Business & Finance Πέμπτη 8/08/2024, 21:20
BUSINESS & FINANCE

Pimco: Ο «δύσβατος δρόμος» των αγορών θα βοηθήσει τα ομόλογα ΗΠΑ

Pimco: Ο «δύσβατος δρόμος» των αγορών θα βοηθήσει τα ομόλογα ΗΠΑ

Ο εκρηκτικός συνδυασμός αναταραχής της αγοράς, πιο ήπιων στοιχείων για την οικονομία και μεγάλου συγκεντρωτισμού σε λίγους τομείς της αγοράς  – και όλα αυτά σε ένα έντονο πολιτικό περιβάλλον – καθιστά τα ομόλογα το καλύτερο στοίχημα ως «αμυντικό παιχνίδι» για το υπόλοιπο της χρονιάς, δήλωσε ο Daniel Ivascyn, επικεφαλής επενδύσεων στην Pacific Investment Management. Co.

Οι παγκόσμιες αγορές έχουν ταρακουνηθεί από την υπερβολικά μεγάλη αστάθεια που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, αφού τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και η άνοδος των επιτοκίων στην Ιαπωνία πυροδότησαν κλυδωνισμούς στις μετοχές και ώθησαν τους επενδυτές να ξεφύγουν από τα στοιχήματα που αφορούσαν δανεισμό σε γιεν. Η αναταραχή ώθησε τους επενδυτές να στραφούν μαζικά στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ενισχύοντας ένα ήδη ισχυρό ράλι και στέλνοντας τις αποδόσεις τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο.

Παρόλο που η αίσθηση σχετικής ηρεμίας έχει επιστρέψει τις τελευταίες ημέρες, η πιθανότητα περαιτέρω αναταράξεων σε νομίσματα, μετοχές και πιο ριψοκίνδυνους τομείς πιστώσεων, καθώς και οι οικονομικοί κίνδυνοι που υποβώσκουν, ενισχύουν την υπόθεση για τα ομόλογα, δήλωσε ο Ivascyn. Δεν μπορούν επίσης να αποκλειστούν πολιτικές κρίσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε.

«Οι επενδυτές θα πρέπει ακόμα να έχουν αμυντική νοοτροπία», είπε ο Ivascyn, ο οποίος εντάχθηκε στην Pimco το 1998 και αντικατέστησε τον προκάτοχό του, Bill Gross το 2014. «Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα δρόμο γεμάτο αναταράξεις».

Ο Ivascyn βοηθά στη διαχείριση του Pimco Income Fund, του μεγαλύτερου ομολογιακού αμοιβαίου κεφαλαίου που διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 158,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έχει επιστρέψει 4,1% μέχρι στιγμής φέτος, ξεπερνώντας την απόδοση 2,2% του δείκτη ομολόγων Bloomberg US Aggregate κατά την ίδια περίοδο.

Η αποθέρμανση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ και ο χαμηλότερος πληθωρισμός από τα μέσα Ιουλίου έχουν τροφοδοτήσει σαρωτικά κέρδη στην αγορά των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με τους επενδυτές να συσσωρεύουν στοιχήματα ότι η Fed θα χρειαστεί να γίνει επιθετική στις μειώσεις των επιτοκίων για να διατηρήσει την οικονομία σε ισορροπία. Τη Δευτέρα, καθώς οι μετοχές κατρακύλησαν, η αγορά ομολόγων περίμενε ότι η Fed θα μείωνε τα επιτόκια κατά περίπου 150 μονάδες βάσης πριν από το τέλος του έτους.

Referencing the tension between central banks and markets, Ivascyn said market pricing “may be a bit too optimistic about cuts,” but the new viewpoint reflects shifting probabilities around the outlook for the economy. Where earlier this year many investors supported the notion that the Fed could achieve a soft landing with gradual rate cuts, traders now fear that the Fed may have left rates too high too long, putting a recession in play.

Αναφερόμενος στην ένταση μεταξύ κεντρικών τραπεζών και αγορών, ο Ivascyn είπε ότι οι τιμές της αγοράς «μπορεί να είναι λίγο πολύ αισιόδοξες για τις επιτοκιακές μειώσεις», αλλά η νέα άποψη αντανακλά την επαναξιολόγηση των πιθανοτήτων ως προς τις προοπτικές για την αμερικανική οικονομία. Tη Δευτέρα επικρατούσαν έντονες ανησυχίες ότι η Fed μπορεί να διατήρησε τα επιτόκια πολύ υψηλά για πολύ καιρό, αφήνοντας την αμερικανική οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση.

Αφού οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κορυφώθηκαν πάνω από το 5% τον περασμένο Οκτώβριο, η Pimco υποστήριξε ότι τα ομολογιακά κεφάλαια θα γίνονταν ελκυστικά για τους επενδυτές, καθώς ο πληθωρισμός φαινόταν να χαλαρώνει και η ανάπτυξη να μετριάζεται το 2024.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News