προέκυψε ότι η μεταλλική κατασκευή του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονταν στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας.

Σε συνέχεια του πορίσματος, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δύο σταδίων και ζητήθηκε η συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) που αποτελεί τον επίσημο Τεχνικό Σύμβουλο της Πολιτείας, το οποίο ανέθεσε την διενέργεια εμπειρογνωμοσύνης, με αντικείμενο την αξιολόγηση της κατάστασης του κεντρικού στεγάστρου του Ολυμπιακού Σταδίου και του στεγάστρου του Ποδηλατοδρομίου. Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων συμφωνεί ότι είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση των δύο στεγάστρων για τη στατική και λειτουργική τους αποκατάσταση. Επιπλέον αυτών, απαιτούνται υπηρεσίες συμβούλων για την παρακολούθηση των διαγωνιστικών διαδικασιών και της υλοποίησης των έργων. 

Ως εκ τούτου, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου επαυξάνεται κατά το ποσό των 65.690.296 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι το παραπάνω ποσό θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Δράσεις Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

Στις αρχικές δράσεις προστίθεται η δράση: «Προμήθεια νέων σύγχρονων υβριδικών οχημάτων για τις ανάγκες της ΕΛ.ΑΣ.», με στόχο την ανάπτυξη των υποδομών που υποστηρίζουν την πράσινη μετάβαση του στόλου οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία σταδιακά θα οδηγήσει σε αποσύνδεση από τα ορυκτά καύσιμα (βενζίνη και πετρέλαιο).

Ως εκ τούτου, μετά την παραπάνω τροποποίηση προβλέπεται η επαύξηση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του έργου κατά το ποσό των 4 εκατ. ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων ΕΑΣ Υμηττού: 

Αφορά μία σειρά τροποποιήσεων, προκειμένου ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του έργου να πραγματοποιηθεί με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα που έχουν ανακύψει κατά την έως τώρα ωρίμανση και επεξεργασία του από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι τροποποιήσεις δεν μεταβάλλουν τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου και ο επιμερισμός αυτού στα υποέργα θα πραγματοποιηθεί με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις μελέτες ωρίμανσης και την αξιολόγηση των αναγκών μετεγκατάστασης στα διάφορα στάδια υλοποίησης.

Πρόσληψη εξειδικευμένου/ων Συμβούλου/ων Ποιοτικού Ελέγχου (Ε.Σ.Π.ΕΛ) από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: 

Τροποποίηση της απόφασης ως προς τον τίτλο του έργου, από το παραπάνω σε «Ανάδειξη Εξειδικευμένου/ων Συμβούλου/ων Ποιοτικού Ελέγχου (Ε.Σ.Π.ΕΛ.) μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών». 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News