Business & Finance Τρίτη 6/08/2024, 14:33
BUSINESS & FINANCE

Warren Buffett: Η συμβουλή του Σοφού της Όμαχα προς τους επενδυτές μετά το sell off

Warren Buffett: Η συμβουλή του Σοφού της Όμαχα προς τους επενδυτές μετά το sell off

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν χθες Δευτέρα οι μετοχές στα Χρηματιστήρια, στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου sell-off που τροφοδοτήθηκε από τους εντεινόμενους φόβους των επενδυτών για οικονομική ύφεση.

Ο δείκτης S&P 500 – ένα μέτρο της ευρύτερης αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς – υποχωρούσε περίπου κατά 2% στις πρώτες συναλλαγές, με αποτέλεσμα να βρίσκεται 7,5% κάτω από το ιστορικά υψηλό κλείσιμο του δείκτη στις 16 Ιουλίου και έκλεισε με απώλειες 3%  καταγράφοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από το Σεπτέμβριο του 2022.

Βασικός παράγοντας που ενίσχυσε την καχυποψία των επενδυτών σχετικά με τη δύναμη της αγοράς ήταν η κίνηση του Warren Buffett, να εκποιήσει περίπου του μισό της συμμετοχής της Berkshire σε μετοχές της Apple, δηλαδή να «ξεφορτωθεί» μια «καυτή» τεχνολογική μετοχή και να κρατήσει ομόλογα.

Μήπως ο Μάντης της Ομάχα προσπαθεί να μας πει ότι το τέλος της αγοράς των ταύρων είναι κοντά;

Ο Buffett συμβουλεύει: «Αν είστε μακροπρόθεσμος επενδυτής, δεν έχει σημασία. Στην πραγματικότητα, θα ήταν σοφό να αγνοήσετε εντελώς τα βραχυπρόθεσμα σκαμπανεβάσματα της χρηματιστηριακής αγοράς».

Ο ίδιος παλιότερα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του «αν ανησυχείτε για τις διορθώσεις, δεν πρέπει να έχετε μετοχές».

Τα μάτια σας στον μακροπρόθεσμο στόχο 

Ο Warren Buffett προτείνει να εστιάζει κανείς στο όφελος που θα έχει μακροπρόθεσμα, για παράδειγμα εάν αποταμιεύετε για έναν μακροπρόθεσμο στόχο, όπως η συνταξιοδότηση, το τι συμβαίνει σε μια συγκεκριμένη ημέρα ή εβδομάδα ή έτος δεν θα πρέπει να σας απασχολεί ιδιαίτερα, όπως αναφέρει.

«Θα πέσει μερικές φορές μια μετοχή σας, οπότε γιατί να ανησυχείτε γι’ αυτό;» όπως λέει. «Το θέμα είναι να αγοράσετε κάτι που σας αρέσει σε μια τιμή που σας αρέσει και στη συνέχεια να το κρατήσετε για 20 χρόνια. Δεν θα πρέπει να το κοιτάτε καθημερινά», προσθέτει.

Όταν πρόκειται για την εύρεση μετοχών που του αρέσουν, ο Buffett είναι διάσημος για τις επενδύσεις αξίας, αγοράζοντας μετοχές εταιρειών που διαπραγματεύονται με έκπτωση στην εσωτερική τους αξία. Φυσικά, ο ίδιος όπως και πολλοί άλλοι επενδυτές έχουν αφιερώσει την επαγγελματική τους ζωή στο να μπορούν να εντοπίζουν τις ευκαιρίες της αγοράς. 

«Αγοράζετε σταθερά ένα αμοιβαίο κεφάλαιο δείκτη S&P 500 χαμηλού κόστους», υπογραμμίζει επισημαίνοντας «συνεχίστε να το αγοράζετε και στα δύσκολα, και κυρίως στα δύσκολα».

Η συμβουλή του Buffett στην πράξη μπορεί να εφαρμοστεί με μια στρατηγική γνωστή ως μέσος όρος κόστους δολαρίου: Επενδύοντας ένα καθορισμένο ποσό χρημάτων στο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με τον τρόπο αυτό, εγγυάστε ότι αγοράζετε λιγότερες μετοχές όταν οι μετοχές είναι ακριβές και περισσότερες όταν η αγορά βρίσκεται σε εκπτώσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Βουτιά 1.000 μονάδων για τον Dow – Η μεγαλύτερη πτώση δύο ετών για S&P 500

Warren Buffett: Πουλά μεγάλο μερίδιο της Apple – Στα 277 δισ. δολάρια η ρευστότητα

Παραδίδουν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκές αγορές – Έχει τελειώσει το sell off;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News