Business & Finance Πέμπτη 8/08/2024, 20:32
BUSINESS & FINANCE

Barclays: Κατήργησε το ανώτατο όριο για τα μπόνους κορυφαίων τραπεζιτών

Barclays: Κατήργησε το ανώτατο όριο για τα μπόνους κορυφαίων τραπεζιτών

Η Barclays καταργεί το ανώτατο όριο που είχε επιβάλει η ΕΕ σε ορισμένα από τα μπόνους των κορυφαίων τραπεζιτών και traders της, ακολουθώντας τα χνάρια των ανταγωνιστών της Goldman Sachs και JPMorgan Chase & Co. που κατήργησαν το ανώτατο όριο.

Η αλλαγή θα επιστρέψει σε κάποιες κατηγορίες προσωπικού της Barclays να κερδίσουν ένα μπόνους που είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το βασικό μισθό τους. Αυτό είναι υψηλότερο από το σημερινό όριο που περιορίζει τα μπόνους ορισμένων εργαζομένων στο διπλάσιο της πάγιας αμοιβής τους.

Η κίνηση «θα μας επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία για να διαφοροποιήσουμε τα ατομικά μπόνους σε μια μικρή και καθορισμένη ομάδα συναδέλφων», δήλωσε εκπρόσωπος της Barclays. «Το αναθεωρημένο ανώτατο όριο μπόνους δεν θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η Barclays ορίζει τη δεξαμενή κινήτρων της, η οποία βασίζεται στη συνολική απόδοση του ομίλου».

Είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι ορισμένοι από τους κορυφαίους τραπεζίτες του Λονδίνου ενδέχεται να έχουν σύντομα μισθό που μοιάζει περισσότερο με τα πακέτα των μπόνους των ομολόγων τους στη Νέα Υόρκη. Έρχεται σχεδόν ένα χρόνο αφότου Βρετανοί αξιωματούχοι κατήργησαν το ανώτατο όριο ως μέρος μιας ευρύτερης ώθησης για να καταστήσουν ξανά τη Βρετανία μετά το Brexit πιο ελκυστική ως χρηματοοικονομικό κέντρο.

Το ανώτατο όριο στα μπόνους εισήχθη για πρώτη φορά από την ΕΕ το 2014 ως απάντηση στη δημόσια κατακραυγή για την χρηματοοικονομική κρίση. Για τους περισσότερους δανειστές, το ανώτατο όριο σήμαινε ότι οι ανάδοχοι σημαντικών κινδύνων – οι οποίοι μπορεί να είναι επενδυτικοί τραπεζίτες, traders, διαχειριστές κινδύνων – θα μπορούσαν να κερδίσουν μεταβλητή αποζημίωση ίση με το διπλάσιο του σταθερού μισθού τους.

Από τη στιγμή που μια σειρά από τράπεζες της Βρετανίας έλαβαν άδεια από τους μετόχους να αφαιρέσουν το ανώτατο όριο νωρίτερα στη διάρκεια του έτους, σημαίνει ότι οι μάνατζερ σε όλο τον χρηματοοικονομικό κλάδο του Λονδίνου μπόρεσαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία επαναφοράς των μπόνους για τους traders και τους επενδυτικούς τραπεζίτες τους. Οι ανταγωνιστές τους στη Νέα Υόρκη έχουν επίσης ακολουθήσει τα ίδια βήματα, με την JPMorgan και την Goldman να έχουν ήδη λάβει μέτρα για να άρουν τα δικά τους όρια τους τελευταίους μήνες.

Σε μέρη όπως η Νέα Υόρκη, τα μπόνους των τραπεζιτών και των traders μπορεί να εκτείνονται σε εκατομμύρια δολάρια και είναι πολλαπλάσια των ετήσιων μισθών των τραπεζιτών και των traders. Οι εργαζόμενοι της Wall Street βασίζονται στα μπόνους τους για να πληρώσουν για ακριβά ιδιωτικά σχολεία, πολυτελείς εξοχικές κατοικίες και για να είναι μέλη σε ιδιωτικά κλαμπ.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News