Business & Finance Παρασκευή 9/08/2024, 21:40
BUSINESS & FINANCE

Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη χειρότερη παραγωγή σιταριού των τελευταίων 40 ετών

Τα αγροτικά συνδικάτα καλούν την κυβέρνηση να βοηθήσει τους παραγωγούς σιταριού

Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη χειρότερη παραγωγή σιταριού των τελευταίων 40 ετών

Οι Γάλλοι παραγωγοί σιταριού πρόκειται να έχουν μία από τις χειρότερες συγκομιδές των τελευταίων 40 ετών, δήλωσε την Παρασκευή το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας.

Η Γαλλία, ο κορυφαίος παραγωγός και εξαγωγέας μαλακού σιταριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να δει την παραγωγή σιταριού της φέτος να πέφτει στους 26,3 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη σχεδόν κατά 25% σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του υπουργείου, Agreste.

Η πτώση της παραγωγής οφείλεται εν μέρει στις καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με την Agreste, με τη Γαλλία να έχει βιώσει μια πολύ υγρή περίοδο φύτευσης πέρυσι και να μην έχει αρκετό ήλιο την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού.

Το μαλακό σιτάρι χρησιμοποιείται για την παρασκευή κέικ και ψωμιού, κυρίως της φημισμένης γαλλικής μπαγκέτας, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι το εμβληματικό ψωμί της χώρας θα γίνει πιο ακριβό. Η τιμή μιας μπαγκέτας, που θεωρείται ευρέως ως σημείο αναφοράς του πληθωρισμού για τα νοικοκυριά στη Γαλλία, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ τα γαλλικά αρτοποιεία, συνήθως προμηθεύονται τοπικό σιτάρι για να παράγουν μπαγκέτες, δεν είναι πιθανό οι τιμές να αυξηθούν σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τον Thierry Pouch, επικεφαλής οικονομολόγο του Γαλλικού Γεωργικού Επιμελητηρίου. Η τιμή του σιταριού και του αλεύρου είναι μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής τιμής μιας μπαγκέτας. Προς το παρόν, δεν βλέπουμε μεγάλης κλίμακας κίνηση στις τιμές για τους καταναλωτές, δήλωσε ο Pouch σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Οι μειωμένες σοδειές, ωστόσο, είναι άσχημα νέα για τους παραγωγούς σιταριού της Γαλλίας μετά από έναν χειμώνα που σημαδεύτηκε από κοινωνικές αναταραχές μεταξύ των αγροτών. Οι αγροτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής FNSEA, ζήτησαν από την απερχόμενη κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Gabriel Attal να παράσχει στους αγρότες οικονομική βοήθεια για να περάσουν αυτή τη δύσκολη χρονιά, ανέφερε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse.

Σύμφωνα με τον Pouch, ο μέσος παραγωγός σιταριού θα μπορούσε να χάσει 30.000 έως 50.000 ευρώ λόγω της κακής συγκομιδής.

Η γαλλική κυβέρνηση νωρίτερα φέτος προσέφερε στους αγρότες μια σειρά από παραχωρήσεις μετά από μια σωρεία αποκλεισμών και διαμαρτυριών των συνδικάτων κατά της γραφειοκρατίας και του τέλους ορισμένων προγραμμάτων αγροτικής βοήθειας, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από politico

Διαβάστε επίσης:

Η πατατοπαραγωγή μειώνεται, η τιμή της πατάτας αυξάνεται

Πώς και γιατί ο καφές γίνεται προϊόν πολυτελείας – Αναπόφευκτες οι αυξήσεις τιμών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News