Business & Finance Τρίτη 13/08/2024, 21:50
BUSINESS & FINANCE

Μπαγκλαντές: Πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ ο νέος κεντρικός τραπεζίτης

Μπαγκλαντές: Πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ ο νέος κεντρικός τραπεζίτης

Η προσωρινή κυβέρνηση του Μπαγκλαντές διόρισε έναν πρώην αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, φέρνοντας νέα δυναμική στην ομάδα που διαπραγματεύεται με τον πολυμερή δανειστή για περισσότερα κεφάλαια ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Ο Ahsan H. Mansur θα ηγηθεί της Τράπεζας του Μπανγκλαντές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το βράδυ της Τρίτης. Ο 72χρονος Mansur έχει εργαστεί με το ΔΝΤ για σχεδόν τρεις δεκαετίες, μεταξύ άλλων ως ανώτερος αντιπρόσωπος στο Πακιστάν. Αντικαθιστά τον Abdur Rouf Talukder, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από διαδηλωτές μετά τη φυγή της πρώην πρωθυπουργού Sheikh Hasina από τη χώρα. 

Το Μπαγκλαντές βρίσκεται σε επισφαλή θέση με την πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων του. Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της προσωρινής κυβέρνησης και των πιστωτών και του ΔΝΤ για περισσότερα χρήματα πέραν του δανειακού προγράμματος ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αποκτήσουν νέο επείγοντα χαρακτήρα. 

Τα αποθέματα έχουν μειωθεί περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στα 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Ιουλίου κατά τη διάρκεια των ταραχών και της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έκλεισαν μεγάλο μέρος της οικονομίας. Ο πληθωρισμός αποτελεί επίσης ανησυχία για τη χώρα της Νότιας Ασίας.

“Ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι πολύ ασταθής”, δήλωσε ο Mansur στο Bloomberg News πριν από τον διορισμό του. “Ο κύριος στόχος μου θα είναι να επικεντρωθώ στον πληθωρισμό εκτός των τροφίμων”.

Ο Mansur, ο οποίος είναι συνιδρυτής ενός think-tank στη Ντάκα, είναι γνωστός επικριτής της κεντρικής τράπεζας υπό το καθεστώς της Hasina. Έχει ζητήσει μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα για να μειωθούν οι αθετήσεις δανείων και δήλωσε ότι η χώρα της Νότιας Ασίας χρειάζεται φορολογικές αλλαγές και ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες για να στηρίξει την οικονομία. 

Ο προκάτοχός του Talukder εισήγαγε όντως μεγαλύτερη ευελιξία για τα επιτόκια της αγοράς και τη διαχείριση του νομίσματος. Ωστόσο, επικρίθηκε συχνά για την αποτυχία του να αντιμετωπίσει ζητήματα διακυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα.

Ο Mansur θα πρέπει να βοηθήσει το Μπαγκλαντές να εκπληρώσει τους όρους του ΔΝΤ για την εκταμίευση κεφαλαίων από το υφιστάμενο πρόγραμμα δανεισμού. Μέχρι στιγμής, περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν αποδεσμευτεί στη χώρα. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News