Business & Finance Τετάρτη 7/08/2024, 11:59
BUSINESS & FINANCE

Στη φυλακή πρώην διευθυντής της Pfizer – Πώς προσπάθησε να πλουτίσει από το φάρμακο κατά της Covid

Στη φυλακή πρώην διευθυντής της Pfizer – Πώς προσπάθησε να πλουτίσει από το φάρμακο κατά της Covid

Σε εννέα μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε πρώην υπάλληλος της Pfizer, ο οποίος προσπάθησε να πλουτίσει λίγο πριν δημοσιοποιηθούν τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του φαρμάκου της εταιρείας κατά του κορωνοϊού.

Ο Amit Dagar, που ήταν διευθυντής στατιστικής στην Pfizer, έβγαλε περισσότερα από 200.000 δολάρια από insider trading (παράνομες χρηματιστηριακές συναλλαγές με προνομιακή πληροφόρηση), αλλά καταδικάστηκε για επενδυτική απάτη και συνωμοσία, από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.  

Η δράση του τοποθετείται πριν από τη σημαντική ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας σχετικά με τη θεραπεία Paxlovid για την Covid-19. Ο Dagar κατηγορήθηκε τον Ιούνιο του 2023 ότι έκανε συναλλαγές πριν από την ανακοίνωση του Νοεμβρίου του 2021 ότι το Paxlovid είχε μειώσει τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά 89%, γεγονός που έστειλε τις μετοχές στα ύψη. Ο κατηγορούμενος τότε είχε ζητήσει ποινή αναστολής ή κατ’ οίκον περιορισμό. 

Η υπόθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του εισαγγελέα του Μανχάταν Ντέμιαν Ουίλιαμς να πατάξει το εταιρικό έγκλημα, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών εμπιστευτικών πληροφοριών.

Οι κατηγορίες ανακοινώθηκαν την ίδια ημέρα με την υπόθεση εναντίον μιας τριάδας επενδυτών που κατηγορούνται για εμπορία μυστικών πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια συγχώνευσης της Digital World Acquisition, της εταιρείας «λευκής επιταγής» που έφερε στο χρηματιστήριο τη νεοσύστατη εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Ντόναλντ Τραμπ. 

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Dagar, 45 ετών, από το Χίλσμπορο του Νιου Τζέρσεϊ, ήταν ανώτερο στέλεχος, επικεφαλής στατιστικού προγράμματος για μια δοκιμή του Paxlovid, όταν έμαθε ότι η εταιρεία έλαβε τα αποτελέσματα του φαρμάκου και ότι είχε προγραμματιστεί δελτίο τύπου για την επόμενη ημέρα.

Αργότερα την ίδια ημέρα αγόρασε δικαιώματα αγοράς μετοχών της Pfizer, ενώ ενημέρωσε έναν φίλο του, ο οποίος αγόρασε παρόμοια δικαιώματα και μετέφερε την πληροφορία σε έναν άλλο γνωστό του. Ο φίλος ομολόγησε την ενοχή του τον Οκτώβριο σε μία κατηγορία για απάτη με μετοχές και καταδικάστηκε σε τριετή αναστολή.

Ο δικαστής είχε αρχικά την πρόθεση να επιβάλει στον Dagar ποινή από ένα χρόνο και μία ημέρα φυλάκισης έως 18 μήνες, αλλά αποφάσισε να επιβάλει χαμηλότερη ποινή λόγω του λευκού ποινικού μητρώου, της οικογενειακής του κατάστασης και της πιθανότητας να αντιμετωπίσει την απέλαση στην πατρίδα του, την Ινδία, εάν φυλακιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο Carter διέταξε επίσης τον Dagar να καταβάλει αποζημίωση ύψους σχεδόν 273.000 δολαρίων.

Ο Patrick Smith, δικηγόρος του Dagar, υποστήριξε ότι ο πελάτης του είχε πάρει μια «απόφαση της στιγμής» όταν έκανε τις συναλλαγές και δεν ζήτησε τις εμπιστευτικές πληροφορίες ούτε έκανε ερωτήσεις σχετικά με το τι σήμαιναν οι αριθμοί.

Ο Dagar δακρυσμένος παρακάλεσε τον δικαστή να μην τιμωρήσει τη σύζυγο και την 4χρονη κόρη του για το παράπτωμά του, λέγοντας ότι θέλει απλώς να είναι εκεί γι’ αυτούς και ότι τίποτα άλλο δεν έχει σημασία.

Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει τύψεις και πως έχει χάσει τα πάντα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ένοχος ο «Αρχηγός» που «κόστισε» 10 δισ. στις τράπεζες της Wall Street

Λειτουργούσε επιχειρήσεις μέσω «αχυρανθρώπων» – Ζημίες 1,4 εκατ. για το Δημόσιο

Κλοπές κρυπτονομισμάτων: Διπλασιάστηκε στα 1,38 δισ. δολάρια η λεία των χάκερς το πρώτο εξάμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News