Business & Finance Τρίτη 6/08/2024, 10:37
BUSINESS & FINANCE

Saudi Aramco: Συρρίκνωση κερδών στο β’ τρίμηνο κατά 3%

Saudi Aramco: Συρρίκνωση κερδών στο β’ τρίμηνο κατά 3%

Ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας Saudi Aramco ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 29,1 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση λίγο πάνω από 3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς ο όγκος παραγωγής αργού πετρελαίου παρέμεινε χαμηλός.

Τα καθαρά κέρδη από το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους ανήλθαν σε 56,3 δισ. δολάρια, από 62 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι. Η εταιρεία εμφάνισε επίσης ελεύθερες ταμειακές ροές για το δεύτερο τρίμηνο ύψους 19 δισ. δολαρίων έναντι 23,2 δισ. δολαρίων ένα χρόνο πριν.

Η Aramco επαναβεβαίωσε το βασικό μέρισμα του δεύτερου τριμήνου ύψους 20,3 δισ. δολαρίων και ανακοίνωσε μέρισμα συνδεδεμένο με την απόδοση ύψους 10,8 δισ. δολαρίων που θα καταβληθεί το τρίτο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο αναμένει να δηλώσει συνολικά μερίσματα ύψους 124,2 δισ. δολαρίων το 2024, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

«Για άλλη μια φορά έχουμε επιτύχει κορυφαίες επιδόσεις στην αγορά, με ισχυρά κέρδη και ταμειακές ροές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Αμίν Νάσερ.

Πρόσθεσε πως, αξιοποιώντας αυτά τα ισχυρά κέρδη, «συνεχίσαμε να προσφέρουμε ένα βασικό μέρισμα που είναι βιώσιμο και προοδευτικό, καθώς και ένα μέρισμα που συνδέεται με την απόδοση και μοιράζεται την άνοδο με τους μετόχους μας».

Πολλοί αναλυτές ανέμεναν ότι τα έσοδα της πετρελαϊκής εταιρείας θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα, όπως εκείνοι της χρηματιστηριακής εταιρείας Al Rajhi Capital, με έδρα το Ριάντ, οι οποίοι έγραψαν σε έκθεση στις 22 Ιουλίου ότι «αναμένουμε ότι τα έσοδα της Saudi Aramco για το β’ τρίμηνο του 2024 θα είναι σχεδόν αμετάβλητα σε ετήσια βάση, λόγω του χαμηλότερου όγκου παραγωγής που αντισταθμίζεται σχεδόν από τις υψηλότερες τιμές Brent σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2023».

Διαρκείς περικοπές παραγωγής

Η Σαουδική Αραβία είχε παραγωγή 8,99 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με έκθεση του ΟΠΕΚ του Ιουλίου που επικαλείται δευτερογενείς πηγές.
Η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Σαουδικής Αραβίας έχει συρρικνωθεί για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, γεγονός που σύμφωνα με τους οικονομολόγους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου. Η συνολική μείωση το δεύτερο τρίμηνο καθοδηγήθηκε από την πτώση κατά 8,5% στον πετρελαϊκό τομέα σύμφωνα με τη Γενική Στατιστική Αρχή της χώρας.

Στις αρχές Ιουνίου, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι το 2025, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές εν μέσω ισχνής αύξησης της ζήτησης. Οι περικοπές της προσφοράς ισχύουν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Παρόλα αυτά, το διεθνές αργό πετρέλαιο Brent Crude τον τελευταίο μήνα από 80 δολάρια 70, τα οποία είναι και τα δύο χαμηλότερα από αυτά που απαιτούν αρκετά κράτη μέλη του ΟΠΕΚ για να διατηρήσουν ισοσκελισμένους τους προϋπολογισμούς τους. Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται Brent στα 96 δολάρια ανά βαρέλι για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Κοντά σε υψηλό διμήνου – Μειώθηκαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ

Σαουδική Αραβία: Aνακάλυψε επτά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Aramco: Υπογραφή συμβάσεων για κοίτασμα και δίκτυο φυσικού αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News