Business & Finance Δευτέρα 12/08/2024, 21:29
BUSINESS & FINANCE

Η ανάκαμψη του χαλκού συνεχίζεται – Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές

Η ανάκαμψη του χαλκού συνεχίζεται – Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές

Ο χαλκός επέκτεινε την ανάκαμψή του από το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς οι εντολές απόσυρσης του μετάλλου από τις αποθήκες του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου υποδηλώνουν ότι η πτώση της ζήτησης στην Κίνα μπορεί να έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια τριών μηνών αυξήθηκαν κατά 1,8% στις 18:04 στο Λονδίνο, τροφοδοτούμενα εν μέρει από τη μεγαλύτερη ακύρωση χαλκού LME από τον Απρίλιο.

Το κέρδος έρχεται μετά την αύξηση των εξαγωγών καθόδων από την Κίνα και στο δίκτυο της LME που προκάλεσε την πτώση των τιμών του χαλκού κατά 19% από το ρεκόρ του Μαΐου. Η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης χαλκού και οι εξαγωγές, σε συνδυασμό με τα αδύναμα βιομηχανικά στοιχεία, υποβαθμίζουν την ανοδική τάση γύρω από τις προοπτικές της ζήτησής της στα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης.

Έκτοτε, ένα παράθυρο διαμεσολάβησης για την εισαγωγή ραφιναρισμένου χαλκού στην Κίνα άνοιξε ξανά, προκαλώντας αύξηση των ασφαλίστρων για το μέταλλο εκεί, ενώ οι εντολές απόσυρσης μονάδων από το LME άρχισαν να αυξάνονται. Τα στοιχεία της LME τη Δευτέρα έδειξαν ότι τα αποθέματα υπό παραγγελία μειώθηκαν κατά 7.375 τόνους. 

 

Η ανάκαμψη του χαλκού συνεχίζεται – Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές-1

 

Το μέταλλο κέρδισε επίσης ως απάντηση στην είδηση ότι μια θυγατρική εταιρεία του κινεζικού κολοσσού χαλκού Jiangxi Copper Co. έκλεισε το εργοστάσιό της στη Shandong, το οποίο παρήγαγε περισσότερους από 200.000 τόνους χαλκού πέρυσι, μετά από ένα θανατηφόρο ατύχημα. Στην Αφρική, οι εξαγωγές χαλκού ενδέχεται να αντιμετωπίσουν συμφόρηση λόγω του κλεισίματος των συνόρων μεταξύ της Ζάμπια και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού χαλκού στον κόσμο, το Σαββατοκύριακο.

Ο χαλκός μπορεί να ανακάμψει προς τα 9.100 δολάρια ανά τόνο, καθώς οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας ύφεσης μειώνονται, αναφέρει σε σημείωμά της η Jinrui Futures Co. Οι επενδυτές περιμένουν σαφέστερη καθοδήγηση από τη μακροοικονομία και περισσότερες μειώσεις αποθεμάτων, πρόσθεσε. 

Όλα τα βασικά μέταλλα σημείωσαν άνοδο, με το νικέλιο να κερδίζει 1,1%. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News