Business & Finance Σάββατο 10/08/2024, 21:14
BUSINESS & FINANCE

Thyssenkrupp: Πωλεί μερίδιο της μονάδας χάλυβα σε βιομηχανική περιοχή στη Γερμανία

Thyssenkrupp: Πωλεί μερίδιο της μονάδας χάλυβα σε βιομηχανική περιοχή στη Γερμανία

Η μονάδα χάλυβα της Thyssenkrupp AG σχεδιάζει να πουλήσει μερίδιο σε βιομηχανική περιοχή στη Γερμανία, αφού η συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου έληξε χωρίς συμφωνία για μια ευρύτερη αναδιάρθρωση του προβληματικού τμήματος.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της δυναμικότητας παραγωγής χάλυβα, η Thyssenkrupp Steel Europe AG επιδιώκει να ξεφορτωθεί το μερίδιο του 50% στην Hüttenwerke Krupp Mannesmann GmbH, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά την Παρασκευή. Το εργοστάσιο στο Ντούισμπουργκ, το οποίο κατασκευάζει χαλυβδοσωλήνες μεταξύ άλλων προϊόντων, απασχολεί περίπου 3.000 άτομα. 

Η απόφαση σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στις πολυετείς προσπάθειες του πρώην βιομηχανικού κολοσσού να αναδιαρθρώσει την προβληματική επιχείρηση. Την Παρασκευή, τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου – με τις μισές θέσεις να αποτελούνται από εκπροσώπους των εργαζομένων – συναντήθηκαν για να συζητήσουν τη μελλοντική χρηματοδότηση από τη μητρική για να διασφαλίσουν ένα ανεξάρτητο μέλλον για τη μονάδα χάλυβα. 

Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες υποφέρουν εδώ και χρόνια από την ασθενέστερη ζήτηση καθώς και από την πίεση για μείωση των εκπομπών και μειώνουν το εργατικό δυναμικό τους. Η Tata Steel Ltd. ανακοίνωσε τον Ιούνιο σχέδια για την περικοπή 2.800 θέσεων εργασίας και το κλείσιμο κλιβάνων στις δραστηριότητές της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η γερμανική Kloeckner & Co SE προχωρά σε σχέδια για μείωση του 10% του εργατικού δυναμικού της στην ευρωπαϊκή της διανομή. 

Μια τελική απόφαση σχετικά με μια ευρύτερη αναδιάρθρωση δεν επιτεύχθηκε την Παρασκευή, αφού τα μέλη του συμβουλίου εργασίας αντιτάχθηκαν σε προτάσεις που περιλάμβαναν περισσότερες μειώσεις δυναμικότητας και σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας. Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να περιμένει τα πορίσματα ανεξάρτητης έκθεσης εμπειρογνωμόνων που θα περιγράφει λεπτομερώς τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες. 

“Μετά τη σημερινή συνεδρίαση, βρισκόμαστε στο ημίχρονο της συζήτησης για το μέλλον της Thyssenkrupp Steel”, σύμφωνα με ανακοίνωση του εποπτικού συμβουλίου. “Δεδομένου του βαθμού των προκλήσεων, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή μετατρέπεται σε διαδικασία δύο σταδίων”.

Το διοικητικό συμβούλιο της χαλυβουργικής μονάδας αναμένει να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας χρηματοδότησης του χάλυβα έως τις 20 Αυγούστου και να συζητήσει το σχέδιο στην επόμενη συνεδρίασή του στις 29 Αυγούστου. 

Η Thyssenkrupp ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγική ικανότητα χάλυβα κατά περίπου το ένα πέμπτο, παράλληλα με σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας μεταξύ των 26.000 εργαζομένων του τμήματος, καθώς προσπαθεί να ξεφορτωθεί τη μονάδα. Η απόφαση, η οποία προωθήθηκε παρά την αντίδραση των εκπροσώπων των εργαζομένων, αποτέλεσε μέρος της πώλησης του 20% των μετοχών της μονάδας χάλυβα στην EP Corporate Group του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Daniel Kretinsky. Ο Kretinsky βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά ενός επιπλέον 30% της επιχείρησης.

Κάποτε ναυαρχίδα της βιομηχανικής δύναμης της Γερμανίας, η μονάδα χάλυβα της Thyssenkrupp επιβαρύνει τα συνολικά κέρδη της εταιρείας εδώ και χρόνια, με τους επενδυτές να αυξάνουν την πίεση για την αναδιάρθρωση της μονάδας, η οποία επιβαρύνεται επίσης με σημαντικές συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News