BUSINESS & FINANCE

Morningstar DBRS: Υψηλότερες οι προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα

Morningstar DBRS: Υψηλότερες οι προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα

Βελτιώνονται οι προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες το 2024 έπειτα από τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνει  η Morningstar DBRS. Ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει την υπεραπόδοση των αποτελεσμάτων στην καλύτερη των προβλέψεων ανθεκτικότητα του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, κάτι που αντανακλά την πιο αργή μείωση των επιτοκίων, το καλύτερο μείγμα καταθέσεων και τον ισχυρότερο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.

Morningstar DBRS: Υψηλότερες οι προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα-1

Όπως σημειώνει η Morningstar DBRS, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν συνολικά κέρδη 2,3 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αυξημένα κατά 25% σε ετήσια βάση.

Morningstar DBRS: Υψηλότερες οι προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα-2

Τα υψηλότερα έσοδα από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες, η πειθαρχία στο μέτωπο του κόστους και οι χαμηλότερες προβλέψεις για ζημιές από τα δάνεια οδήγησαν την κερδοφορία κατά το πρώτο εξάμηνο.

Morningstar DBRS: Υψηλότερες οι προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα-3

Η μέση ετησιοποιημένη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROE) διαμορφώθηκε στο 14% στο εξάμηνο, οριακά καλύτερη από το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Morningstar DBRS: Υψηλότερες οι προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα-4

Ειδικότερα, τα υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά έσοδα και οι προμήθειες στήριξαν τα έσοδα, παρά τα σημαντικά χαμηλότερα κέρδη από το trading και άλλα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα. Ο έλεγχος του κόστους βοήθησε να αντισταθμιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις και οι υψηλότερες δαπάνες λόγω της ψηφιοποίησης, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Morningstar DBRS: Υψηλότερες οι προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα-5

Το κόστος κινδύνου μειώθηκε στο πρώτο εξάμηνο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αν και παρέμεινε σε επίπεδα υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το προφίλ ρίσκου των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκε περαιτέρω, εν μέσω συνεχιζόμενης μείωσης του ρίσκου και ευνοϊκών τάσεων στην ποιότητα ενεργητικού, τονίζεται.

Morningstar DBRS: Υψηλότερες οι προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα-6

Η ρευστότητα του κλάδου εξακολουθεί να στηρίζεται από τις μεγάλες, αυξανόμενες και σταθερές καταθέσεις, καθώς και από τις αυξανόμενες εκδόσεις ομολόγων, παρά τις συνεχιζόμενες αποπληρωμές χρηματοδότησης προς την κεντρική τράπεζα. Τα κεφαλαιακά μαξιλάρια έχουν ενισχυθεί περαιτέρω, όμως η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει αδύναμη, επισημαίνει η Morningstar DBRS.

Διαβάστε επίσης: 

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P – Πέτυχαν πλήρη ανάκαμψη 

UBS: Μικρή αύξηση στις τιμές-στόχους για Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank

Euroxx: Βλέπει αναβαθμίσεις στο guidance των ελληνικών τραπεζών – Ισχυρό τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News