Business & Finance Τρίτη 6/08/2024, 13:30
BUSINESS & FINANCE

Παραδίδουν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκές αγορές – Έχει τελειώσει το sell off;

Παραδίδουν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκές αγορές – Έχει τελειώσει το sell off;

(upd) Οι ευρωπαϊκές αγορές δυσκολεύονται να διατηρήσουν τα πρωινά τους κέρδη, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν μεν τις ευκαιρίες που άφησε πίσω  του το δραματικό χθεσινό sell off, όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η διόρθωση, που εξανέμισε 6,4 τρισ.  δολάρια κεφαλαιοποίησης σε διάστημα τριών εβδομάδων, έχει τελειώσει.

Έτσι, παρότι το ανοιγμα της σημερινής συνεδρίασης έδινε την εντύπωση ότι οι αγορές θα πάρουν ανάσα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,06%, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη χάνει 0,05%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 0,24% και η CAC στο Παρίσι πέφτει κατά 0,51%.

Νωρίτερα, οι δύο βασικοί δείκτες της Ιαπωνίας εκτινάχθηκαν πάνω από 9% στο κλείσιμο, έχοντας υποχωρήσει 12% την προηγούμενη ημέρα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 δείχνουν άνοδο στο άνοιγμα της Wall Street, αφότου ο δείκτης βυθίστηκε στα πρόθυρα τεχνικής διόρθωσης τη Δευτέρα, καταγράφοντας τη χειρότερη ημερήσια επίδοση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Οι απώλειες είναι βέβαια πολύ μικρότερες από χθες, μία ημέρα όπου σχεδόν όλα τα assets υψηλού κινδύνου σημείωσαν βουτιά, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για μια ύφεση στις ΗΠΑ, ακραίων αποτιμήσεων στον τομέα της τεχνολογίας και ανόδου του γιεν, που είχε ως αποτέλεσμα να «χαλάσει» το carry trade.

Οι ανησυχίες για μια απότομη ύφεση αμβλύνθηκαν κάπως από τα χθεσινά στοιχεία, που έδειξαν ότι ο τομέας των υπηρεσιών των ΗΠΑ επεκτάθηκε τον Ιούλιο, μετά τη χειρότερη συρρίκνωση των τελευταίων τεσσάρων ετών έναν μήνα νωρίτερα.

«Κάποια κανονικότητα έχει αρχίσει να επιστρέφει στις αγορές», είπε στο Bloomberg ο Mohit Kumar, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Jefferies. «Δεν πιστεύουμε ότι η οικονομία των ΗΠΑ ή η Ευρώπη οδεύουν προς σκληρή προσγείωση. Οι βίαιες κινήσεις της αγοράς κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων, κατά την άποψή μας, αποτελούν μια ευκαιρία αγοράς».

Ωστόσο, η ανάπαυλα μπορεί να είναι προσωρινή, ανάλογα με τα επόμενα μηνύματα από την οικονομία των ΗΠΑ και την αντίδραση της Federal Reserve. Ο «δείκτης φόβου» της Wall Street, ο δείκτης VIX, παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020, αφότου σημείωσε άνοδο-ρεκόρ χθες. Οι traders σπεύδουν να «ασφαλίσουν» τα χαρτοφυλάκιά τους έναντι ενός ακραίου κραχ της αγοράς, που θα μοιάζει με την χαοτική περίοδο στις αρχές της πανδημίας.

Άλλωστε, η JP Morgan προειδοποίησε ότι η πρόσφατη αντιστροφή του carry trade θα έχει και συνέχεια, καθώς το γιεν παραμένει ένα από τα πιο υποτιμημένα νομίσματα. Όταν το γιεν ήταν αδύναμο και τα επιτόκια της Τράπεζας της Ιαπωνίας ήταν μηδενικά ή αρνητικά, οι επενδυτές δανείζονταν σε γιεν και επένδυαν τα χρήματα αυτά σε επενδύσεις υψηλότερων αποδόσεων. Πρακτικά, ένας επενδυτής θα μπορούσε να έχει δανειστεί γιεν με επιτόκιο 0% και να επενδύσει τα χρήματα στις ΗΠΑ, κερδίζοντας τόκο 5,25%. Τώρα, με τη Fed να δείχνει ότι οι μειώσεις επιτοκίων πλησιάζουν και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αυξάνει τα επιτόκια, η διαφορά επιτοκίου μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών πρόκειται να μειωθεί, καθιστώντας το carry trade λιγότερο ελκυστικό.

«Δεν τελειώσαμε», είπε στο Bloomberg ο Arindam Sandilya της JP Morgan. «Η αντιστροφή του carry trade, τουλάχιστον εντός της κερδοσκοπικής επενδυτικής κοινότητας, έχει ολοκληρωθεί κάπου μεταξύ 50%-60%».

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο αυξήθηκε από τα χαμηλά επτά μηνών καθώς η διακοπή της παραγωγής από το μεγαλύτερο κοίτασμα της Λιβύης έστρεψε εκ νέου την προσοχή στη Μέση Ανατολή.

Το Bitcoin επανήλθε στα γύρω στα 56.000 δολάρια αφότου το risk off στις διεθνείς αγορές προκάλεσε μεγάλες απώλειες στα περισσότερα κρυπτονομίσματα.

Διαβάστε επίσης: 

Η επόμενη ημέρα μετά την «αιμορραγία» των 6,4 τρισ. δολαρίων – Ριμπάουντ στην Ασία

Wall Street: Βουτιά 1.000 μονάδων για τον Dow – Η μεγαλύτερη πτώση δύο ετών για S&P 500

Capital Economics: Τα 3 κρίσιμα ερωτήματα για το sell off στις αγορές και οι απαντήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News