Business & Finance Σάββατο 10/08/2024, 16:27
BUSINESS & FINANCE

Μπανγκλαντές: Οι επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας και της Δικαιοσύνης παραιτούνται εν μέσω διαμαρτυριών

Μπανγκλαντές: Οι επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας και της Δικαιοσύνης παραιτούνται εν μέσω διαμαρτυριών

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μπαγκλαντές Abdur Rouf Talukder και ο  ανώτατος δικαστής Obaidul Hassan παραιτήθηκαν, γεγονός που ενισχύει την οικονομική και διοικητική αναταραχή λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση της κυβέρνησης της Sheikh Hasina.  

Ο Talukder παραιτήθηκε την Παρασκευή, δήλωσε ο Salehuddin Ahmed, σύμβουλος οικονομικών της νέας προσωρινής κυβέρνησης του Μπαγκλαντές. Αποχωρεί δύο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του.

Ο Obaidul Hassan παραιτήθηκε επίσης μετά από πίεση των διαδηλωτών που ζήτησαν την παραίτησή του, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο Asif Nazrul, νομικός σύμβουλος της προσωρινής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε την είδηση με ανάρτησή του στο Facebook.

Οι αποχωρήσεις έρχονται στον απόηχο μιας δραματικής πολιτικής εξέγερσης που ανάγκασε τη Hasina να εγκαταλείψει τη χώρα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, διαδηλωτές εισήλθαν στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας του Μπανγκλαντές στη Ντάκα, απαιτώντας να παραιτηθούν οι αξιωματούχοι. Μέχρι το Σάββατο, είχαν στρέψει την προσοχή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας την παραίτηση όλων των δικαστών.

Ο Hasnat Abdullah, ηγέτης φοιτητικής διαμαρτυρίας, απηύθυνε τελεσίγραφο στον Hassan, ο οποίος θεωρείται πιστός στην ανατραπείσα πρωθυπουργό, και σε άλλους δικαστές του δευτεροβάθμιου τμήματος να παραιτηθούν έως τη 1 μ.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα Jamuna TV. 

Το Μπαγκλαντές σχημάτισε προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον νομπελίστα Muhammad Yunus, έπειτα από εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων στους δρόμους που είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 400 θανάτους από τον Ιούλιο, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 60χρονος Talukder ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2022, όταν το έθνος αντιμετώπιζε υποτίμηση του νομίσματος και υψηλό πληθωρισμό. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, προσπάθησε να εισαγάγει μεγαλύτερη ευελιξία στα επιτόκια της αγοράς και στη διαχείριση του νομίσματος. Ωστόσο, επικρίθηκε συχνά για την αποτυχία του να αντιμετωπίσει ζητήματα διακυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα που οδήγησαν σε υψηλά ποσοστά κόκκινων δανείων.

Η κεντρική τράπεζα δεν απάντησε σε ηλεκτρονικό μήνυμα που ζητούσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παραίτηση του Talukder και τον αντικαταστάτη του.

Η οικονομία του Μπανγκλαντές αγωνίζεται να ξαναβρεί τα πατήματά της μετά την πανδημία και δέχεται πιέσεις από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τις πρόσφατες διακοπές λειτουργίας του Διαδικτύου. Το έθνος εξασφάλισε πέρυσι ένα δανειακό πρόγραμμα ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά τα συναλλαγματικά του αποθέματα παραμένουν χαμηλά. Το απόθεμα μειώθηκε στα 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News