Business & Finance Τρίτη 13/08/2024, 11:57
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: Στερεύει από ξένους επενδυτές – Επενδύει στο εξωτερικό

Κίνα: Στερεύει από ξένους επενδυτές – Επενδύει στο εξωτερικό

Ποσό – ρεκόρ χρημάτων απέσυραν, το περασμένο τρίμηνο, ξένοι επενδυτές από την Κίνα, γεγονός που αντανακλά τη βαθιά απαισιοδοξία για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι υποχρεώσεις της Κίνας για άμεσες επενδύσεις στο ισοζύγιο πληρωμών της, μειώθηκαν κατά σχεδόν 15 δισ. δολάρια την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Πρόκειται για μόλις τη δεύτερη φορά αρνητικού ισοζυγίου, σύμφωνα με τα στοιχεία. Υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά περίπου 5 δισ. δολάρια για τους πρώτους έξι μήνες. 

Εάν η πτώση συνεχιστεί για το υπόλοιπο του έτους, θα είναι η πρώτη ετήσια καθαρή εκροή από το 1990, όταν άρχισαν τα συγκρίσιμα στοιχεία.

Οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, μετά το ρεκόρ των 344 δισ. δολαρίων το 2021. Η επιβράδυνση της οικονομίας και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις οδήγησαν ορισμένες εταιρείες να μειώσουν το ρίσκο, ενώ η ταχεία στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα έπιασε απροετοίμαστες τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, ωθώντας ορισμένες να αποσύρουν ή να μειώσουν τις επενδύσεις τους.

Η πτώση έρχεται παρά τις αυξανόμενες προσπάθειες του Πεκίνου να προσελκύσει και να διατηρήσει τις ξένες επενδύσεις. Η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι παραμένει ανοικτή και ελκυστική για τις ξένες επιχειρήσεις, με την ελπίδα ότι οι εταιρείες θα προσφέρουν προηγμένες τεχνολογίες και θα αντισταθούν στις πιέσεις από τις ΗΠΑ και άλλων χωρών, να αποσυνδεθούν από την Κίνα. 

Τα δεδομένα της SAFE, τα οποία παρακολουθούν τις καθαρές ροές, μπορούν να αντανακλούν τις τάσεις στα κέρδη των ξένων εταιρειών, καθώς και τις αλλαγές στο μέγεθος των δραστηριοτήτων τους στην Κίνα. 

Οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν περισσότερους λόγους να διατηρούν μετρητά στο εξωτερικό παρά στην Κίνα, καθώς οι προηγμένες οικονομίες αυξάνουν τα επιτόκια, ενώ το Πεκίνο τα μειώνει για να τονώσει την οικονομία. 

Νωρίτερα φέτος, στοιχεία από το Υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι νέες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν οι χαμηλότερες από την έναρξη της πανδημίας το 2020.

Αύξηση των επενδύσεων των Κινέζων στο εξωτερικό

Στον αντίποδα, οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό σημείωσαν ρεκόρ, με τις επιχειρήσεις να στέλνουν 71 δισ. δολάρια σε ξένες χώρες το δεύτερο τρίμηνο, ποσό άνω του 80% σε σχέση με τα 39 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι. 

Οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν αυξήσει με ταχείς ρυθμούς τις επενδύσεις, με τα χρήματα να πηγαίνουν σε έργα όπως εργοστάσια ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η αναναντιστοιχία στη μέτρηση του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας συνεχίζει να αυξάνεται, αγγίζοντας το ρεκόρ των 87 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο και ανεβάζοντάς το σε σχεδόν 150 δισ. δολάρια για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το χάσμα αυτό επισημάνθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος σε έκθεση που καλούσε την Κίνα να διευκρινίσει γιατί οι αριθμοί ήταν τόσο διαφορετικοί. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η διαφορά αυτή «φαίνεται να οφείλεται κυρίως στις διαφορετικές μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται για την καταγραφή των εξαγωγών και των εισαγωγών αγαθών». 

Το χάσμα αυξήθηκε μετά την αλλαγή των δεδομένων που χρησιμοποιούσαν οι κινεζικές αρχές πριν από δύο χρόνια και ενισχύθηκε επίσης από την πρόσφατη αύξηση της παραγωγής σε τελωνειακές ζώνες από ξένες επιχειρήσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Βιομηχανία λιθίου ΗΠΑ: Εκκληση στις κυβερνήσεις να παρέμβουν κατά της Κίνας

Κίνα: Συγκρατημένα βήματα τόνωσης της ασθμαίνουσας οικονομίας

Κίνα: Αλλαγές στον εποπτικό μηχανισμό του χρηματοπιστωτικού τομέα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News