BUSINESS & FINANCE

Γιατί η 30η Αυγούστου είναι η «Μαύρη Παρασκευή» των φορολογουμένων

Γιατί η 30η Αυγούστου είναι η «Μαύρη Παρασκευή» των φορολογουμένων

Η 30η Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής για μια σειρά υποχρεώσεις απέναντι στο δημόσιο. Ειδικά φέτος, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «μαύρη Παρασκευή» καθώς ειδικά στον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, έχει βεβαιωθεί το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία. Ξεπέρασαν τα 4,6 δισ. ευρώ οι επιβαρύνσεις των χρεωστικών εκκαθαριστικών παρά το γεγονός ότι ακόμη απομένουν σε εκκρεμότητα περίπου 70-80.000 δηλώσεις κυρίως εταίρων προσωπικών εταιρειών, οι οποίοι έχουν το περιθώριο να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Γιατί «μαύρη Παρασκευή»; Διότι η τελευταία εργάσιμη του Αυγούστου φέρνει μια ακόμη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων -την 2η που θα καταβληθεί μέσα στον Αύγουστο των διακοπών με συνολικό ύψος περίπου 575 εκατ. ευρώ, η οποία συνδυάζεται με ακόμη μια δόση του ΕΝΦΙΑ και για τους επαγγελματίες (οι οποίοι φέτος είναι στο μάτι του κυκλώνα λόγω ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος) με τον «βαρύ ΦΠΑ» (λόγω αύξησης τιμών, ηλεκτρονικών συναλλαγών) αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Στην εξίσωση μπαίνει για τους «διπλοθεσίτες» και η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών από τον e-ΕΦΚΑ με τα εκκαθαριστικά να έχουν ήδη ανέβει στις ηλεκτρονικές μερίδες και την 1η από τις συνολικά έξι δόσεις να πρέπει να πληρωθεί και αυτή μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Η αντίδραση και το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου τον Αύγουστο -οπότε και θα δοκιμαστούν οι οικονομικές αντοχές των νοικοκυριών μετά και τη ραστώνη των διακοπών- θα κρίνουν και σε πολύ μεγάλο βαθμό το πώς θα εξελιχθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σύνολο της φετινής χρονιάς. Γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο θα περιμένει τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά τον μήνα Αύγουστο προκειμένου να σχηματίσει μια καλύτερη εικόνα ενόψει της κατάθεσης του πολυετούς προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες, της ομιλίας του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και φυσικά της οριστικοποίησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2025. 

Διαβάστε επίσης: 

ΑΑΔΕ: Πάνω από 6,54 εκατ. φορολογικές δηλώσεις υποβλήθηκαν σε 100 ημέρες 

Στις 2.000 ο μέσος φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Θα εμφανιστούν φέτος εισοδήματα 10 δισ. ευρώ από επαγγελματική δραστηριότητα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News