Business & Finance Πέμπτη 8/08/2024, 09:10
BUSINESS & FINANCE

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για τους μικρομεσαίους – Η σύγκριση με την Ε.Ε.

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για τους μικρομεσαίους – Η σύγκριση με την Ε.Ε.

Τη δεύτερη χαµηλότερη παραγωγικότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» είχαν οι ελληνικές µικροµεσαίες επιχειρήσεις, σύµφωνα µε την τελευταία ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ευρωπαϊκές µικροµεσαίες επιχειρήσεις 2023-2024.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, συγκεκριµένα, η προστιθέµενη αξία ανά απασχολούµενο ήταν το 2023 στην Ελλάδα 22.400 ευρώ, έναντι µέσου όρου 54.500 ευρώ, µε µοναδική χώρα σε χαµηλότερη θέση τη Βουλγαρία µε 21.600 ευρώ. Οπως επισηµαίνει η Alpha Bank σε σχετική ανάλυση στο εβδοµαδιαίο ∆ελτίο Οικονοµικών Εξελίξεων, που δηµοσιεύθηκε χθες, «η µέση παραγωγικότητα των επιχειρήσεων αυξάνεται όσο αυξάνεται το µέγεθος των επιχειρήσεων. Συνεπώς, η αύξηση του µέσου µεγέθους των µικροµεσαίων επιχειρήσεων θα µπορούσε να επιφέρει σοβαρές οικονοµίες κλίµακας, υψηλότερη πιστοληπτική επιφάνεια και δυνατότητα επένδυσης σε νέους τοµείς που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους».

Η έκθεση αναδεικνύει την κυριαρχία των µικροµεσαίων επιχειρήσεων στο ελληνικό επιχειρηµατικό περιβάλλον: αντιπροσωπεύουν το 99,9% του αριθµού των επιχειρήσεων του µη χρηµατοπιστωτικού τοµέα, το 84,6% της απασχόλησης (τον υψηλότερο στην Ε.Ε.-«27», µε µέσο όρο 65,2%) και το 67% της Ακαθάριστης Προστιθέµενης Αξίας, ΑΠΑ (τον 6ο υψηλότερο στην Ε.Ε., µε µέσο όρο 53,1%.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις µάλιστα κατέγραψαν το 2023 τον τρίτο υψηλότερο ρυθµό αύξησης σε όρους πραγµατικής ΑΠΑ, 3%, έναντι αντίστοιχης µείωσης 1,6% κατά µέσον όρο στην Ε.Ε.-«27». Σύµφωνα µε την έκθεση της Κοµισιόν, εξάλλου, η ανάπτυξη αυτή αναµένεται να συνεχιστεί µε ρυθµό 5,7%, τον δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε., το 2024. Ενδιαφέρον έχει εξάλλου το γεγονός ότι η θετική αυτή επίδοση οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στις πολύ µικρές επιχειρήσεις (0-9 εργαζοµένους), των οποίων η ΑΠΑ αυξήθηκε κατά 13,2% σε πραγµατικούς όρους, ενώ στις µικρές και στις µεσαίες µειώθηκε.

Κατά τους αναλυτές της Alpha Bank (επικεφαλής οικονοµολόγος: Παναγιώτης Καπόπουλος), στην αύξηση της παραγωγικότητας των µικροµεσαίων επιχειρήσεων θα συµβάλουν η αύξηση των επενδύσεων σε κεφαλαιουχικό εξοπλισµό και η ψηφιακή αναβάθµισή τους. Προς το παρόν, πάντως, η χώρα µας απέχει σηµαντικά στην ψηφιοποίηση των ΜµΕ από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τον ∆είκτη Ψηφιακής Οικονοµίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index-DESI), ο οποίος παρακολουθεί τις ψηφιακές επιδόσεις των κρατών-µελών της Ε.Ε.-«27», το 2023 µόλις το 43,3% των ΜµΕ παρουσίαζε τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, κατατάσσοντάς µας στην 24η θέση (ευρωπαϊκός µέσος όρος: 57,7%). Επιπλέον, το 18,2% των ΜµΕ πραγµατοποίησε πωλήσεις µέσω ∆ιαδικτύου το 2023 (έναντι 19,1% στην Ε.Ε.«27»), κατατάσσοντας τη χώρα µας στη 16η θέση, ενώ το ηλεκτρονικό εµπόριο αντιπροσώπευσε το 5% του συνολικού κύκλου εργασιών των ΜµΕ (έναντι 12% στην Ε.Ε.-«27»).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Ποιες συμβάλλουν περισσότερο στην οικονομία – Οι προκλήσεις

Καρτέλ στις τιμές βλέπουν 9 στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Ανθεκτικότητα το 2023 παρά τον υψηλό πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News