Business & Finance Τρίτη 6/08/2024, 12:40
BUSINESS & FINANCE

Google: Τι απαντά μετά την καταδίκη στις ΗΠΑ για μονοπωλιακές πρακτικές

Google: Τι απαντά μετά την καταδίκη στις ΗΠΑ για μονοπωλιακές πρακτικές

Την αντίδραση της Google προκάλεσε η απόφαση Ομοσπονδιακού δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, με βάση την οποία κρίνεται ένοχη για μονοπωλιακές πρακτικές.

Ο Πρόεδρος Παγκόσμιων Υποθέσεων της Google, Kent Walker ανακοίνωσε ότι η εταιρεία προσανατολίζεται στο να ασκήσει έφεση επί της απόφασης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ενώ το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι πρόκειται για την καλύτερη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, συμπεραίνει ότι δεν της επιτρέπεται να είναι εύκολα διαθέσιμη στους χρήστες που αναζητούν όλο και περισσότερες πληροφορίες, με όλο και περισσότερους τρόπους.

Η δήλωση του Kent Walker

«Η απόφαση αναγνωρίζει ότι η Google προσφέρει την καλύτερη μηχανή αναζήτησης, αλλά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να μας επιτρέπεται να την κάνουμε εύκολα διαθέσιμη. Εκτιμούμε το συμπέρασμα του Δικαστηρίου πως η Google είναι «η μηχανή αναζήτησης με την υψηλότερη ποιότητα του κλάδου, η οποία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατοντάδων εκατομμυρίων ημερήσιων χρηστών», ότι η Google «είναι εδώ και πολύ καιρό η καλύτερη μηχανή αναζήτησης, ιδιαίτερα σε κινητές συσκευές», ότι «συνεχίζει να καινοτομεί στην αναζήτηση» και ότι «η Apple και η Mozilla αξιολογούν περιστασιακά την ποιότητα αναζήτησης της Google σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και βρίσκουν ότι η Google είναι ανώτερη». Δεδομένου αυτού, και του γεγονότος ότι οι άνθρωποι αναζητούν όλο και περισσότερες πληροφορίες με όλο και περισσότερους τρόπους, σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση. Καθώς αυτή η διαδικασία συνεχίζεται, θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην παραγωγή προϊόντων που οι άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμα και εύκολα στη χρήση». 

Η «καταδίκη» της Google

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάνθηκε ότι η Google έκανε παράνομα κατάχρηση της ισχύος της στην αγορά για να καταργήσει τον ανταγωνισμό στην αναζήτηση στο Διαδίκτυο.

Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ χαρακτήρισε «ιστορική» για τον αμερικανικό λαό τη νίκη εναντίον της Google, η οποία σφράγισε προσπάθειες τουλάχιστον δύο δεκαετιών να περιοριστεί η δύναμη των εταιρειών «Big Tech» στις αγορές.

«Η Google είναι μονοπώλιο και ενήργησε με σκοπό να διατηρήσει το μονοπώλιό της», ανέφερε ο δικαστής Αμίτ Μέτα του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Κολούμπια των ΗΠΑ.

Ο Μέτα έκρινε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δίκιο ως προς τους ισχυρισμούς ότι η Google παραβίασε τον αντιμονοπωλιακό νόμο συνάπτοντας περιοριστικά συμβόλαια με την Apple και άλλους κατασκευαστές τηλεφώνων που απαιτούσαν να εγκαταστήσουν το Google ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στα smartphone.

Η Google υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η κυριαρχία της στην αγορά αναζήτησης είναι απόδειξη της ανώτερης μηχανής αναζήτησής της έναντι αντιπάλων όπως το Bing της Microsoft και όχι το αποτέλεσμα επιχειρηματικών της συμφωνιών.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News