Business & Finance Πέμπτη 8/08/2024, 21:01
BUSINESS & FINANCE

Ryanair: Ξεκινά νέα επαναγορά μετοχών, εν μέσω επιβράδυνσης των παραδόσεων αεροσκαφών

Ryanair: Ξεκινά νέα επαναγορά μετοχών, εν μέσω επιβράδυνσης των παραδόσεων αεροσκαφών

Η Ryanair Holdings Plc ξεκινά μια νέα επαναγορά μετοχών ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ (873 εκατομμύρια δολάρια), καθώς η αεροπορική εταιρεία επωφελείται από μια ισχυρότερη ταμειακή θέση εν μέσω ισχυρής ταξιδιωτικής ζήτησης και καθυστερήσεων στην παράδοση αεροσκαφών που της επέτρεψαν να εξοικονομήσει κεφάλαια.

Ο ιρλανδικός low cost αερομεταφορέας δήλωσε ότι αναμένει τώρα να ολοκληρώσει την τρέχουσα επαναγορά μετοχών ύψους 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με μια υποβολή κανονιστικής πράξης. Η Ryanair θα ζητήσει από τους μετόχους της στην επόμενη ετήσια γενική συνέλευσή της τον Σεπτέμβριο να στηρίξουν την αύξηση του μεγέθους της επαναγοράς έως και 15% του εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου, από 10% που ήταν προηγουμένως, ανέφερε. 

Η Ryanair οδεύει προς μια διετή περίοδο χωρίς παραδόσεις νέων αεροσκαφών, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει περισσότερους οικονομικούς πόρους στη διάθεσή της. “Αυτό δημιουργεί τη δυνατότητα να επεκτείνει τις αποδόσεις στους μετόχους”, δήλωσε η αεροπορική εταιρεία, η οποία εκτίμησε ότι έχει μοιράσει περίπου 8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, τα τελευταία 15 χρόνια. 

Η Ryanair μετατρέπει τις καθυστερήσεις παράδοσης των αεροσκαφών της Boeing Co. σε απρόσμενο κέρδος για τους μετόχους. Η εταιρεία έχει από καιρό εκφράσει το παράπονο της για την έλλειψη νέων αεροσκαφών, καθώς ο αμερικανικός προμηθευτής της αγωνίζεται με προβλήματα στην παραγωγή. Τα προβλήματα της Boeing επιδεινώθηκαν περαιτέρω φέτος με μια πρόσθετη επιβράδυνση της παραγωγής, καθώς ο κατασκευαστής αεροσκαφών προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα κατασκευής.

Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι θα καταβάλει μέρισμα ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ σχεδιάζει να παραδώσει στους μετόχους περίπου το ένα τέταρτο των ετήσιων κερδών. Παρόλα αυτά, η εταιρεία έχει χάσει κάποια δυναμική τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επιβάτες περικόπτουν τους ταξιδιωτικούς τους προϋπολογισμούς και η Ryanair δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ναύλοι κατά την κρίσιμη καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο θα είναι “σημαντικά χαμηλότεροι”.

Η Ryanair αναμένει να παραλάβει 50 αεροσκάφη Boeing 737 Max πριν από τα μέσα του επόμενου έτους, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι παραδόσεις μπορεί να καθυστερήσουν. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα της έχουν λείψει περίπου 20 αεροπλάνα από τις συμβατικές παραδόσεις της αυτό το καλοκαίρι.

Την Πέμπτη, η εταιρεία δήλωσε ότι είδε “ισχυρή αύξηση της κίνησης”, αν και η Ryanair δεν διευκρίνισε την εν λόγω περίοδο. Η μετοχή, η οποία έχει χάσει περίπου 23% σε αξία φέτος, αυξήθηκε έως και 3,9% μετά την ανακοίνωση.

“Δεδομένης της πρόσφατης αδυναμίας των μετοχών, είναι μια εξαιρετική χρήση των κεφαλαίων τους”, δήλωσε ο αναλυτής της Peel Hunt Alexander Paterson.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News