Business & Finance Παρασκευή 9/08/2024, 08:46
BUSINESS & FINANCE

Trastor: Επεκτείνεται στα τουριστικά ακίνητα

Trastor: Επεκτείνεται στα τουριστικά ακίνητα

Σε πάνω από 700 εκατ. ευρώ αναµένεται να διαµορφωθεί το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Trastor έως το τέλος του 2025, µε βάση τις εν εξελίξει και σχεδιαζόµενες επενδύσεις. Η στρατηγική της διοίκησης δίνει έµφαση στους τοµείς των logistics και των πράσινων κτιρίων γραφείων, αλλά πλέον αναµένεται να εισέλθει κι ένας τρίτος πυλώνας ανάπτυξης, που θα αφορά τα ξενοδοχειακά και τουριστικά ακίνητα.

Για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», έχει συσταθεί µια νέα θυγατρική εταιρεία, η οποία αναµένεται να αποτελέσει το «όχηµα» για την υλοποίηση σχετικών επενδύσεων στην Κύπρο, αξιοποιώντας τη µέθοδο του sale & leaseback. Βάσει αυτού, είναι πιθανή η εξαγορά και επαναµίσθωση ξενοδοχειακών ακινήτων στην Κύπρο, µε δεδοµένο άλλωστε ότι το µετοχικό κεφάλαιο της νέας αυτής εταιρείας είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς διαµορφώνεται στα 33 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, βέβαια, συνεχίζονται και οι επενδύσεις στην ελληνική αγορά. Η πιο πρόσφατη και σηµαντική κίνηση αφορά τη συνεπένδυση από το στάδιο της ανάπτυξης, για την κατασκευή του µεγαλύτερου µεµονωµένου κέντρου διανοµής και αποθήκευσης που δηµιουργείται σήµερα στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για ένα κτίριο 74.766 τ.µ., που θα στεγάσει τον όµιλο Σκλαβενίτη, επί οικοπέδου 185 στρεµµάτων στον Ασπρόπυργο, πολύ κοντά στο Θριάσιο Πεδίο. Η αξία του ακινήτου µόλις ολοκληρωθεί υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ.

Υπενθυµίζεται ότι κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαµήνου, η εταιρεία απέκτησε τρία ακόµη σύγχρονα κτίρια logistics, συνολικής επιφάνειας 39.377 τ.µ., επενδύοντας συνολικά 34 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Τάσος Καζίνος, διευθύνων σύµβουλος της Trastor, από το 2019 έως σήµερα έχουµε επενδύσει 110 εκατ. ευρώ στην αγορά των logistics, έχοντας δηµιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο κτιρίων επιφανείας 164.000 τ.µ., κυρίως στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Στο τέλος του 2025 θα ολοκληρωθεί και η κατασκευή µιας από τις µεγαλύτερες αγορές στην κατηγορία αυτή, που αφορά κτίριο επιφανείας 75.000 τ.µ. Με την προσθήκη και του ακινήτου αυτού, το 80% του χαρτοφυλακίου των logistics θα αφορά νεόδµητα, µε το 54% αυτών να είναι και πιστοποιηµένο κατά LEED». Σήµερα, το χαρτοφυλάκιο του οµίλου αποτελείται από 60 ακίνητα, µε συνολική αξία αποτίµησης 536,4 εκατ. ευρώ, έναντι 55 ακινήτων, αξίας 468,7 εκατ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του 2023. Στο πλαίσιο αυτό, προέκυψαν κέρδη ύψους 11,7 εκατ. ευρώ, από την αναπροσαρµογή του χαρτοφυλακίου στις εύλογες αξίες.

Διαβάστε επίσης:

Κύμα επενδύσεων σε logistics – Νέες εγκαταστάσεις 350.000 τ.μ.

Trastor: Αγόρασε κτίριο γραφείων στο Κολωνάκι έναντι 5,8 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News