BUSINESS & FINANCE

Στα νέα δάνεια ποντάρουν οι ελληνικές τράπεζες – Οι στόχοι των 4

Στα νέα δάνεια ποντάρουν οι ελληνικές τράπεζες – Οι στόχοι των 4

Στη δυναµική των νέων εκταµιεύσεων κυρίως προς τις επιχειρήσεις στηρίζουν οι τράπεζες τις προσδοκίες για άνοδο της πιστωτικής επέκτασης, αναθεωρώντας προς τα πάνω τους στόχους για ενίσχυση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου το 2024.

Η τάση αυτή, σε συνδυασµό µε τη βραδύτερη από την αναµενόµενη αποκλιµάκωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αναµένεται να συντηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα καθαρά έσοδα από τόκους που αποτελούν τη βασική πηγή κερδοφορίας, συνεισφέροντας 2,1 δισ. ευρώ το β΄ τρίµηνο του έτους και 4,2 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, παρά τη µικρή µείωση –µε εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς– που παρατηρήθηκε σε σχέση µε το α΄ τρίµηνο του έτους.

Στη σταθεροποίηση των επιτοκιακών εσόδων συµβάλλει και η συγκράτηση του κόστους των καταθέσεων, µε το ποσοστό µετακύλισης των επιτοκίων να αναµένεται να διατηρηθεί σε χαµηλά επίπεδα – µεταξύ 16% έως 20% ανάλογα µε την τράπεζα– όλο το 2024. Ανοδικά κινούνται και τα έσοδα από προµήθειες, αθροίζοντας 531,6 εκατ. ευρώ το β΄ τρίµηνο και πάνω από 1 δισ. ευρώ το α΄ εξάµηνο του έτους, προερχόµενα από την αύξηση των τραπεζικών συναλλαγών, τα νέα δάνεια, αλλά και τα έσοδα από το asset management, που µπαίνει στο επίκεντρο της στρατηγικής των τραπεζών µε νέες συνεργασίες, όπως αυτή της Alpha Bank µε την UniCredit και την Partners Group, αλλά και εξαγορές µικρότερων εταιρειών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των διοικήσεων της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Εχοντας ολοκληρώσει σχεδόν την εκκαθάριση των ισολογισµών τους, οι τράπεζες αναµένουν ουσιαστική ενίσχυση του εξυπηρετούµενου χαρτοφυλακίου δανείων για µια ακόµη χρονιά, αφήνοντας πίσω την πιστωτική συρρίκνωση των προηγούµενων χρόνων, στοχεύοντας σε καθαρή πιστωτική επέκταση άνω των 5 δισ. ευρώ, παρά τις υψηλές αποπληρωµές δανείων που συνεχίστηκαν και το α΄ εξάµηνο του έτους.

Με το ενήµερο χαρτοφυλάκιο να ανέρχεται στα 31,3 δισ. ευρώ, εµφανίζοντας αύξηση κατά 8% σε ετήσια βάση, ο διευθύνων σύµβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δήλωσε βέβαιος ότι η τράπεζα θα πετύχει τον στόχο για καθαρή πιστωτική επέκταση άνω του 1,6 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου, βασιζόµενος στα δάνεια του Ταµείου Ανάκαµψης, αλλά και στις εκταµιεύσεις προς µικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες. Ηδη το α΄ εξάµηνο του έτους οι εκταµιεύσεις ανήλθαν στα 3,2 δισ. ευρώ και η καθαρή πιστωτική επέκταση στο 1,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ για όλο το 2024. Από το σύνολο των εκταµιεύσεων το 1,5 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε σε µικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες, ενώ στο 1,7 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εκταµιεύσεις επιχειρηµατικών δανείων και δανείων προς τη ναυτιλία.

Αισιόδοξη για την περαιτέρω ενίσχυση του δανειακού της χαρτοφυλακίου υπήρξε και η διοίκηση της Alpha Bank, βασιζόµενη σύµφωνα µε τον διευθύνοντα σύµβουλο του οµίλου Βασίλη Ψάλτη σε επενδυτικά σχέδια ύψους 2 δισ. ευρώ που έχουν συµβασιοποιηθεί αλλά δεν έχουν εκταµιευθεί ακόµη. Οι νέες εκταµιεύσεις στην Ελλάδα διαµορφώθηκαν σε 2,1 δισ. ευρώ το β΄ τρίµηνο και 4 ευρώ δισ. το α΄ εξάµηνο, ενισχυµένες κατά 4% σε τριµηνιαία βάση και 7% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα. Εντούτοις το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούµενων δανείων του οµίλου παρέµεινε σχεδόν αµετάβλητο το β΄ τρίµηνο και ανήλθε σε 29,8 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσµα του υψηλότερου επιπέδου αποπληρωµών εξαιτίας των αυξηµένων επιτοκίων καθώς και των κοινοπρακτικών δανείων 300 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν το β΄ τρίµηνο, τα οποία αντιστάθµισαν πλήρως τις υψηλότερες εκταµιεύσεις επιχειρηµατικών δανείων.

Η διοίκηση της Εθνικής αύξησε κατά την παρουσίαση των αποτελεσµάτων του β΄ τριµήνου την πρόβλεψη για την καθαρή πιστωτική επέκταση το 2024 από 1,2 δισ. ευρώ σε 1,5 δισ. ευρώ, η οποία σύµφωνα µε τον διευθύνοντα σύµβουλο της ΕΤΕ Παύλο Μυλωνά θα προέλθει κυρίως από το επιχειρηµατικό χαρτοφυλάκιο. Οπως προκύπτει από τα αποτελέσµατα τριµήνου, τα εξυπηρετούµενα δάνεια ανήλθαν στα 31,4 δισ. σε επίπεδο οµίλου το α΄ εξάµηνο 2024, αυξηµένα κατά 900 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους και 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση µε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+8% ετησίως), ως αποτέλεσµα της ισχυρής ανάκαµψης των εκταµιεύσεων εταιρικής τραπεζικής σε 2,5 δισ. το β΄ τρίµηνο 2024, ενώ συνολικά οι εκταµιεύσεις του β΄ τριµήνου 2024 ανήλθαν στο τριµηνιαίο υψηλό των 2,8 δισ. ευρώ.

Οργανική αύξηση του χαρτοφυλακίου των ενήµερων δανείων κατά 1,2 δισ. ευρώ εµφάνισε το α΄ εξάµηνο του 2024 η Eurobank, η διοίκηση της οποίας, σύµφωνα µε τον διευθύνοντα σύµβουλο του οµίλου Φωκίωνα Καραβία, είναι σε τροχιά πλήρους επίτευξης του στόχου για αύξηση των δανείων κατά 2,3 δισ. ευρώ το 2024.

Διαβάστε επίσης:

Άλμα του «πλαστικού χρήματος»: Σε τρεις μήνες πληρώσαμε 18,8 δισ. με κάρτες

Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν κάπου «ξεχασμένο» 1,5 δισ. ευρώ – Τους ζητούν να το ξοδέψουν

Πληρωμές: Τα μετρητά χάνουν το «στέμμα» τους στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News