Business & Finance Τρίτη 6/08/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: Έστειλε στο διάστημα δορυφόρους για διαδικτυακή κάλυψη

Κίνα: Έστειλε στο διάστημα δορυφόρους για διαδικτυακή κάλυψη

Η Κίνα εκτόξευσε την Τρίτη την πρώτη της παρτίδα διαδικτυακών δορυφόρων που θα αποτελούν μέρος ενός σχηματισμού με τον οποίο ελπίζει ότι θα ανταγωνιστεί το Starlink του SpaceX.

Γνωστός ως «Χίλια πανιά», ο σχηματισμός αυτός βρίσκεται σε χαμηλή τροχιά με περισσότερους από 15.000 δορυφόρους με τους οποίους η Κίνα, όπως ανακοίνωσε, θα δημιουργήσει παγκόσμια κάλυψη στο Διαδίκτυο.

Ήδη, θα παραδοθούν οι πρώτοι 18 δορυφόροι στο διάστημα, σύμφωνα με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, η οποία χαρακτήρισε την αποστολή απόλυτη επιτυχία.

Μέχρι το 2025, η Κίνα σκοπεύει να αναπτύξει 648 δορυφόρους στην πρώτη φάση της δημιουργίας αυτού του σχηματισμού για να δημιουργήσει ένα δίκτυο Διαδικτύου με παγκόσμια κάλυψη, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης CCTV.

Ο σχηματισμός αυτός της Κίνας αποτελείται από ένα σύνολο δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά στη Γα που έχουν ως στόχο να παρέχουν κάλυψη στο Διαδίκτυο. Δύο ονόματα υψηλού προφίλ στο διάστημα είναι το Starlink, που αναπτύχθηκε από το SpaceX του Elon Musk, και το OneWeb, το οποίο ανήκει στην ευρωπαϊκή εταιρεία Eutelsat.

Το εγχείρημα αυτό υπογραμμίζει τις μεγάλες διαστημικές φιλοδοξίες της Κίνας και την προσπάθεια του Πεκίνου να εκτοπίσει την κυριαρχία των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο τομέα καθώς εντείνεται η τεχνολογική μάχη μεταξύ των δύο εθνών.

Το 2020, η Κίνα ολοκλήρωσε το δίκτυο BeiDou, ένα σύνολο δορυφόρων που σχηματίζουν ένα παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης με σκοπό να ανταγωνιστεί το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Τοποθέτησης που ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ή GPS, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News