Business & Finance Τετάρτη 7/08/2024, 11:03
BUSINESS & FINANCE

Euroxx: Ανεβάζει τον πήχυ για τις τράπεζες – Πάνω από 40% τα περιθώρια ανόδου

Euroxx: Ανεβάζει τον πήχυ για τις τράπεζες – Πάνω από 40% τα περιθώρια ανόδου

Αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Euroxx Χρηματιστηριακή, βλέποντας περιθώρια ανόδου άνω του 40% από τα τρέχοντα επίπεδα και για τις τέσσερις μετοχές. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι τράπεζες αποτελούν τα top picks τους στο ΧΑ, καθώς διαπραγματεύονται με P/E περίπου 5 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2026, δηλαδή σε discount 20-30% έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών τους.

Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι το discount αυτό δεν δικαιολογείται με δεδομένες τις καλύτερες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (αφού αναμένεται μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2% έως το 2026), την υψηλότερη αύξηση των δανείων (μέση ετήσια αύξηση 7% στην 3ετία) και την ανώτερη απόδοση των ιδίων ενσώματων κεφαλαίων (διατηρήσιμο ROTE στο 13-14%).

Σε ό,τι αφορά τους βασικούς καταλύτες για το περαιτέρω re-rating των τραπεζών, η Euroxx τους εντοπίζει στην επιστροφή των μερισμάτων και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αύξηση των δανείων.

Κατόπιν τούτων, η χρηματιστηριακή ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 10,7 ευρώ από τα 9,8 ευρώ προηγουμένως (βλέποντας περιθώριο ανόδου 48%).

Για τη Eurobank, ο στόχος αναβαθμίζεται στα 2,70 ευρώ από τα 2,50 ευρώ προηγουμένως (περιθώρια ανόδου 40%) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 6 ευρώ από 5,4 ευρώ (περιθώρια ανόδου 67%).

Για την Alpha Bank, ο στόχος διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ από 2,40 ευρώ προηγουμένως, με τη Euroxx να βλέπει περιθώρια ανόδου 64%.

Η σύσταση για όλες τις μετοχές είναι overweight. Από πλευράς αποτίμησης, εκτιμάται ότι η Πειραιώς ξεχωρίζει, με P/E κοντά στο 4% και discount 40% έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα αποτελέσματα των τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο ήταν πολύ ισχυρά, με ώθηση από την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, το πιο ευνοϊκό μείγμα καταθέσεων, τις ηπιότερες πιέσεις στα spreads, τις πιο αργές μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, την καλύτερη αύξηση των προμηθειών και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου.

Κατόπιν τούτων, η Euroxx αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το 2024-2026 κατά 5-10% για όλες τις τράπεζες.

Διαβάστε επίσης: 

Morningstar DBRS: Υψηλότερες οι προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P – Πέτυχαν πλήρη ανάκαμψη 

UBS: Μικρή αύξηση στις τιμές-στόχους για Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News